15 Nëntor 2019

Sot shënohet Dita Ndërkombëtare e Vajzave

Prishtinë, 11 tetor - Me një varg aktivitetesh Kosova sot i bashkëngjitet gjithë vendeve të botës në shënimin e Ditës Ndërkombëtare të Vajzave.

Dita Ndërkombëtare e Vajzave shënohet më 11 tetor çdo vit, që nga viti 2012. Qëllimi kryesor është të rritet vetëdija për sfidat me të cilat përballen vajzat, nevoja për fuqizim dhe përmbushjen të drejtave të tyre të njeriut.

Në shënimin e kësaj dite në Qendrën Studentore të Universitetit të Prishtinës do te organizohet hapja e veprës artistike "Vulose".

Duke shënuar këtë ditë artistja konceptuale dhe aktivistja Alketa Xhafa-Mripa dhe UN Women, bashkërisht me vajzat pjesëmarrëse në këtë vepër arti, do të shfaqin publikisht potencialin e vajzave përmes një murali fuqizues.

Nën sloganin global të Ditës Ndërkombëtare të Vajzave “Fuqia e vajzave: E pashkruar dhe e pandalshme,” nëpërmjet kësaj vepre, ftohen vajzat që të jenë të pranishme në hapësira publike, të marrin pjesë në formësimin e së tashmës dhe që simbolikisht të vulosin një të ardhme të barabartë për to dhe gjeneratat e ardhshme.

Po ashtu me rastin e Ditës Ndërkombëtare të Vajzave”, Ngrohtorja e Prishtinës “Termokos”  do të organizoj një pritje për vajzat e të gjithë të punësuarve për të vizituar vendin e punës së prindërve të tyre.

Organizimi i këtij aktiviteti ka për qëllim, që të fuqizojë rolin e femrave në sektorin e energjisë si dhe të sensibilizojë ato, që të kenë një rol aktiv në këtë sferë shumë të rëndësishme për zhvillimin e vendit tonë.

Edhe KOSTT në bashkëpunim me Asociacionin e Grave të Sektorit të Energjisë në Kosovë (SHGSEK/AWESK) do të organizojë një ngjarje për të shënuar 11 tetorin-Ditën Ndërkombëtare të Vajzës duke i’u  bashkuar aksionit global #GirlsTakeOver,  përmes së cilës vajzat e reja do të kërkojnë fuqi të barabarta, liri dhe përfaqësim.

Përmes këtij aktiviteti, KOSTT synon të promovoj fuqizimin e vajzave/grave në vendimmarrje, profesionet në lëmin e energjetikës dhe në përgjithësi punësimin e barabartë të femrave në sektorin e energjisë, në të cilin vajza/gruaja jep kontribut të pazëvendësueshëm në mbështetje të zhvillimit të qëndrueshëm ekonomik.

Me qëllim të shënimit të Ditës Ndërkombëtare të fëmijës Vajzë Artpolis organizon ngjarjen “Çikat që s’u lindën kurrë”  - Promovimi i raportit “Abortet në Kosovë”.

Raporti  "Abortet në Kosove"  analizon abortet e nxitura në Kosovë nga viti 1999 – 2019 nga autorja Iliriana Banjska.

Gjatë panelit do të prezantohen të gjeturat e hulumtimit rreth menyrës së përdorur për ndërprerje të shtatzënisë, do të shtjellojë çështjet lidhur me kornizën ligjore rreth aborteve në Kosovë, analizon shkakun e aborteve të nxitura, trajtimin e gruas në shoqëri, paragjykimet rreth kësaj teme dhe shumë  çështje të cilat rrallë diskutohen hapur në shoqërinë tonë. 

Në kuadër të kësaj dite po ashtu organizata PEN do të organizojë një ligjeratë në Universitetin e Prishtinës në lidhje me barazinë gjinore dhe integrimin e barabartë në shoqëri.

Ndërkaq me vone fillon parakalimi me biçikleta në sheshin “Zahir Pajaziti e cila ka për qëllim që gjatë këtij aktiviteti të bëhet thyerja e steriotipeve gjinore që shoqëria ka krijuar ndaj burrave dhe grave, vajzave dhe djemve. 

Kalendari

Ngjarjet e datës 15 nëntor 2019  - Klinika e Neonatologjisë dhe Shoqata e Neonatologëve të Kosovës, organizojnë Konferencën e I-rë nderkombëtare. (Hotel Garden, ora 9:00)

- Policia e Kosovës në shënim të ditës botërore të përkujtimit të viktimave në trafikun rrugor, në bashkëpunim me Këshillin e Sigurisë në Trafikun Rrugor dhe me Shoqatën e Sigurimeve , do të mbaj tryezë për shënimin e kësaj dite. (Salla Orion në Prishtinë në afërsi të Kino ABC, ora 9:30)

- Ministria e Arsimit, Shkencës dhe Teknologjisë organizon tryezën dhe punëtorinë me temën “Status quo e Zhvillimit të Kërkimit dhe Inovacionit në Kosovë: Ide rreth së ardhmes së K&I në Kosovë”, mbështetur nga Projekti HERAS i cili përkrahet nga Qeveria e Austrisë. (Hotel Sirius, ora 9:30)

- Komisioni i Pavarur për Miniera dhe Minerale mban punëtorinë lidhur me “Udhëzuesin për miradministrimin e aktiviteteve minerare dhe mjedisore. (Hotel Amazona, ora 10:00)

- Programi i Kombeve të Bashkuara për Zhvillim në Kosovë, përmes projektit Interdev 2, organizon një panair me shoqatat e grave prodhuese për të shënuar Ditën Ndërkombëtare të Sipërmarrësisë së Grave. (Qendra Kulturore në Viti, ora 11:00)

- Ministria e Mbrojtjes organizon ceremoninë e certifikimit të rekrutëve të rinj të FSK-së, gjenerata e dytë 2019. (Kazerma 'Adem Jashari' në Komandën e Forcave Tokësore në Prishtinë, ora 11:00)

- Komuniteti artistik organizon takim përkujtimor për regjisoren Arzana Kraja. (Teatri Kombëtar, ora 12:00)

- Organizata ETEA dhe Kuvendi i të Rinjve të Prishtinës organizon ceremoninë e hapjes të minibibliotekës së lagjes Ulpiana. (Te fontana në lagjen Ulpiana, ora 12:00)

- Kryetarja e KQZ-së dhe anëtarët, presin në takim deputetët e Kuvendit të Republikës së Shqipërisë, anëtarë të Komisionit të Reformës Zgjedhore: znj. Rudina Hajdari, Myslim Murrizi dhe Ralf Gjoni. (Selia e KQZ-se, ora 12:00)

- Ministri i MMPH-së, Fatmir Matoshi, do të nënshkruajë gjashtë Udhëzime Administrative që avancojne fushën e kadastrës dhe regjistrimit të pronës. (Zyret e Agjencisë Kadastrale të Kosoves, ndërtesa e Arkivit të Kosovës, ora 14:00)

- Kryetari i Gjykatës Themelore në Gjilan, Ramiz Azizi, do të mbajë një konferencë për media në të cilën do të prezantohet raporti nga muaji korrik deri në muajin tetor për Gjykatën Themelore të Gjilanit, së bashku me Degët e saja. (Gjykata Themelore Gjilan, ora 14:30)

- Mbahet marsh përkujtimor në këmbë nga Lagja Arbëria, rrugës Fehmi Agani deri te Teatri Kombëtar ku do të bëhet ndezja e qirinjve në përkujtim të viktimave që kanë humbur jetën në aksidente në trafikun rrugor. (Kolegji i Shkencave të Aplikuara Teknike “Tempulli”, ora 18:00)

- Mbahet stërvitja e Kombëtares së Kosovës. (Stadiumi ‘Fadil Vokrri’, ora 18:00)

- Galeria e Ministrisë së Kulturës organizn hapjen e ekspozitës individuale të autores Lumjetë Havolli, e titulluar "Is This Me...Or i Do it For You Only!?". (Galeria e Ministrisë së Kulturës, ora 19:00)

- Qendra për Informim dhe Përmirësim Social feston hapjen e Linjës telefonike për parandalim të vetëvrasjes "Linja e Jetës" në Kosovë! (Menza Ramiz Sadiku, ora 21:00)