25 Shkurt 2020

Masakra e Reçakut dhe koherenca e një ushtrie

Shkruar nga: Bahri Bivolaku

Serbia, në vend se të dënohet që për 50 vitet e ardhshme të mos ketë të drejtën të ketë ushtri për shkak të krimeve të kryera në luftërat e fundit në Ballkanin Perëndimor, ajo vazhdon së ekzistuari, madje edhe të armatoset rëndë nga shtetet anëtare të Këshillit të Sigurimit.

Historikisht Serbia sa herë që është ndjerë e fuqishme ushtarakisht ka ndezur luftëra në Ballkanin Perëndimor, me synim për ta dominuar dhe administruar vetë. Në luftërat e fundit, ushtria e saj bëri masarka për t’ia arritur këtij qëllimi. Artileria e saj jo rrallëherë kishte cak fshatra e qytete të banuara me civilë në Kroaci, Bosnje dhe Kosovë.

Për rolin e saj në këto luftëra ajo nuk u ndëshkua nga Këshilli i Sigurimit të Kombeve të Bashkuara nga arsye të pa arsye dhe tani shteti i Serbisë vazhdon ta ketë ushtrinë e vet dhe ta armatosë me armatim edhe më modern.

Ushtria e Serbisë së sotme është po ajo e djeshmja me po të njejtat qëllime dhe po me strukturë komanduese të njejtë.

Këtë gjë e dëshmon edhe dokumentari i Fondit për të Drejtën Humanitare në Beograd, ku shihet për krimet e bëra në masakrat në Kosovë të komandantit të po kësaj ushtrie të Serbisë së sotme. Mbase edhe nuk mund të jetë ndryshe kur krimi i kryer nuk ndëshkohet, por krijon bazë të mirë që ai të përsëritet.

Serbia, në vend se të dënohet që për 50 vitet e ardhshme të mos ketë të drejtën të ketë ushtri për shkak të krimeve të kryera në luftërat e fundit në Ballkanin Perëndimor, ajo vazhdon së ekzistuari, madje edhe të armatoset rëndë nga shtetet anëtare të Këshillit të Sigurimit.

Sikur Serbia të dënohej me këtë masë ndëshkimi, paqja e fqinjësia në këtë rajon do të kishin qëndrueshmëri afatgjate dhe se demokracia do të zhvillohej e konsolidohej shpejtë.

Ndryshe, militarizmi i Serbisë, ushtrisë së saj, gjithnjë do të jenë kërcënim për paqen e sigurinë rajonale dhe ky veprim shtynë shtetet tjera për të tentuar që të vënë barazpeshën, duke e pasur të qartë për kërcënimin.

Sikur Serbia të ndëshkohej dhe për ca dekada mos ta ketë të drejtën të ketë ushtri, i gjithë rajoni do të ndjehej i qetë dhe vendet anëtare do të merreshin me shumë zhvillime ekonomike dhe mirëqenien e qytetarëve të vet e jo të mendojnë e punojnë për armatim dhe strukturim të ushtrive të tyre.

Ushtria e Serbisë, në rrethanat ekzistuese politike dhe gjeopolitike paraqitet si ushtri që kërcënon paqen e brishtë në rajon. Serbisë do të duhej t’i hiqej e drejta për të pasur ushtri të veten.

 

Kalendari

Ngjarjet e datës 25 shkurt 2020 - Konstituohet Komisioni për Mbikëqyrjen e Agjencisë së Kosovës për Inteligjencë. (Ndërtesa e Kuvendit, salla N 303, ora 10:00)

- Koalicioni i OJQ-ve për Mbrojtjen e Fëmijëve në Kosovë organizon konferencë të jashtëzakonshme për media për të shprehur shqetësimin lidhur me trajtimin e rasteve ku fëmijët janë viktima të formave të abuzimit dhe dhunës seksuale. (Ambientet e organizatës Forumi për Iniciativa Qytetare në lagjen Pejton, ora 10:00)

- Konstituohet Komisioni për Shëndetësi dhe Mirëqenie Sociale, Vendi: (Ndërtesa e Kuvendit, salla N302, ora 10:00)

- Demokracia Plus dhe Qendra për Avokim dhe Kulturë Demokratike në bashkëpunim me programin e USAID për Fuqizim të Sistemit të Drejtësisë organizojnë konferencën në cilën do të shpalosen rezultatet e Anketës me përdoruesit e shërbimeve të gjykatave. (Hotel Sirius, ora 10:00) 

- Konstituohet Komisioni për Buxhet dhe Transfere. (Ndërtesa e Kuvendit, salla C 203, ora 11:00)

- Konstituohet Komisioni për Punë të Jashtme dhe Diasporë. (Ndërtesa e Kuvendit, salla N 10, ora 11:00)

- Bibloteka Kombëtare e Kosovës dhe Shoqata e të Burgosurve Politik organizojnë hapjen e ekspozitës "Kujtesa e Kosovës, portrete të Adem Demaqit në pikturë dhe fotografi". (Bibloteka Kombëtare, ora 11:00)

- Konstituohet Komisioni për Arsim, Shkencë, Teknologji, Inovacion, KulturÑ‘, Rini dhe Sport. (Ndërtesa e Kuvendit, salla N 204, ora 11:00)

- ADMOVERE e mbështetur nga KFOS promovon raportin "Gjendja në Fakultetin e Gjeoshkencave të Universitetit të Mitrovicës". (Hapësirat e rektoratit të UMIB-it në Mitrovicë, ora 11:00)

- Komisioni për Ekonomi, Punësim, Tregti, Industri, Ndërmarrësi dhe Investime Strategjike mban diskutim lidhur me detyrat me prioritet dhe organizimin e punës së Komisionit. (Ndërtesa e Kuvendit, salla C 203, ora 12:00)

- Anibar Festivali Ndërkombetar i Animacionit organizon shfaqjen e filmave nga java e Kinematografisë afrikane. (Kinema Jusuf Gërvalla, 13:00)