23 Korrik 2018

Moderniteti i cili garanton një demokraci

Shkruar nga Ali Hertica

Unë jam duke folur në lidhje me demokracinë moderne sotë,në gjendjen e tanishme të teknologjisë, etikës,rëndësisë së popullsisë, shkalla e zhvillimit, etj ... Unë parashtroj një deklaratë metafizik për demokracinë, por një praktikë më urgjente.

Sistemet punojnë nën kushte të caktuara historike. Unë nuk kam probleme me një halifatit në Bagdat në vitin 800 er - ky ishte ndoshta një pishtar i progresit - por me një kalifatit në Evropë në 2020 er. Perandoria Romake kishte ndoshta anët e veta të mira, por Rajhu i Tretë ishte një i pasur shumë.

Moderniteti i cili garanton një demokraci të bazuar në secilin prej nesh që liria nuk ekzistonin më parë.

Nëpërmjet këtij moderniteti ne mund të udhëtojnë në botë në një jetë, të pakufizuar lexojmë apo flasim me dikë që është në anën tjetër të globit. Kjo liri e madhe është krijuar nga dhjetra ose qindra njerëz të tjerë të cilët nuk janë duke luftuar, por flasin.

Ndoshta arsyeja më e rëndësishme për të mbrojtur ato është demokraci pa gjakderdhje, nuk është një proces i të mësuarit, ndërtuarit në zgjedhjet e përsëritura. Lufta për pushtet fizik është zëvendësuar nga një luftë të fjalëve.

Ky përmirësim i besushmëris që ju shihni çdo ditë në luftën për të drejtat e njeriut, për të mbrojtur, të emancipimit, të drejtësisë, të zhvillimit, të vlerave shoqërore dhe shëndetësore.

Një tjetër arsye për të mbrojtur demokracinë , që janë të respektushme në një demokraci moderne.

Kush është i lindur i verbër i diskriminuar, humb reputacionin shumë të nevojshme dhe  frikëson shumicën simpatike të votusve. Për më tepër, shumicat vendimtare për të bërë apo të thyer. E di si demokracitë moderne për pakicat e vogla qfar japin . Pakicat nuk janë të grimcuar si një "diktaturë e shumicës".

Alternativat e demokracisë mund të ndahen në dy grupe: diktaturat (teknikë, klube, oborre, gjeneralë ...) për të cilat interesi publik nuk është bindëse, ose anarhis që të llogarisin në natyrën fisnike njerëzore, por gjithmonë të përfundojë ashtu siq kërkon demokracia.

Qëllimi i një demokraci moderne është që të përfshijë. Njerëzit e të gjitha sferave të jetës në procesin politik dhe ekonomik.

Votim universal - një votë për çdo njeri të rritur apo grua - është vetëm që nga shekulli i njëzetë, dhe është rezultat afatgjatë i rezistencës paqësore. Në vazhdën e këtij prosperitetit të votimit universal i përgjithshëm, i ndjekur nga, ligji i arsimit.

Radikale serb dhe Libertarët radikale të një mungesë të rëndë të të përulësisë së atyre që janë të destinuara për destabilizimin e demokracisë në Kosovë, ja nacionalisti se si paraqitet me veshja e tijë radikale dhe provokuse sikur të ishite njësia special e kriminelve serb.

Kjo e bën pak dallim nëse një deklaratë e cila mbron demokracinë dhe, ekstremistin gjenetistët apo argumenteve raciste, ose thjesht me lakmi dritëshkurtër.

Gabimi është i njëjtë sespe poltikanet kosovarë i japin atijë hapsir të sillet vërdall si një hero i ekstremizmit serb, si duket e dobishme për njerëzit me nacionalizem shovenizmit serb .Kjo arroganc e shkatërrimit të dialogut në mes lierdërve shqiptar dhe atyre serbë, zbret deri në fund të modernizmit, siç e njohim ne sot dhe të shohim progres.

Demokracia në Kosovë është i njëjti gabime serioze që njerëzit sikur huliganet serb qe erdhen per te festu humbjen ne Gazimestaniti që lejohen  te sillen ne emnyr shovenise në Kosovë me atë paraqitje  e popave kriminale të veshjes së tij të elites së kriminelit  e bëjnë të ditur se në kosovë, vertetë nuk ka zot shtepije.

Një problem tjetër është efikasitet, nuk është shpesh, shumë është raportimi dhe kontrolli publik i qeverisë, korporatat, dhe për këtë arsye sillen kriminelet serb ashtu siq doin ata në token e Kosovës.

Ku në çdo sistem tjetër zëvendëson kontroll as nga drejtësia hyjnore ose natyrore - Propozimet të rrjedh gjak hedhur poshtë nga historia.

Demokracia është sistemi i vetëm me të ndërtuar në mekanizmin e mësimit,gabimet janë subjekt i debatit, dhe debati mund të çojë në njohuri të reja dhe vendimet më të gabuara.

Aftësia për të ndryshuar pa gjakderdhje shoqërinë është në vetvete një bekim i demokracisë. 

Kalendari

Ngjarjet e datës 22 Korrik 2018  - Ministri i Zhvillimit Ekonomik, Valdrin Lluka do të zhvillojë një vizitë Komunën e Kamenicë ku do te takoeht me me kryetarin e Kamenicës, Qëndron Kastrati. (Objekti i Komunës, ora 9:00)

- Kryetari i Odës Ekonomike të Kosovës viziton kompaninë Al Petrol  në kuadër të ciklit të takimeve me bizneset që ka nisur që nga zgjedhja si Kryetar për mandatin e ri katër vjeçar.  (Zyret Qendrore te Al Petrol, ora 9:00)

- OJQ EC Ma Ndryshe, ORKIDE dhe X40 mbajn konferencën për media rreth performancës publike “Drunj të pastër”. (Sheshi “Shatërvan”, ora 10:00)

- Mbahet mbledhja e Komisionit për Integrime Evropiane lidhur me shqyrtimin e Projektligjit për ratifikimin e Marrëveshjes Financiare për IPA 2017, pjesa e parë ndërmjet Kosovës dhe Bashkimit Evropian- e ftuar për të prezantuar këtë Marrëveshje znj. Dhurata Hoxha - Ministre e Integrimit Evropian. (Ndërtesa e Kuvendit, salla N 303, ora 10:00)

- Ministri i Zhvillimit Ekonomik, Valdrin Lluka do të vizitojë Projektin “Air Energy”, në  fshatin Kitkë te Komunës se Kamenicë. (Fshati Kitkë, ora 10:30)

- Mbahet seanca plenare e Kuvendit të Republikës së Kosovës. (Kuvendi i Kosovës, ora 11:00)

- Aleanca Kosovare e Bizneseve mban konferencën për media me temë “Pse ikin investitorët e huaj nga Kosova“. (Zyret e AKB–së, ora 13:00)

- Komisioni për Arsim, Shkencë, Teknologji, Kulturë, Rini, Sporte, Inovacion dhe Ndërmarrësi takohet me anëtarët e Këshillit Shtetëror të Cilësisë të AKA. (Ndërtesa e Kuvendit, salla N204, ora 13:00)
 
- Ministri i Zhvillimit Ekonomik, Valdrin Lluka do të zhvillojë një vizitë në Minierën e Artanës ku do te takohet me menaxhmentin dhe minatorët. (Miniera e Artanës, ora 14:00)