28 Shtator 2020

Përfundon ekspozita “Gender Check” në mumok

Viena, 16 shkurt - "Gender Check"- Feminiteti dhe maskuliteti në artin e Europës lindore” ekspozita e parë e përgjithshme e veprave artistike  nga Europa Lindore  që nga vitet e gjashtëdhjeta të shekullit të kaluar deri më sot i është kushtuar temës së roleve të gjinive, dhe në  të cilën janë paraqitur veprat e më shumë se 200 artistëve me ekipin e ekspertëve  nga 24 shtete në ballë ideatorën kustosën Bojana Pejiq, sapo ka mbaruar në  MUMOK,  në Muzeun e arteve bashkohore në Vjenë. 


"Gender Check" ndjek ndryshimet në paraqitjen e shembullit mashkullor e femëror në art – në veçanti duke patur parasysh se zhvillohen në kushte të ndryshme shoqëroro-politike. Ekspozita të cilën e ka inicuar dhe përkrahur Fondacioni ERSTE dëshmon për marëdhëniet e ndërsjella specifike ndërmjet artit dhe historisë si nga pikëpamja kronologjike, ashtu edhe nga pikëpamja e qëndrimit tematik:


“Ekspozita Gjender Check “ka lënë gjurmë të reja në hartën e historisë . Mund të thuhet pa tepruar se ky project ka pasur sukses të përmirësoj kuptimin e gjertanishëm të çështjës së marrëdhënieve gjinore në historinë e artit. “Gjender Chek” ka aritur për herë të parë të tuboj veprat artistike me temë gjinore, nga Evropa lindore dhe e mesme, çfarë i bënë këto vepra të krahasueshme me tema të njëjta në kontekstin ndërkombëtar “, ka vlerësuar me rastin e mbylljes së ekspozitës dr. Rajner Fuks, kustosi kryesor dhe zavendës drejtori në MUMOK.


Kristina Bohler, drejtoreshë e programit “ Kultura” në fondacionin Erste ka deklaruar se rreth 60.000 njerëz  kanë pasur rastin të vizitojnë ekspozitën, dhe ka pasur vlerësim të mirë në media të rajonit të Evropës së mesme dhe lindore. 


MUMOK dhe Fondacioni ERSTE shprehin falënderim për bashkëpunim të kënaqëshëm me kustosën Bojana Pejiq, me hulumtus nga shtetet pjesëmarëse, si dhe me artistë. Pas MUMOK-it, ekspozita shpërngulet në Varshavë ku do te vendoset në galerinë “Zaketa”. Hapja është caktuar për 19. Shkurt 2010. 


Artistët nga Kosova,  të cilit kanë eksponuar në MUMOK  janë: Sokol Beqiri, Merita Koci, Dren Maliqi Nurhan Qehaja, Muslim Mulliqi, Erzen Shkolloli.
 

Kalendari

Ngjarjet e datës 28 Shtator 2020 - Mbahet mbledhja e Qeverisë së Kosovës ku me pas do të ketë edhe konferencë për media. (Ndërtesa e Qeverisë, ora 8:30)

- Mbahet mbledhja e Komisionit për Mbikëqyrjen e Agjencisë së Kosovës për Inteligjencë në të cilën do të bëhët shqyrtimi dhe plotësimi i Planit të Punës së Komisionit për sesionin vjeshtor. (Ndërtesa e Kuvendit, ora N10, ora 9:30)

- Valbon Krasniqi, ud. drejtor i përgjithshëm i ShSKUK-së dhe Ministri i Shëndetësisë, Armend Zemaj mbajnë konferencë për medie, në lidhje me rikthimin e shërbimeve shëndetësore, përfshirë punën e ambulancave specialistike, operacioneve jo emergjente dhe shërbimeve tjera elektive. (Para objektit të  administratës së ShSKUK-së ora 10:00)

- Organizata për Rritjen e Cilësisë në Arsim organizon aksionin protestues "Kundër plagjiaturës të përbashkuar", për denoncimin e plagjiaturave të udhëheqësve të ministrive të Arsimit në Kosovë dhe në Shqipëri, ministrit Ramë Likaj dhe ministres Evis Kushi. (Rruga Radovan Zogoviq në lagjen Pejton, para Ambasadës së Shqipërisë në Kosovë, ora 10:00)

-  Mbahet mbledhja e Komisionit për Punë të Jashtme dhe Diasporë në të cilën do të bëhët shqyrtimi i Përfundimit të Kryesisë së Kuvendit dhe shqyrtimi i draft - Planit të Punës së Komisionit. (Ndërtesa e Kuvendit, salla N303, ora 10:00)

- Zëvëndësministri i Drejtësisë, njëherit Koordinatori Nacional për Mbrojtje nga Dhuna në Familje, Florian Dushi, ​mbnjë një takim koordinues në të cilën temë diskutimi do të jetë: "Trajtimi i rasteve të dhunës në familje në kohën e pandemisë". (ish-objekti i Rilindjes, kati IX, salla 914, ora 11:00)

- Komisioni Hetimor Parlamentar lidhur me procesin e privatizimit në Kosovë bën përzgjedhjen e ekspertëve të jashtëm si dhe cakton intervistat për dëshmitar. (Ndërtesa e Kuvendit, salla N302, ora 11:00)

- Vazhdimi i seancës plenare të Kuvendit në të cilën do të bëhet zgjedhja e Avokatit të Popullit. (Salla e Kuvendit, ora 12:00)

- Komisioni Parlamentar në lidhje me menaxhimin e pandemisë së virusit COVID-I9 nga ana e Qeverisë së Republikës së Kosovës dëgjon dëshmin e dëshmitarit Beqë Cufaj  – Ambasador i Republikës së Kosovës në Gjermani. (Ndërtesa e Kuvendit, salla N204, ora 14:00)

- Mbahet paraqitja e parë e Salih Mustafës. (Salla e  gjyqit të Dhomave  të  Specializuara të Kosovës  (DHSK) në Hagë ora 15:00 - mund  të  përcillet edhe përmes transmetimit në Internet, me një vonesë të shkurtër në https://www.scp-ks.org/sq/transmetim)

- Ministri i Punëve të Brendshme, Agim Veliu, ministri i Shëndetësisë, Armend Zemaj dhe drejtori EMCDDA do të nënshkruajnë marrëveshje pune. (Objekti i Ministrisë së Punëve të Brendshme, salla P-01, ora 16:00)

- Fillon java e tretë e programit publik në Festivalin e Arkitekturës në Kosovë. (Drejtperdrejt në faqen facebook-ut të Festivalin e Arkitektures, ora 18:30)