17 Shkurt 2020

Demagogjia është denoncim popullor i politikës

Shkruar nga Ali Hertica

Filzoofia e bën të qarta qëllimet në prezantimin dhe  dëshiron të marrë mbrojtjen e 'zakonshëm', njerëzve të thjeshtë kundër një elite të caktuar, intelektualiste, dhe i vjen keq për të dy që roli i njerëzve të thjeshtë në histori nuk i kushtohet vëmendje e mjaftueshme - dhe as nuk pretendohet nga ai popull - pasi që sot - pa shumë protestë - pabarazia duket të jetë një fenomen i pranuar përgjithësisht.

Në  filozofi tingëllon pesimizëm  kur konstaton se përparimi i rëndësishëm në fushën e demokracisë dhe sigurimit shoqëror - arritje që sot janë përsëri nën një presion të madh - nuk i ka dhënë fund pabarazive midis punës dhe kapitalit, përqendrimit të qendrave të fuqisë financiare-ekonomike, hendekut midis i varfër dhe i pasur.

Njerëzit janë lehtësisht të mashtruar, dhe për këtë arsye janë të ndjeshëm ndaj demagogjisë,e bën një dallim të qartë midis populizmit dhe demogjisë. Demagogjia është denoncim popullor, për të populizmi do të thotë se "e gjithë fuqia vjen nga njerëzit".

Por,revoltat në botën arabe do të thotë shenja shprese, një shenjë e qartë se terrorizmi dhe fanatizmi mund të luftohen ndryshe se sa duke i dhënë një këmbë ligjeve që mbrojnë sundimin e ligjit dhe të drejtat e njeriut.

Barazia respekton dallimet, por në të njëjtën kohë bën që të gjithë mund të jenë specialist në diçka, dhe për këtë arsye do të thotë diçka për tjetrin.

Ai fajëson që fjalë të tilla si barazia shpesh përdoren kot, dhe në këtë mënyrë i kanë armiqësuar njerëzit nga idealet përparimtare.

 Kjo nuk e ndryshon faktin që qytetarët e zakonshëm, siç janë anëtarët e Partisë aaj, nga ana tjetër mashtrojnë veten duke ndjekur ndryshime sociale që do të jenë objektive të këqija për ta.

Një strategji e rëndësishme për të mbajtur njerëzit nën kontroll është dehumanizimi i kategorive të popullsisë, për shembull krahasimi i hebrenjve me minjtë. Por mungesa e solidaritetit midis grupeve të shtypura është po aq e habitshme.

Filozofet i referohet përvojave në kampet e përqendrimit, por ai gjithashtu mund t'i referohet mungesës së solidaritetit midis pakicave etnike dhe njerëzve indigjenë holandezë, t.t.z. njerëzit që udhëheqin një ekzistencë mbijetese në fund të shoqërisë sonë.

Filozofia mbron që njerëzit të jenë më të përbashkët, në kuptimin e të punuarit më shumë së bashku për të arritur qëllimet e përbashkëta.

Shpresa se zhdukja e fesë, shtetit dhe familjes do të çojë në një shoqëri me të vërtetë demokratike ka mbetur e kotë.

Feja është më e fortë se kurrë, dhe mbetet për t'u habitur që, për shembull, ne ende duhet të investojmë energji sot në, për shembull, luftimi i krijimtarizmit.

Shteti si një më i përhershëm i marrëdhënieve ekzistuese është gjithashtu i fortë dhe jetik. Abicht thekson se shteti po merr gjithnjë e më shumë formën e institucioneve mbikombëtare, duke vepruar si mizor i elitës.

Mund të shtojmë se "shteti më pak" siç mbrohet nga liberalët, fillimisht është i drejtuar kundër shtetit si një mekanizëm rishpërndarjeje, kundër një shteti që është ende duke u përpjekur për të ngritur skica kundër lakmisë së kapitalit të madh.

Kundër-lëvizja u vra në mënyrë befasuese shpejt, pjesërisht për shkak të dështimit të modeleve alternative, pjesërisht përmes formave të tolerancës shtypëse, pjesërisht edhe për shkak se udhëheqësit e kundër-lëvizjes ishin joshur dhe zhytur nga elita qeverisëse.

Filozafia e elites ,kur borgjezia mori pushtetin e fisnikërisë, ajo imitoi kodet dhe sjelljen e fisnikërisë. Elitat u shfaqën gjithashtu në vendet socialiste, të cilat nga ana e tyre përfituan mrekullisht nga rrëzimi i socializmit ekzistues.

Filozofet bën aludim në një elitë të të menduarit politikisht të saktë përkundrejt njerëzve të thjeshtë, dhe paralajmëron për një shoqëri në të cilën e ashtuquajtura "politikisht e saktë" nga ana e tij bëhet një mënyrë e shtypjes.

Bota mund të bëhet, personi inteligjent po krijon mjedisin e tij. Bota sot është rezultat i punës kolektive. Dy gjëra janë të rëndësishme këtu, përkatësisht kontrolli që njerëzit ruajnë mbi punën e tyre, dhe barazia.

Dhe ekuivalentimi do të thotë që çdo person ka lindur me një numër talentesh, dhe se këto talente, qoftë intelektuale apo manuale, duhet të vlerësohen dhe se të gjithë, pavarësisht mjedisit shoqëror në të cilin kanë lindur, duhet të kenë të njëjtat mundësi për të zhvilluar dhe përdorur ato talente.

Filozaofia argumenton për një demokraci radikale, për përfshirjen e plotë të të gjithë njerëzve në të gjitha vendimi i referohet këtu eksperimenteve të mendimit të mirë, përfshirë krijimin e strehimit kolektiv, i cili ishte krijuar për njerëzit, dhe ku njerëzit linin ato struktura utopike kur gjendja e tyre materiale e lejonte. 

Kalendari

Ngjarjet e datës 17 shkurt 2020 - Në 12 vjetorin e Shpalljes së Pavarësisë së Republikës së Kosovës Garda ceremoniale bën ngritjen e flamurit nga në prani të dy udhëheqësve shtetërorë, Albin Kurti dhe Vjosa Osmani. (Oborri i qeverisë, ora 8:00)

- Kryetari i Komunës së Rahovecit, Smajl Latifi organizon pritjen e mysafirëve për ndër të pavrësisë. (Zyra e Kryetarit Latifit, ora 8:00)

- Anëtarët e Kryesisë së Partisë Demokratike të Kosovës dhe deputetët e PDK-së, bëjnë homazhe në Prekaz, për nder të 12 vjetorit të Pavarësisë së Kosovës. (Kompleksi Memorial i Jasharajve, ora 8:30)

- Udhëheqës të Komunës së Skenderajt bëjnë homazhe të shtatorja e Adem Jasharit. (Skenderaj, ora 9:00)

- Komuna e Rahovecit bën homazhe në të gjitha vendrëniet dhe pllakat e dëshmorëve të Rahovecit. (Rahovec, ora 09:00)

- Dy udhëheqësit shtetërorë, kryeministri Albin Kurti dhe kryeparlamentarja Vjosa osmani vendosin kurora te kompleksi memorial Adem Jashari.
(Prekaz, ora 9:10)

- Komuna e Skenderajt dhe Komuna e Drenasit organizojnë homazhe të Kompleksi Memorial 'Adem Jashari'. (Prekaz, ora 9:30)

- Komuna e Skenderajt dhe Komuna e Drenasit organizojnë homazhe të Memorial i dëshmorëve në Marinë. (Marinë, ora 9:30)

- Kuvendi Komunal i Skenderajt mban seancë solemne në 12 vjetorin e Pavrësisë. (Objekti i Komunës së Skenderajt, ora 10:00)

- Me rastin e 12 vjetorit të shpalljes së pavarësisë së Kosovës, Kryesia e LDK-së dhe veprimtarë bëjnë homazhe te varri i Presidentit Historit Dr. Ibrahim Rugova. (Velani, ora 10:00)

- Dy udhëheqësit shtetërorë, kryeministri Albin Kurti dhe kryeparlamentarja Vjosa osmani  vendosin kurora pranë varrit të Presidentit Ibrahim Rugova dhe te varri i Veprimtarit Adem Demaçi. (Velani, ora 10:30)

- Kuvendi i Republikës së Kosovës mban seancë solemne nën kujdesin e Znj.Vjosa Osmani Kryetare e Kuvendit të Republikës së Kosovës ku të pranishëm do të jenë kryeministri Albin Kurti, përfaqësues të Familjes Jashari, familjes Rugova, deputetë të këtij legjislacioni dhe të ftuar ndërkombëtarë e vendorë. (Kuvendi i Republikës së Kosovës, ora 11:00)

- Agjencia Shtetërore e Arkivave të Kosovës dhe Drejtoria e Përgjithshmë e Arkivave të Shqipërisë organizojnë hapjen e ekspozitës “Kosova në arkivin e shtetit shqiptar”. (Lapidariumi i Muzeut Kombëtar të Kosovës, ora 11:00)

- Në 12-vjetorin e shpalljes së Deklaratës së Pavarësisë së Kosovës, kryetari i Komunës së Gjilanit, Lutfi Haziri me bashkëpunëtorët bëjnë homazhe tek varrezat e qytetit. (Gjilan, ora 11:00)

- Komuna e Istogut mban seancë solemne me rastin e 12-të vjetorit të Pavarësisë së Republikës së Kosovës. (Salla e Kuvendit Komunal të Istogut, ora 11:00)

- Kryetarja e Kuvendit të Republikës së Kosovës Vjosa Osmani dhe Kryeministri i Republikës së Kosovës, Albin Kurti vizitojnë Forcën e Sigurisë se Kosovës ku edhe do iu drejtohen me fjalë përshëndetëse trupave të FSK-së. (Kazerma “Adem Jashari”, ora 12:00)

- Kuvendi Komunal i Rahovecit mban seancë solemne për nder të “17 Shkurtit”. (Salla e Kuvendit Komunal, ora 12:00)

- Muzeu Kombëtar i Kosovës organizon hapjen e ekspozitës me tematikë arkeologjike “Trashëgimia Arkeologjike Adriatiko-Meditariane në Kosovë” të autorit Tomor Kastrati. (Objekti i Muzeut, ora 12:00)

- Komuna e Istogut organizon homazhe dhe vendosje kurora lulesh tek Lapidari i Dëshmorëve në qendër të Istogut . (Istog, ora 12:00)

- Për nder të 12-vjetorit të Pavarësisë së Republikës së Kosovës, Ministria e Kulturës, Rinisë dhe Sportit do të organizojë ceremoninë e ndarjes së çmimeve për letërsi për vepër jetësore dhe çmimet tjera vjetore për vitin 2019. (Kabineti i ministres Vlora Dumoshi, ora 13:00)

- Kryetarja e Kuvendit, Vjosa Osmani merr pjesw nw prezantimin e Obeliskut Newborn me pamje të re. (Newborni tw Pallati i Rinisw, ora 13:00)

- Komuna e Skenderajt organizon manifestimin qendror pë Pavarësinë. (Sheshi Adem Jashari në Skenderaj, ora 13:00)

- Komuna e Rahovecit organizon program qendror festiv. (Qendra e Kulturës ‘’Mensur Zyberaj’’, Rahovec, ora 13:00)
 
- Komuna e Istogut organizon programi festiv me këngë e valle për pavarësi. (Para Qendrës Kulturore në Istog, ora 13:00)

- Komuna e Skenderajt organizon turnir në futboll të vogël të quajtur 'Kupa e Pavarësisë'. (Shkolla profesionale në Skenderaj, ora 15:00)

- Komuna e Rahovecit organizon finalen e garave në futboll në mes katër shkollave në komunën e Rahovecit. (Palestra Sportive ‘’Mizahir Isma’’, Rahovec, ora 16:00)

- Presidenti i Republikës së Kosovës, Hashim Thaçi, për nder të 12 vjetorit të pavarësisë së Kosovës, u drejtohet ushtarëve të FSK-së. (Kazerma “Adem Jashari”, ora 16:00)

- Baleti Kombëtar i Kosovës organizon shfaqjen “Ngjyrat e vallëzimit”. (Teatri Kombëtar i Kosovës, ora 17:00)

- Komuna e Gjilanit mban akademi për nder të ditës së mëvetësisë së Kosovës, ku edhe do të ndahen çmimet, Nderi i Qytetit dhe Heroinat e Qytetit. (Salla e teatrit të qytetit të Gjilanit, ora 17:00)

- Organizohet pritje shtetërore me rastin e 12 vjetorit të Shpalljes së Pavarësisë se Kosovës. (Bogdanipolis, Katedralja Shën Nënë Tereza, ora 18:00)

- Kosovafilmi organizon Javen e filmit shqiptar në Prishtinë. (Kino ABC, ora 19:00)

- Teatri Kombëtar i Kosovës organizon shfaqjen “Bryma e vdekjes”. (Teatri Kombëtar, ora 20:00)