11 Nëntor 2019

Artistet në klimën e tanishme politika në Kosovë

Shkruar nga Ali Hertica

Dekada e kaluar ka parë një rikthim të vërtetë të artit të angazhuar shoqërore. Në vend të përfundimit të historisë, ne kemi përjetuar një ristart të të gjitha lëvizjeve që dukej se e mundi pas një lufte të gjatë dhe shumë sakrifica njerëzore.

Shumë ‘neo-lëvizje “që dominojnë klimën e tanishme politike, të tilla si neoliberalizmit, neokonservatorizmin, neotribalism neoracism, dëshmojnë për këtë.

Një tipar goditës i kësaj ringjallje e angazhimit në shkenc është ndryshim në theksim nga kriteret e shkences klasike kuptim të tillë apo formë të kritereve të tilla si të ardhurat, performativiti apo edhe vlerën e shërbimeve.

Për një grup në rritje të artistëve, arti nuk ka më lidhje me atë që thotë ajo, paraqet apo reflekton, por se “bën” puna, shkaqet, efektet në kontekstin social në të cilin lëviz. Në qendër të “bëjë një ndryshim” se si një veprim të veçantë artistike.

Për “të bëjë një ndryshim” është në një interpretim tejet pragmatike dhënë në besimin se, duke pasur parasysh urgjencën e padrejtësisë shpesh pikëllues social, nuk ka nevojë për deklarata, manifestive apo shprehje moralizues sublime të zemërimit moral.

Në të kundërtën, politika ndjen nevojën për ndërhyrje konkrete te artistet që menjëherë të përmirësojnë gjendjen e grupeve të caktuara në shoqëri, duke i ndihmuar ata për të mbijetuar në jetën e tyre të përditshme ose të thyhet një ngërç të veçantë shoqëror.

Tipiet për këtë lloj arti të angazhuar është qëndrimi i saj jo të mirë, realizmi i tij ne politik nëse ju aspirojnë përmirësim të menjëhershëm në fatin e viktimave, ju nuk keni të drejtë si një artist për të krijuar art të madh këtu sespe nuk ju lejon politka qe ju beni duke genjyar . Në përgjithësi, slogani është: më të lartë të artit , më shumë pragmatizëm të lutem!

Shembuj të artit të tilla pragmatike janë atje. Ajo mund të shkojnë nga organizimin e një lagje multikulturore të pafavorshme për të krijuar punësim për popullatën lokale dhe për të fuqizuar ato; ngritur një projekt në të cilën fëmijët, mes ristrukturimin neoliberale e lagjes së tyre, mund të hartuar objektet e tyresi park; dizajnimin outbuildings të reja për tejkalimin e mungesës së hapësirës në shkolla nën-financuar; për të krijuar një monument kolektive për banorët e një lagje për të bërë rrugën për një zhvillim të ri.

Arti është parë si një mjet shumë efektive dhe inovative për të përmbushur detyrat tradicionale aktiviste, të ngjashme me krijimin në komunitetet e pafavorizuara një vetëdije e padrejtësisë për të cilat ata janë të ekspozuar çdo ditë, duke organizuar pakënaqësinë e tyre, hartimin e strategjive të politikanëve të ndikikuar, duke tërhequr vëmendjen e mediave e të tjera. Edhe pse shpesh këta artistë përkushtohen në mënyrë të qartë kundër aktivistëve “të vërtetë”.

Ky i fundit është akuzuar për mungesën e krijimtarisë apo të akuzuar për vendosjen e interesave të veta politike apo preferencat ideologjike mbi interesat e popullit.

Ajo është gjithashtu ku thekson mangësitë e gjuhën e aktivizmit, i cili do të çojë vetëm në polarizimin dhe është encapsulated plotësisht në lojë e bisedimeve në mes të qytetarëve dhe politikanëve.

Arsyetimi është se është më mirë që në fakt të realizohet një biznes modest se sa për të vënë shumë të larta dhe në fund të fundit, për të zbatuar një proces të gjatë, një zgjim i vrazhdë në mënyrë që popullsia e prekur është ende duarbosh .

Është fisnik dhe nevojshme që artistët të ndërmarrë veprime të drejtpërdrejta kundër padrejtësive shpesh pikëllues të veçanta në këtë kohë.

Por, kur bëhet fjalë për vlerësimin e efektivitetit të këtyre praktikave të kryera në rënien e tanishme më shumë fundamentale për ti trajtuar, ata shpesh dështojnë.

Një arsye për këtë qëndron në preokupimin me veprim të drejtpërdrejtë, menjëherë duan të “bëjmë atë që mund të bëjmë brenda mundësive.”

Ndryshe aktivizmit tradicionale këta artistë nuk duan një afat-gjatë proceseve politike të fillojnë në të cilin “e pamundura është e kërkuar,” dhe se askush nuk e di nëse ajo përfundimisht do të rezultojë në një përmirësim të prekshëm për popullaten në fjalë.

Karakteristika të artit në fakt mohim i politikësduhet ajo është mbi të gjitha në lidhje me mundësinë e një veprimi të caktuar.

Këta artistë qëllimisht do të shmangur konfrontimin me autoritetet apo investitorët për shkak se ajo kërkon marrjen e lejeve ose fonde për të kryer veprimet e tyre kjo mund të komprometuar.

Pyetja se çfarë po ndodh në këtu dhe tani mund të bëhet dhe se si kjo është bërë në mënyrë më efikase është më e rëndësishme se zbulimin dhe luftimin e strukturave më të thella – disa ende në zemër të politikës.

Kalendari

Ngjarjet e datës 12 nëntor 2019 - Mbahet takimi vjetor i ministrave të Bujqësisë së vendeve të Evropës Juglindore me c'rast  Ministria e Bujqësisë, Pylltarisë dhe Zhvillimit Rural e Republikës së Kosovës, do të marrë edhe presidencën për udhëheqjen e Grupit Drejtues të Punës për Zhvillimin Rural Rajonal në Evropën Juglindore për një vit. (Hotel Emerald, ora 9:00)

- Universiteti i Shkencave të Aplikuara në Ferizaj në bashkëpunim me Universitetin e Shkencave të Aplikuara në Salzburg, organizon Konferencën Ndërkombëtare “Bashkëpunimi Universitet – Industri në Inovacion”. (Lokalet e Universitetit  të Shkencave të Aplikuara në Ferizaj. ora 9:00)

- Mahet takimi i 174-të i Këshillit Prokurorial të Kosovës. (Ojekti i Prokurorisë së Shtetit, ora 10:00)

- Zyra Kombëtare e Auditimit bën prezantimin e raportit të auditimit të performancës “Sistemi i kontrollit dhe monitorimit të cilësisë së derivateve të naftës”. (Salla e konferencave “Orion”, ora 10:00)

- Oda e Afarizmit të Kosovës organizon konferencë për media lidhur me pProblemet e bizneseve me bankat komerciale. (Zyret e OAK-së, ora 11:00)

- Lansohet projekti 'Subvencionet për Efiçiencë të Energjisë në Kosovë' të mbështetur nga MCC dhe MFK i cili synon të ofrojë stimuj financiarë dhe teknik për sektorin residencial që mundësojnë investime në masat e efiçencës së energjisë, si dhe të mbështesë gratë ndërmarrëse në energji dhe sektorë të tjerë. (Hoteli Swiss Diamond, ora 11:00)

- Administratori i Agjencisë së ShBA-ve për Zhvillim Ndërkombëtar Mark Green i cili po  qëndron në Kosovë do të marrë pjesë në lançimin e pilot projektit Nxitjet e Efiçencës Energjetike i cili implementohet nga Fondacioni Milenium Kosova dhe financohet nga Korporata e Sfidave të Mijëvjeçarit në bazë të Marrëveshjes “Threshold” të MCC-së në Kosovë. (Hoteli Swiss Diamond, ora 11:00)

- Organizata për Rritjen e Cilësisë në Arsim publikon raportin “Borgjezia” e Akademisë, ku do të paraqitet hulumtimi mbi të ardhurat e stafit akademik menaxherial në universitetet publike të Kosovës. (Para objektit të Qeverisë së Kosovës, në sheshin Skënderbeu, ora 11:00)

- Administratori i Agjencisë së ShBA-ve për Zhvillim Ndërkombëtar Mark Green do të kalojë kohë edhe me të rinjtë me rastin e lançimit të platformës së internetit “Të Rinjtë Prijnë” për t’u krijuar mundësi bartësve të rinj të ndryshimeve të lidhen me rrjete të të rinjve me interesime të ngjashme, mentorë, resurse dhe ngjarje të ndryshme. (Qendra e Rinisë, salla atele, përballë Sallës së Kuqe, ora 15:00) 

- Zhvillohet stërvitja e Kombëtares së Kosovës. (Stadiumi ‘Fadil Vokrri’, ora 18:00)

- OSBE organizon shfaqjen premierë të dokumentarit “Above the Fold” i cili ofron një tregim narrativ të vështirësive me të cilat përballen gazetarët në sjelljen e informacionit në publik. (Kino ABC, ora 19:00)