12 Gusht 2020

Edhe një aktivitet i ri që sfidon monotoninë e izolimit në shtëpi

Prishtinë, 27 prill - Për të pasionuarit pas artit të të shkruarit, Komuna e Prishtinës në bashkëpunim me librarinë Dukagjini dhe organizatën ETEA së fundi hapën thirrjen publike “Shkruaji Prishtinës”.

"Është kohë pandemie dhe si rrjedhojë natyrshëm që të gjithë jemi izoluar apo kemi reduktuar maksimalisht të dalurat jashtë ambienteve shtepiake. Kanë kaluar mbi 30 ditë në këtë gjendje dhe monotonia është e pa diskutueshme", thekson organizata ETEA.

Gjithsesi, secili në mënyrën e vet po mundohet ta përmbushë kohën në mënyrë produktive përmes krijimtarive apo edhe përfitimit nga dobitë që sjellin këto të fundit, sidomos krijimtaritë artistike.

Një mundësi e tillë po ofrohet nga Komuna e Prishtines, libraria Dukagjini dhe organizata ETEA pëmes thirrjes për krijimtari letrare dedikuar kryeqytetit të Kosovës, Prishtinës. Këtij aktiviteti që, në fund do të kurorëzohet më botimin e një libri, mund t’i bashkohen të gjithë ata që shkruajnë apo kanë dëshirë ta sfidojnë vetën në këtë fushë.

Me anë të poezive apo tregimeve, të interesuarit mund t`i shprehin ngjarjet, përjetimet, dashurinë apo kujtimet që në një a tjetër mënyrë i lidhin me Prishtinën.

Në thirrjen e publikuar kërkohet që aplikuesit t’iu përmbahen disa kritereve. Të tilla janë: përcaktimi për njërin nga zhanret letrare si poezi apo tregim; poezitë të mos jenë më të gjata se 1,000 karaktere ndërsa tregimet deri në 2,200 sosh; dialekti sipas vullnetit individual; dhe, në fund shkrimet të dërgohen në adresën elektronike të organizatës ETEA më së largu deri më datë 02 maj 2020.

Tekstet e dërguara, fillimisht do të dizajnohen dhe do të publikohen çdo ditë, që nga data 27 prill, në grupin e rrjeteve sociale ‘#rriNshpi me neve’ dhe 3 autorët - shkrimet e të cilëve marrin më shumë pëlqime - do të përfitojnë libra nga libraria Dukagjini.

Pas normalizimit të situatës aktuale, organizatorët planifikojnë të botojnë librin me dyzet (40) shkrimet më të mira i cili do të promovohet në një ngjarje publike të organizuar enkas për këtë qëllim.

Iniciativa ka lindur si pjesë e shumë aktiviteteve kulturore që Komuna e Prishtinës është duke organizuar gjatë kësaj kohe të pandemisë në mënyrë që këto ditë izolimi të kalohen më lehtë dhe me më shumë produktivitet.

Po ashtu, veprimtaritë e tilla u ofrojnë mundësi personave të ndryshëm që talenteve dhe aftësive të tyre t’iu japin një shtysë të madhe, e cila, pse jo, mund të jetë pikënisje e karrierës së tyre.

Kalendari

Ngjarjet e datës 12 Gusht 2020 - Me rastin e Ditës Ndërkombëtare të Rinisë ministrja e Kulturës, Rinisë dhe Sportit Vlora Dumoshi pret një grup të të rinjve. (Objekti i MKRS-së, ora 9:30)   

-  Komisioni Hetimor Parlamentar lidhur me procesin e privatizimit në Kosovë miraton listën e dëshmitarëve dhe përzgjedh listën e ekspertëve. (Ndërtesa e Kuvendit, salla N302, ora 10:00)

- Grupi “Vullnetarët/Volunteers #COVID-19” së bashku me Ministrin e Shëndetësisë, Armend Zemaj, Ministrën e Kulturës, Rinisë dhe Sportit, Vlora Dumoshi dhe akterë të tjerë lanson Fushatën “Së bashku kundër #COVID-19”. (Sheshi “Skenderbeu” në Prishtinë, ora 10:00)   

 Komisioni për Çështje të Sigurisë dhe Mbrojtjes diskuton lidhur me situatën e Sigurisë në Republikën e Kosovës si dhe shqyrton raportin për përzgjedhjen e Komisionerit të Agjencisë për Informim dhe Privatësi. (Ndërtesa e Kuvendit, salla N10, ora 10:00)

- Zëvendëskryeministri Besnik Tahiri pret në takim përfaqësuesit e Oranizatave Jo Qeveritare. (Ndërtesa e Qeverisë, ora 11:00 - vetem pamje)

- Ministri i Arsimit dhe Shkencës, Ramë Likaj raporton para  Komisioni për Arsim, Shkencë, Teknologji, Inovacion, KulturÑ‘, Rini dhe Sport shqyrton lidhur me përgatitjet për fillimin e vitit të ri shkollor 2020-2021. (Ndërtesa e Kuvendit, salla C203, ora 11:00)
 
- Zëvendëskryeministri Besnik Tahiri pret në takim përfaqësuesit e Oranizatave Jo Qeveritare do të ketë konferencë për media. (Ndërtesa e Qeverisë, ora 11:30)
 
- Mbahet ceremonia e zbulimit te punimit “I love Kosova” nga Ministrja Vlora Dumoshi dhe Kryetari i Komunës së Skenderajt Bekim Jashari. (Sheshi “Adem Jashari”, Skenderaj, ora 11:50)
 
- Ministrja e Kulturës, Rinisë dhe Sportit Vlora Dumoshi zhvillon një vizitë në ndërmarrjen sociale “Pastiçeria Snap cake” në kuadër të projektit ‘Praktika në Punë” i mbështetur nga Departamenti i Rinisë MKRS. (Skenderaj, ora 12:00)   

 - Mbahet mbledhja e Kryesisë së Kuvendit në të cilën shqyrtohet propozimi i deputetit Haxhi Avdyli, mbështetur edhe nga 41 deputetë tjerë nënshkrues, për formimin e Komisionit Hetimor Parlamentar mbi procesin e licencimit, operimit,  mbikëqyrjes dhe aplikimit për lejet të hidrocentraleve në Republikën e Kosovës dhe Çeshtje tjera . (Në platformën ZOOM 5.0. ora 14:00)