26 Nëntor 2020

Fondacioni Shtatëmbëdhjetë fillon biseden për gjendjen e hapësirave të braktisura

Prishtinë, 23 tetor - Pas intervenimit artistik specifik për lokacionin, “but first, check the water”, në kuadër të edicionit të tretë të “Metamorphosis”, fillon me serinë e bisedave që e ka titulluar “Off the record”.

 Biseda e parë që do të zhvillohet sot në “Kino Armata”, fokusohet në gjendjen e hapësirave të braktisura.

Të ftuar për këtë bisedë do të jenë zëvendësministri i kulturës Engelbert Zefaj, drejtorja e kulturës në Komunën e Prishtinës, Blerta Basholli, drejtori i organizatës CHwB Sali Shoshi dhe poetja Ervina Halili, projekti “Rilindja”.

Se sa është e rëndësishme të ruhen hapësirat e braktisura, cilat janë hapat që duhet ndërmarrë për mbrojtjen dhe funksionalizimin e tyre, cili është roli i institucioneve dhe shoqërisë në përgjithësi në këtë drejtim, janë vetëm disa pika që do të trajtohen në kuadër të kësaj bisede.

Me këtë bisedë po e bëjmë hapin e parë drejt hapjes së diskutimit publik, ngritjes së përgjegjësisë institucionale ndaj objekteve të braktisura, dhe njëkohësisht vetëdijesimit rreth rëndësisë së tyre.

Praktika botërore tashmë na dëshmojnë se si hapësira të tilla mund të rifunksionalizohen dhe të hyjnë në shërbim për gjithë komunitetin. Po ashtu edhe se si mund të ruajmë një pjesë të historisë, qoftë ajo për nga vlerat e trashëgimisë kulturore, arkitektonike apo edhe simbolike për qytetin.

Metamorphosis, projekt i cili zbatohet nga Fondacioni Shtatëmbëdhjetë, e përdor artin dhe kulturën si mjet kryesor për të ngritur zërin për rëndësinë e shfrytëzimit të hapësirës publike.

Një gjë e tillë mendohet të arrihet duke rikthyer në jetë objektet e braktisura, t’i rivitalizojë ato qoftë edhe për një ditë.

Në këtë formë mëtohet që të dokumentohet kujtesa kolektive e një të kaluare për të cilën pak flitet, si dhe që hapësirat publike të shfrytëzohen për të mirën e komunitetit.

Metamorphosis, veçanërisht fokusohet në objekte, monumente, hapësira publike të cilat janë edhe produkt i proceseve të ndryshme shoqërore.
 

Kalendari

Ngjarjet e datës 26 Nëntor 2020

- Komisioni Hetimor Parlamentar mbi procesin e licencimit, operimit, mbikëqyrjes dhe aplikimit për lejet e hidrocentraleve në Republikën e Kosovës interviston drejtorin e Departamentit të mjedisit dhe ujërave, Muhamet Malësiu dhe drejtorin e Autoritetit të Rajonit të Pellgjeve Lumore Gani Berisha, nga Ministria e Ekonomisë dhe Ambientit. (Ndërtesa e Kuvendit, salla N204, ora 12:00)

- Kryeministri i Republikës së Kosovës Avdullah Hoti dhe Ministrja e Kulturës, Rinisë dhe Sportit Vlora Dumoshi marrin pjesë në përurimin e kompletit te veprave të prof. Anton Çettës. (Biblioteka Kombëtare e Kosovës, ora 12:00)

- Komisioni Hetimor Parlamentar mbi procesin e licencimit, operimit, mbikëqyrjes dhe aplikimit për lejet e hidrocentraleve në Republikën e Kosovës interviston Kryetarin i Komunës së Deçanit, Bashkim Ramosaj. (Ndërtesa e Kuvendit, salla N204, ora 14:00)