26 Shtator 2022

Qeveria e përkushtuar për përmirësimin e mirëqenies së komunitetit turk

Prishtinë, 19 prill - Në prag të Ditës së Turqve të Kosovës, Kryeministri i Republikës së Kosovës, Albin Kurti, bashkëbisedoi sot me përfaqësuesit e komunitetit turk në Kosovë për sfidat dhe mundësitë e këtij komuniteti.

Në tryezën e organizuar nga Zyra për Çështje të Komuniteteve në Zyrën e Kryeministrit, kryeministri Kurti ndau me përfaqësuesit e komunitetit turk disa prej hapave të cilët qeveria i ka ndërmarrë për përmirësimin e mirëqenies së këtij komuniteti.

Angazhimi në punë i praktikantëve nga komunitetet, përfshirë atë turk përmes konkursit të hapur nga Zyra për Çështje të Komuniteteve dhe grantet që ofrohen nga Zyra për Çështje të Komuniteteve u vlerësuan si praktika të mira.

Vlerësimi i aplikimeve në thirrjen e parë publike për aktivitete kulturore, është në proces nga komisioni i pavarur, ndërsa dy thirrje të tjera do të hapen gjatë këtij muaji dhe gjatë verës. 1.5 milion euro do të ndahen për këto grante dhe do t’u jepet prioritet iniciativave ku përfaqësohen gratë dhe rinia.

Fuqizimi i rolit të Zyreve Komunale për Komunitete dhe Kthim u veçua nga Kryeministri, si hallkë kyçe për adresimin e sfidave, vështirësive, nevojave të jetës së përditshme të qytetarëve.

Duke e ditur rëndësinë e mësimit në gjuhën e juaj, qeveria jonë ka marrë vendim për pagesë të autorëve në mënyrë që tekstet shkollore në gjuhën turke të jenë në dispozicion për nxënësit tanë nga ky komunitet, tha kryeministri. Duke diskutuar për përdorimin e gjuhës turke si një prej sfidave kryesore, u tha se Zyra e Komisionerit të Gjuhës po punon në rastet që janë ngritur ku është evidentuar mohimi i të drejtës së qytetarëve turk për përdorimin e gjuhës së tyre në nivel komunal.

Ndër mundësitë kryesoret u theksua rritja e bizneseve turke. Kryeministri theksoi angazhimin për promovimin e këtyre bizneseve, si kontribuues të një të ardhme të suksesshme për vendin tonë. 

Në këtë tryezë morën pjesë përfaqësues politikë të nivelit qendror dhe të nivelit lokal të komunitetit turk në Kosovë, zëvendëskryeministrja e Qeverisë së Republikës së Kosovës Emilija Redžepi, Ministri i Zhvillimit Rajonal, Fikrim Damka, deputetë të Kuvendit të Republikës së Kosovës, Drejtori i Zyrës për Qeverisje të Mirë, Habit Hajredini, këshilltarja e kryeministrit për çështje të komuniteteve, Elizabeth Gowing, përfaqësues të organeve të ndryshme shtetërore, përfaqësues nga Këshilli konsultativ i komuniteteve, përfaqësues të shoqërisë civile dhe shërbyes civilë.


 

Kalendari

Ngjarjet e datës 26 shtator 2022 - Nën përkujdesjen e Kryetarit të Komunës së Malishevës, Ekrem Kastrati do të mbahet mbledhje përkujtimore në 24 vjetorin e “Masakrës së Gollubovcit”. (Salla e mbledhjeve të KK të Malishevës, ora 10:00)

- Komiteti Olimpik i Kosovës në kuadër të Javës Evropiane të Sportit 2022, organizon konferencën “Forumi për Sportin”. (Hotel Emerald, ora 10:00)

- Agjencia për Informim dhe Privatësi, me rastin e Ditës Ndërkombëtare për Lirinë e Informimit, mban konferencë me Kryetarë të Komunave. (Hotel Emerald, ora 10:15)

- Këshilli i Prindërve i shkollës “Faik Konica” në Prishtinë do ta organizoj një protestë për të shprehur pakënaqësinë e prindërve dhe nxënësve ndaj mos fillimit të procesit mësimor. (Oborri i shkollës, ora 12:00)

- Në 24 vjetorin e “Masakrës së Gollubovcit” behë homazhe te varrezat e martirëve në Plloqicë. (Fshati Plloqicë, ora 12:00)

- Në Qendrën Mediale në Çagllavicë zhvillohet debati me temën “Jo do të thotë jo - dhuna seksuale dhe ngacmimi i grave”. (Qendra Mediale në Çagllavicë, ora 12:00)

- Mahet mbledhja e Kryesisë së Kuvendit të Repulikës së Kosovës. (Ndërtesa e Kuvendit, salla C 301, ora 11:00)

- Në prag të ndeshjes Kosova - Qipro mbahet konferenca për media e Kombëtares së Kosovës. (Stadiumi “Fadil Vokrri”, ora 17:00)

- Zhvillohet stërvitja zyrtare e Kombëtares së Kosovës. (Stadiumi “Fadil Vokrri”, ora 17:30)

- Mbahet konferenca për media e Qipros. (Stadiumi “Fadil Vokrri”, ora 18:30)

- Zhvillohet sStërvitja zyrtare e Qipros. (Stadiumi “Fadil Vokrri”, ora 19:00)