22 Janar 2020

Një shtet kushtetues që përfshihet në politizim të sistemit të shtetit sovrane

 Shkruar nga Ali Hertica

Drejtësia sociale dhe të drejtat e njeriut po kthehen vazhdimisht në kurrikulat e trajnimit të punës sociale, dhe me këtë shpresojmë të merrni gjithnjë e më shumë një vend në mendjet, zemrat dhe duart e punonjësve (të ardhshëm) socialë.

Të drejtat e njeriut janë një reflektim ndërkombëtar i një kornize vlerash të cilës shumë prej nesh i japin mbështetje ditore.

Të dy konceptet, drejtësia sociale dhe të drejtat e njeriut, janë një shprehje e qytetarisë që presupozon një shtet kushtetues demokratik.

 Një shtet kushtetues që përfshihet në të gjithë botën në një sistem të shteteve sovrane. Ne e njohim interesin e tij personal dhe publik dhe ai vazhdon të mbetet aktual

Sidoqoftë, nuk ka konsensus për të drejtat e njeriut në përgjithësi . Kjo nuk është e nevojshme dhe nuk është e mundur; nevojitet vlefshmëri demokratike. Përveç aspektit juridik, kjo nënkupton edhe një proces politik, shoqëror dhe kulturor që mbështetet nga të gjithë deri në nivelin lokal.

Trajnimi profesional ka një funksion të dyfishtë që është gjetur tradicionalisht në profesionin e fjalës.

Nga njëra anë, njerëzit janë të përgatitur të jenë në gjendje të praktikojnë një profesion të ardhshëm. Nga ana tjetër, studenti është ndërgjegjësuar për apelin që i bëhet atij për të përdorur ekspertizën e tij fillestare.

Përveç të dini se çfarë jeni duke bërë, ju gjithashtu duhet të dini për kë po bëni diçka dhe pse. Në këtë kuptim, bëhet një apel për profesionin në punën sociale.

Por çfarë saktësisht arrijmë ne si punonjës socialë? Pikërisht në përcaktimin e asaj që qëndron joshja dhe mashtrimi. A do të sqarojmë thelbin e punës sociale përsëri dhe përsëri, ky është një pengesë e vërtetë.

Vizioni në thelbin e profesionit ndryshon. Krijuesit e politikave, studiuesit, drejtuesit e opinioneve, klientët, familja dhe punonjësit socialë vetë - ata nuk gjejnë konsensus se cili është thelbi i profesionit.

Bisedat me qindra studentë japin një shumëllojshmëri të esencave - të paqarta: ndihma ndaj njerëzve, mbështetja e njerëzve, puna me njerëz, ndihma e bazuar në prova metodike dhe preferuese.

Një student paralajmërues shpall se puna sociale ka të bëjë kryesisht me mbrojtjen e interesave të njerëzve në një pozitë të cenueshme.

Studentë të tjerë japin përsëri: "a duhet të përmendni vetëm një thelb?" Këta (punonjësit e ardhshëm) socialë në të vërtetë demonstrojnë kristal qartë se puna sociale është një profesion shumë thelbësor.

Puna sociale është e përditshme, ajo përqendrohet kryesisht në të përditshmen: të jetuarit e këndshëm, të keni marrëdhënie, të keni punë (në kuptimin e gjerë), aktivitete me kuptim të kohës së lirë, mirëmbajtjen e familjeve etj. Për punonjësit socialë, politizimi i punës nuk është një veprimtari e përditshme kur shteti kushtetues demokratik funksionon siç duhet.

Rreziku në debatin për të punuar si politikan është se përqendrimi është pothuajse natyrshëm te veprimet "kryesore" (aktiviste) siç janë protestimi, demonstrimi ose kundërshtimi i legjislacionit dhe politikës. Ne besojmë se kjo mund të përshkruhet si "punë e madhe politizuese".

Kjo injoron atë që ne e quajmë "punë të vogël politizuese". Puna e përditshme sociale, duke u përqëndruar në gjëra në dukje të vogla, të tilla si të kesh të drejtën të vendosësh vetë se çfarë, çfarë ore dhe me kë ha, nëse e merr ilaçin në kohë apo jo.

Në gjithë këtë "vepra të vogla politizuese", punonjësi social siguron që njerëzit të vijnë në vete. Ai e bën këtë me vëmendje të sinqertë nga vetë roli i tij profesional.

Puna politizuese është bërë shpejt aq e madhe sa besojmë se shumë punonjës social nuk do ta njohin veten shpejt në këtë, pjesërisht sepse praktika e tyre nuk përputhet me atë. Mendimi i madh politizues mund të çojë gjithashtu në grackën në të cilën ra puna sociale në vitet 1970.

Aksioni Social si një protestë kolektive hodhi në hije metodat dhe teknikat që synojnë ndihmën individuale .

Puna e vogël politizuese është pikërisht realizimi i të drejtave të njeriut në praktikën aktuale; mbështesin njerëzit që të ndërgjegjësohen për të drejtën e shoqatës dhe përfitimet e saj në zgjidhjen më të gjerë të çështjeve sociale.

Kalendari

Ngjarjet e datës 22 janar 2020 - Agjencia për Mbrojtjen e Mjedisit të Kosovës organizon diten e dytë të takimit rajonal për Ndryshime Klimatike dhe Integrime Evropiane “Zhvillimi i një propozim projekti për ngritjen e kapaciteteve në sektorin e Mjedisit, Integrimeve Evropian dhe Ndryshimeve Klimatike”. (Hotel Sirius, ora 9:30)

- Me rastin e 22 vjetorit të sulmit të dytë të forcave serbe mbi familjen Jashari, Komuna e Skenderajt në bashkëpunim me Shoqatat e dala nga lufta e UÇK-së,  do të organizojnë homazhe në Kompleksin Memorial “Adem Jashari” në Prekaz, në shenjë kujtimi e nderimi të luftës së shenjtë çlirimtare të familjes Jashari. (Prekaz, ora 10:00)

- Mbahet mbledhja e rregullt e Komitetit për Politikë dhe Financa në Komunën e Mitrovicës. (Sallën e Mediave të Komunën se Mitrovicës, ora 10:00)

- Klubi i Prodhuesve organizon tryezën e diskutimit për diskutimin e efekteve të tarifës 100% në ekonominë  e vendit një vit pas vendosjes së kësaj takse. (Orion Conference Centre, ora 10:00)

- Koordinatori Nacional për Kulturë, Rini dhe Sport, Rexhep Hoti, do të bëjë shpërndarjen e librave për nxënësit fitues të nivelit komunal të garës nacionale në Dituri dhe Kreativitet Kulturor e Mendim Kritik në komunën e Vushtrrisë. (Qendr Rinore në Vushtrri, ora 11:00)

- Kryetari Shpend Ahmeti do të nënshkruajë Marrëveshjen e Mirëkuptimit me USAID për zbatimin e Programit per trajtimin e ndertimeve pa leje. (Komuna e Prishtinës, ora 11:00)

- Mbahet mbledhja e Qeverisë së Kosovës në detyrë. (Ndërtesa e Qeverisë, ora 13:00)

- Koordinatori Nacional për Kulturë, Rini dhe Sport, Rexhep Hoti, do të bëjë shpërndarjen e librave për nxënësit fitues të nivelit komunal të garës nacionale në Dituri dhe Kreativitet Kulturor e Mendim Kritik në komunën e Kaçanikut. (Shtëpia e Kulturës "Xheladin Kurtaj" në Kaçanik, ora 14:00)

- Mbahet Festivali i Dramës Origjinale Shqipe “Talia e Flakës 2020”, ku do të marrin pjesë teatrot me shfaqjet më të mira dhe dramat e tyre origjinale shqipe nga Kosova. (Teatri i Qytetit të Gjilanit, ora 19:00)