21 Nëntor 2019

E drejta e lirisë së shprehjes është përshkruar në Konventë

Shkruar nga Ali Hertica

E drejta e lirisë së shprehjes është përshkruar në Konventën e OKB-së (ICCPR) dhe lirinë për të kërkuar çdo lloj informacioni dhe ideve, pavarësisht nga kufijtë, dhe pavarësisht nga forma.

Ligji garanton që qytetarët pa frikën e persekutimit mund të shprehin mendimin e tyre – në intervista dhe tekst të shtypura, vizatimeve dhe këngëve, në radio, televizion dhe internet.

Informacioni mund të mblidhen lirisht në parim dhe të shpërndarë, të tilla si nga shtypi. E drejta është e njohur në shumicën e kushtetutave, duke përfshirë edhe Kosovarët së lirisë së shprehjes dhe informimit.

Në disa vende, ligji kërkon që mendimet e shprehura mund të ndryshojnë në një fe apo ideologji të caktuara. një kufizim i tillë është në kundërshtim me të drejtën ndërkombëtare.

Kufizimet tjera janë megjithatë legjitime, në interes të të drejtave ose reputacionit të të tjerëve, në interes të sigurisë kombëtare, ose për të mbrojtur rendin publik, shëndetin ose moralin.

Nxitja për të diskriminimit dhe dhunës racore, dhe shprehja e fjalës së urrejtjes (gjuhën e urrejtjes) janë të ndaluara në bazë të Konventës Kundër Diskriminimit Racial.

Në Konventën e OKB-së (ICCPR), nenit 19, i cili garanton lirinë “e mendimit pa ndërhyrje mendimeve , e ndjekur nga nenin 20 i cili imponon kufizime” propaganda e luftës është e ndaluar, si dhe nxitje nacionaliste, urrejtjen racore ose fetare që përbën nxitje për diskriminim, armiqësi ose dhunë. Raportuesi special i OKB-së për lirinë e shprehjes.

Amnesty është e angazhuar për ata që janë përndjekur për shkak se ata e përdorin të drejtën e tyre për lirinë e shprehjes, brenda kufijve të së drejtës ndërkombëtare. Amnesty International gjithashtu fushatë kundër diskriminimit.

“Liria e shprehjes” kurrë nuk duhet të jetë një justifikim për të bërë deklarata qëllimisht urrejtje rreth njerëzve ose grupeve.  Censura është e para që ndalojnë mendimet e caktuara të shprehura ose informatat specifike .

Në parim, një gjykatë mund të vendosë vetëm më pas te këtë të gjitha shkeljet ligjore.. Gjykata nuk mund të ndalojë askënd për të shprehur një opinion ose shpërndarjen e informacionit siq e kemi rastin në Kosovë me pergjimet ,,PRONTO.

Gjyqtari mund të vendosë që shprehja ose shpërndarja një lajmi ishte e pa, ligjshme apo e paligjshme. Gjykata mund të shqiptojë një shembull të shkëlqyer për këtë aktë dhe për të krijuar një gjobë për çdo herë tjetër që ajo ndodh.

Në raste të veçanta, kur një gjyqtar para zbulimin ndalojnë informacion. Për shembull, në qoftë se ajo duket se kërcënojnë për t’u zbuluar sekretet ushtarake në media.

Nga ana tjetër, nëse praktikat zbulimi i sekreteve ushtarake mund të justifikohet ku janë qartazi në kundërshtim me të drejtat e njeriut.

Ligji bën dallimin midis shpifjes, shpifjet (i cili qëllimisht është e dënueshme në një formë duke thënë gënjeshtra) dhe “të zakonshëm” në vepër.

Gjuha e urrejtjes ose mbjellje urrejtje (gjuha e urrejtjes) është përcaktimi i deklaratave dhe shprehjeve që kanë një synim të qartë për të diskriminojë kundër një grupi të caktuar apo për të thirrur për akte të dhunës ndaj grupeve të tilla. Kjo nuk është e lehtë për të përcaktuar se çfarë është apo nuk është gjuha e urrejtjes .

Blasfemi (blasfemia) është ende e ndaluar me ligj në shumë vende, por praktika ndryshon në masë të madhe dhe trend global është një prej eliminimit. Në Evrop blasfemi ofenduese ‘nuk është më një vepër penale që nga viti 2014 Legjislacioni

Privatsia mbrohet vetëm duke bërë argumentet në lidhje me jetën private të të tjerëve. Gjyqtari duhet të vlerësojë nëse ka shërbyer një qëllimi social me një zbulesë. Zbatohet në përgjithësi: si figurë “më shumë publik”, aq më shumë e lejuar.

Ajo mund të jetë me interes shoqëror të zbulojë në lidhje me jetën private të një ministri apo një njeri i famshëm.

Një person i tillë mund të gjithmonë merr hapa në gjykatë. Gjykatësi veçanërisht i mbron ata të cilët nuk kanë funksione publike apo personalitet publik të zgjedhur.

Një tregtar kishte një pamje të rastit të tij larg nga një grua që kishte vjedhur diçka; një stacion TV nuk mund të transmetojnë pa lejen kapur imazhe të një takimi të këshillit. sepse “edhe njerëzit në funksione publike kan  të drejtë për mbrojtjen e privatësisë së tyre.”

Qytetarët mund të zbulojë informacionin e nevojshëm për të apeluar në gjykata. Arsyet për të lejuar zbulimin e dokumenteve publike të mos përfshijë sekretit ushtarak, privatësinë dhe mbrojtjen e rendit publik.

Liria akademike jep të drejtë që lirisht për të kryer kërkime shkencore dhe për të shpërndarë rezultatet.

Kjo e drejtë është duke u kërcënuar nga censura në botimet dhe përhapjen e shpërndarjes njohurive nëpërmjet internetit, duke kërcënuar dhe ndalimin e akademikëve dhe studentëve, si dhe mbylljen e shkollave dhe universitetev.

Kalendari

Ngjarjet e datës 21 nëntor 2019

- Institucioni i Avokatit të Popullit, me mbështetje të projektit të financuar nga Bashkimi Evropian organizon festimin e përvjetorit të 19-të Institucionit të Avokatit të Popullit. (Hotel Emerald, ora 9:30)

- Universiteti i Mitrovicës "Isa Boletini" organizon hapjen e Panairit te Parë të Punës dhe Karrierës. (Universiteti i Mitrovicës, ora 10:00)

- Me rastin e 23 vjetorit të vdekjes së Dr. Xhavit Ahmetit, anëtarit të Kryesisë dhe veprimtarit të LDK-së, Kryesia e LDK-së, bën homazhe te varri i tij. (Lagjja Arbëria, ora 10:30)

- Kosovo Center for Business Support organizon tryezën me temën “Si ti zëvenësojmë Qeset e Plastikës pa u dëmtuar Bizneset” dhe cilat hapa duhet t’i ndërmarrim lidhur me zbatimin e planit të MMPH-së për zvoglimin e përdorimit të qeseve të plastikës në Kosovë. (Hotel Sirius, ora 10:30)

- Banka Qendrore e Republikës së Kosovës organizon konferencë për media, ku temë do të jetë tarifat e vendosura nga kompanitë e sigurimeve. (Auditoriumi i BQK-së, ora 11:00)

- Lëvizja Vetëvendosje do të organizojë bashkëbisedim në mes të kryetarit të Lëvizjes Vetëvendosje, Albin Kurti dhe përfaqëuesve të sindilkatave në Kosovë, me titull: "Mbështetja e fuqizimit sindikal në vendin tonë". (Hotel Grand, ora 11:00)

- Organizata për Rritjen e Cilësisë në Arsim dhe ADMOVERE organizojnë aksionin protestues lidhur me vendimet e Këshillit të Etikës, për plagjiatura dhe avancime jo meritore në UP. (Para ndërtesës së Rektoratit të UP-së, ora 11:00)

- Ministria e Punëve të Jashtme të Republikës së Kosovës organizon konferencë me rastin e organizimit “Thirrja e Tretë për Projekte të Fondit të Ballkanit Perëndimor”. (Ministria e Punëve të Jashtme, ora 11:00)

- OJQ ETEA dhe Kuvendi i të Rinjve të Prishtinës organizojnë hapjen e minibiblotekës ne lagjen Velania.  (Lagjja Velania në parkun përballë SOS Fshatit, ora 12:00)

- Aleanca për Mbrojtjen e Teatrit nga Tirana do të mbaj një diskutim të hapur me komunitetin teatror, publikun dhe mediat e Kosovës. (Teatri Kombëtar i Kosovës, ora 12:00)

- OJQ ETEA dhe Kuvendi i të Rinjve të Prishtinës organizojnë hapjen e minibiblotekës ne lagjen Bregu i Diellit. (Parku afër SHFMU “Ismail Qemali”, ora 14:00)

- Shefja e BE-së në Kosovë, Ambasadorja Apostolova do të marrë pjesë në një debat për dhunën në familje në Mitrovicë të Veriut. (Shtëpia e Evropës në Mitrovicë të Veriut, ora 14:00)

- Në kuadër të Javës Ndërkombëtare të Edukimit Amerikan, American Advising Center Education USA, organizon “Alumni Fair - Panairi i të diplomuarëve në SHBA”. (Fakulteti i Edukimit në Universitetin e Prishtinës “Hasan Prishtina”, ora 14:30)

- Programi i Kombeve të Bashkuara për Zhvillim dhe komuna e Gjakovës do të shënojnë përfundimin e punimeve në rehabilitimin dhe rregullimin e Urës së Terzive dhe hapësirës përreth. (Pranë Urës së Terezive në Gjakovë, ora 16:00)

- OJQ ETEA dhe Kuvendi i të Rinjve të Prishtinës organizojnë hapjen e minibiblotekës ne lagjen e Spitalit". (Afër SHFMU “Pavarësia”, ora 16:00)

- Në kuadër të Global Entrepreneurship Week, do të mbahet ngjarja “Are you a Champion of Success?” organizuar nga Ardian Hoxha dhe Oda Amerikane e Kosovës në bashkëpunim me ICK, Venture UP dhe Jakova Innovation Center. (Swiss Diamond, ora 17:00)