06 Tetor 2022

OSBE zgjeron rrjetin e të rinjve të aftësuar mbi edukimin mediatik

Prishtinë, 26 prill - Misioni i OSBE-së në Kosovë përmbylli serinë prej dhjetë punëtorish mbi edukimin mediatik dhe të informacionit, si dhe edukimin për media digjitale për nxënës të shkollave të mesme.

Këto punëtori fuqizuan nxënësit në mbarë Kosovën në përdorimin e aftësive të edukimit mediatik dhe të menduarit kritik për t’i identifikuar lajmet e rreme, dezinformimin dhe keqinformimin.

Në dhjetë punëtoritë që filluan në mars të vitit 2022 morën pjesë gjithsej 260 nxënës nga 12 shkolla të mesme.

Ky është viti i gjashtë radhazi që Misioni i OSBE-së organizon ligjërata me nxënës në temën e edukimit mediatik. Që nga raundi i parë i punëtorive në vitin 2017, Misioni ka trajnuar rreth 900 studentë dhe të rinj shqiptarë, serbë, boshnjakë, goranë, romë, ashkali, egjiptianë dhe turq të Kosovës.

“Duke qenë se interneti është burimi kryesor i informacionit për të rinjtë në Kosovë, është thelbësore që ata ta kuptojnë rëndësinë e të qenit “gjenerata e epokës digjitale” dhe të zhvillojnë shkathtësi të mendimit kritik kur të ndërveprojnë me përmbajtjet në internet.

 Në këto punëtori të rinjtë janë pajisur me shkathtësi të edukimit mediatik që do të mund t'i përdorin në botën e sotme digjitale”, tha Arben Hajredinaj nga Seksioni i Mediave në Misionin e OSBE-së në Kosovë.

Peizazhi aktual mediatik ka rritur nevojën për edukim mediatik. Në përgjigje të një situate të tillë, Misioni i OSBE-së në Kosovë ka organizuar një sërë aktivitetesh për grupe dhe audienca të ndryshme, përfshirë programe edukative televizive, fushata dhe trajnime mbi edukimin mediatik dhe të informacionit për studentët e universiteteve publike dhe për mësimdhënësit e shkollave fillore dhe të mesme.

Misioni i OSBE-së në Kosovë ka për mandat mbrojtjen dhe promovimin e të drejtave të njeriut, demokratizimin dhe zhvillimin e sektorit të sigurisë publike, dhe ndihmon në mbrojtjen e lirisë së mediave dhe lirisë së shprehjes, si dhe mbështet zhvillimin e mediave.

 

Kalendari

Ngjarjet e datës 6 tetor 2022

- Komisioni për Legjislacion, Mandate, Imunitete, Rregulloren e Kuvendit dhe mbikëqyrjen e Agjencisë kundër Korrupsionit shqyrton raporti me amendamente për Projektligjin për ndryshimin dhe plotësimin e Ligjit për Procedurën Përmbarimore. (Ndërtesa e Kuvendit, salla N303, ora 9:00)

- Byroja Kosovare e Sigurimit shënon 11 vjetorin e themelimit. (Hotel Venus, ora 9:00)

- Ministria e Punëve të Brendshme e Kosovës dhe UNDP Kosova do të organizojnë  fillimi e fushatës për ndërgjegjësimin e publikut  “Festo me zemër, jo me armë” që synon ngritjen e vetëdijes për rrezikun e posedimit dhe keqpërdorimit të armëve të vogla dhe të lehta. (Swiss Diamond Hotel, ora 10:00)

- Komisioni Hetimor Parlamentar në lidhje me procesin e vendimmarrjes në sektorin e energjisë për periudhën 2006-2022, në nivelin legjislativ, ekzekutiv, rregullator dhe në ndërmarrje publike interviston anëtaret e bordit të KEK-ut, për periudhën 2006-2008. (Ndërtesa e Kuvendit, salla N10, ora 10:00)

- Oda Amerikane po organizon tryezën e rrumbullakët me titullin "Ndërtimi i partneritetit për përmirësimin e kujdesit ndaj pacientëve në Kosovë", për të diskutuar lidhur me këtë temë dhe sfidat e tjera në fushën e kujdesit shëndetësor, me ekspertë eminentë nga Kroacia. (Hotel Swiss Diamond, ora 10:00)

-  Komisioni Hetimor Parlamentar në lidhje me menaxhimin e krizës energjetike nga Qeveria e Republikës së Kosovës interviston Jeton Mehmetin Kryesues i Bordit të Drejtorëve të KOSTT. (Ndërtesa e Kuvendit, salla N302, ora 10:00)

- Avokati i Popullit organizon dëgjime publike përkitazi me hetimin e përgjithshëm për shëndetin riprodhues. (Salla e Kuvendit Komunal të Prishtinës, ora 10:00)

- Ministrja e Ekonomisë, Artane Rizvanolli do të mbajë konferencë për media me temë 'Masat për subvencionim të efiçiencës së energjisë për qytetarët'. (Ministria e Ekonomisë, salla e takimeve, ora 11:00)

- Këshilli i Pavarur Mbikëqyrës për shërbimin civil të Kosovës raporton para Komisionit për Administratë Publike, Pushtet Lokal, Media dhe Zhvillim Rajonal lidhur me punën 6 mujore të vitit 2022. (Ndërtesa e Kuvendit, salla C203, ora 12:00)

- Me rastin e vdekjes së ish komandantit të Ushtrisë Çlirimtare të Kosovës, Deli Lekaj, Komuna e Deçanit organizon mbledhjen komemorative. (Salla e Kuvendit të Komunës, ora 12:00)

- Mbahet mbledhja e Kryesisë së Kuvendit të Republikës së Kosovës. (Ndërtesa e Kuvendit, salla C301, ora 13:30)

- Komisioni Hetimor Parlamentar në lidhje me procesin e vendimmarrjes në sektorin e energjisë për periudhën 2006-2022, në nivelin legjislativ, ekzekutiv, rregullator dhe në ndërmarrje publike interviston anëtaret e bordit të KOSTT-it, për periudhën 2006-2008. (Ndërtesa e Kuvendit, salla N10, ora 14:00)