20 Shkurt 2020

Edhe një herë për kullën e Sylejman Vokshit

Shkruar nga arch. Ylber Vokshi-Ylli         

Nuk do ti përsërisë të dhënat të cilat i kamë theksuar në shkrimin e muajit tetor të vitit të kaluar kur në K.K. të Gjakovës në rend të ditës u kërkua“ Shqyrtimi i propozim vendimit për Ndryshimin e një vendimi nga viti 2015 për Shpallje  të Interesit Publik për Monumentin Historik Kulla e Sylejman Vokshit në Gjakovë ”.

Tentimi i pare, ashtu edhe i dyti dështuan përkundër asaj që kryetari aktual i Komunës kishte marr rrolin e tellallit dhe tentoi të manipuloi faktet para asamblistëve.

 Të verbëruar pas interesave të pa shpjegueshme grupore prapë për herën e tretë po tentojnë të kaloi ky propozim në asamble, duke treguar haptas mos dituri elementare ndaj ligjeve, normave e standardeve të trashëgimisë dhe ndërtimit të cilat janë në fuqi në Kosovë,edhe se kryetari i Kuvendit K komunal ishte Ministër në MMPH.

Ajo që kanë bërë këta me degradimin urban të qendrës së qytetit aspak nuk befason njohësit e urbanistikës dhe urgjent duhet ndërmarrë masa parandaluese edhe nga niveli qendror për rastin e kullës.

Me argumente profesionale e shpjegova se një veprim i tillë është tërësisht i gabueshëm dhe përthekon në vete pasoja të pa riparueshme së pari për Gjakovën pastaj për Kosovën dhe për tërë shqiptarinë, pasi është fjala për një monument të trashëgimisë kulturore që i takon shtëpisë të Heroit të Popullit,  Ministrit të Mbrojtjes dhe Financave të Qeverisë së Lidhjes Shqiptare të Prizrenit, Sylejman Vokshit.

Si pjesëmarrës aktiv në formësimin urban të Gjakovës, para luftës, posaçërisht të qendrës së qytetit e cila ishte e mbuluar me plan detal urbanistik, kemi qenë të kujdesshëm që kontakt zona në mes të vjetrës (Çarshish së madhe) dhe të resë (Qendrës) të jetë vetëm hotel “Pashtriku”, kurse pjesa e tjetër të jetë parking i qytetit, duke i ruajtur vizurat ndaj qytetit të vjetër dhe Çabratit, që ka domethënie të madhe për gjakovarët.

Duke iu frikësuar rrethanave politike të kohës dhe apetiteve destruktive të disave, kishte filluar procedura e shpronësimit të  atyre objekteve e cila dhunshëm është ndërpre pa kurrfarë arsyetimi bindës nga ana e Komunës.

Ky ishte  shenjë ogurzi, që kjo zonë të atakohet pas luftës, menjëherë me ndërtimin e një kafe – restoranti, për të  kulmuar me një zgjidhje urbanistike e cila definitivisht ka bërë ndarjen mekanika të dy pjesëve të qytetit, që ishte gabim i madh urbanistik, që e vërtetoi koha.

Pasi kjo zgjidhje urbanistike është në kundërshtim me ligjin e Trashëgimisë Kulturore është dashur të bëhet revidimi detal i projektit e mos të lejohet që afër kullës të ndërtohen objekte shumëkatëshe banimi, por kjo aspak nuk iu konvenon këtyre profiterëve të cilët të vetmin ideal i  kanë përfitimet e lehta materiale.

Duke u nisur nga situata reale në teren dhe me qellim që të fillojnë procedurat e renovimit të objektit dhe hapësirave përcjellëse që duhen në këso raste, në vitin 2015  Asambleja Komunale kishte marrë vendim që ky objekt të jetë i interesit të veçantë publik dhe të jetë pjesë integrale i një tërësie urbanë që së bashku me katër monumente tjera, me shkollën e muzikës dhe parkun “Ali Podrimja” ti shërbejnë qytetit e njëherit të jetë ajo kontakt zona e domosdoshme në mes të vjetrës dhe  të resë.

Mu ky vendim kryetarit aktual të komunës po i  pengon dhe me nguti po orvatet ta shfuqizon,duke bërë gabim të pa falshëm ndaj historisë të bujshme të Gjakovës. Mbes me shpresë që qytetarët e Gjakovës ma në fund do të kthjellen dhe me mjete demokratike  të  ndalojnë këto veprime në të ardhmen.   
 
Autori është ish-Kryetar i Këshillit për Planifikim Hapësinor të Kosovës (KPHK)

 

Kalendari

Ngjarjet e datës 20 shkurt 2020 - Behën homazhe në nderim te jetës dhe veprës së heroit, Selman Vojvoda. (Varri i heroit, në Llaushë të Skenderajt, ora 9:00)

- Administrata Tatimore e Kosovë do të mbaj seminar me tatimpaguesit e regjionit të  Prishtinës ku prezent do të jetë edhe Drejtori i Përgjithshëm i ATK-së Ilir Murtezaj. (Hotel Emerald, ora 10:00)

- Bëhet konstituimi i Komisionit për Çështje të Sigurisë dhe Mbrojtjes. (Ndërtesa e Kuvendit, salla N 204, ora 11:00)

- Kryetari i komunës së Istogut, Haki Rugova do ta pres në takim ambasadorin bullgar në Kosovë. (Zyra e Kretarit Haziri, ora 11:00)

- Komuna e Rahovecit mban diskutimi publik lidhur me Draft Planin Komunal të Veprimit për Efiçiencë të Energjisë dhe Planin Lokal për Veprim në Mjedis. (Salla e mbledhjeve të Kuvendit Komunal të Rahovecit, ora 11:00)

- Bëhet konstituimi i Komisionit për Ekonomi, Punësim, Tregti, Industri dhe Investime Strategjike. (Ndërtesa e Kuvendit, salla N303, ora 11:00)

- Mbahet ceremonia e dorëzimit te donacionit për qerdhën “Gëzimi Ynë” në Istog nga Ambasada e Bullgarisë. (Qerdhja “Gëzimi Ynë” në Istog, ora 11:30)

- Mbahet ceremonia e promvimit të librit" Obstetrika",  të Prof. dr. Shefqet Lulaj. (Bibloteka Kombëtare "Pjetër Bogdani", ora 12:00)

- Mbahet akademi përkujtimore për dëshmorin e Kosovës, Selman Vojvoda, në 30 vjetorin e rënies së tij. (Teatri Kombëtar, ora 12:00)

- Ministrja e Drejtësisë, Albulena Haxhiu do të mbajë konferencë për media. (Objekti I Ministrisë, ora 13:00)

- Promovohet revista “Intro”, që është produkt i punës së studentëve të vitit të tretë të Departamentit të Gazetarisë, në kuadër të lëndës "Menaxhim i medias". (Amfiteatri i Fakultetit të Filologjisë në Universitetin e Prishtinës, ora 14:00)

- Komuna e Mitrovicës mban debat publik lidhur me rregulloren për realizimin e të drejtave të fëmijëve përmes sistemit qeverisës komunal miqësor për fëmijët. (Salla e mbledhjeve të Kuvendit të Komunës të Mitrovicës, ora 14:00)

- Zhvillohet ndeshja basketbolliste mes Kosovës dhe Islandës. (Pallati i Rinisë dhe Sportit në Prishtinë, ora 19:00)