01 Qershor 2020

400 të rinj u befasuan nga ylli botëror Rita Ora

Prishtinë, 10 prill - Zyra e UNICEF-it në Kosovë ka mbajtur sërish aktivitetin vjetor “Activate Talks”.

Aktivitet ky që mbledh të rinj nga e gjithë Kosova, ekspertë, përfaqësues të institucioneve, dhe inovatorë të rinj për të diskutuar për përvojat e të rinjve që kanë ndryshuar për të mirë shoqërinë. Ky është viti i katërt që UNICEF ka realizuar “Activate”, ngjarje kjo që mblodhi 400 të rinj nga gjithë Kosova.

Përkrahësja e profilit të lartë të UNICEF në Mbretërinë e Bashkuar, Rita Ora personalisht i befasoi më shumë se 400 fëmijë dhe të rinj në Kosovë, vendlindjen e saj, duke hyrë në sallë dhe befasuar grupin e të rinjve.

Ajo bëri një vizitë të pazakontë në “Activate Talks” ngjarjen e mbajtur në Prishtinë, një ngjarje vjetore e UNICEF-it në Kosovë që promovon iniciativa të reja të zhvilluara nga UNICEF dhe feston punën e sipërmarrësve të rinj të përfshirë në programe.

Në nivel global, Activate Talks sjellë së bashku të rinjë, inovatorë, ekspertë dhe udhëheqës të lartë, për të shfaqur zgjidhjet e fundit dhe të rimendojnë dhe punojnë se si mund të sjellim rezultate për fëmijët më të në nevojë dhe më të margjinalizuar.  Këtë vit ky aktivitet ka mbledhur YY shtete në botë.

Aktiviteti i sivjetshëm në Kosovë u mbajt në amfiteatrin e Bibliotekës së Universitetit të Prishtinës derisa 4 të rinj ndanë përvojat rreth krijimit të inicativave për të rinjtë në komunitetin e tyre.

Kosova ka një nga popullatat më të reja në Evropë, ku gati gjysma e popullsisë është nën moshën 25 vjeç. 27.1% e të rinjve të moshës 15-24 vjeç nuk janë të punësuar ose në shkollë.

Të rinjtë mund t'i nxisin ekonomitë dhe t’i bëjnë shoqëritë tona të jenë më të gjalla dhe produktive.

 Në të njëjtën kohë, potenciali i tyre mund të realizohet vetëm nëse përfitojnë nga edukimi cilësor nga fëmijëria e hershme në adoleshencë dhe më gjerë.

Sigurimi i mjediseve mësimore kreative dhe efektive është pra një sfidë e vazhdueshme në Kosovë. Mbulimi i arsimit parashkollor mbetet më pak se 30 për qind.

Fëmijët në Kosovë mund të presin të kompletojnë 12.8 vjet të arsimit sipas moshës 18 vjeç.

Megjithatë, kur vitet e shkollimit janë përshtatur për cilësinë e të mësuarit, ajo është e barabartë me 7.7 vjet, që do të thotë se ka një hendek të të nxënit të mësimit prej 5.1.

Përvec kësaj, sot UNICEF ka festuar edhe pesë vjetorin e programit UPSHIFT, program ky që gërsheton inovacionin social me zhvillimin pozitiv të adoleshëncës.

 “Sot festojmë ditëlindjen e pestë të UPSHIFT, program që ka lindur në Kosovë dhe tani po implementohet në 16 shtete të botës. Urime UPSHIFT!”, tha shefi i zyrës së UNICEF-it në Kosovë, z. Murat Shahin i cili ndër tjerash theksoi përkushtimin e UNICEF-it për të mbëhstetur të rinjtë në Kosovë.

Me vite të tëra UNICEF dhe UNICEF Innovations Lab ka pajisur qindra të rinj në Kosovë me shkathtësi jetike të shekullit 21 duke i fuqizuar ata për të qenë avokues të vetvetes dhe të bëhen agjentë të ndryshimeve në komunitetet e tyre.

Activate Talks e UNICEF-it është një mundësi për publikun për të mësuar se si Innovations Lab bën fuqizimin e të rinjve për të formësuar botën dhe për të dëgjuar se si inovatorët e rinj social nxisin ndryshimin social në komunitetet e tyre.
 

Kalendari

Ngjarjet e datës 1 Qershor 2020

- Për nder të Ditës Ndërkombëtare të Fëmijëve 1 qershorit, kompania ndërtimore “Qami Construction” do të dhurojë gjak në Qendrën e Transfuzionit të gjakut dhe bën shpërndarjen e dhuratave për fëmijët të cilat janë të shtrirë në Klinikën e Pediatrisë. (Qendra e Transfuzionit të gjakut në QKUK, ora 9:00)

- Në Ditën Ndërkombëtare të Fëmijëve, KOMF organizon konferencën për media për publikimin e Raportit të Monitorimit “Komuna Ime, e Drejta Ime Sociale”. (Hotel Sirius, ora 10:00)

- Në kuadër të Javës së Gjelbër, Komuna e Prishtinës do të organizojë mbjelljen e drunjëve. (Kampusi Universitar të Universitetit të Prishitnë, ora 11:00)

- Komisioni për Ekonomi, Punësim, Tregti, Industri, Ndërmarrësi dhe Investime Strategjike, shqyrton Raportin vjetor të Agjencisë Kosovare të Privatizimit – AKP për vitin 2019. (Ndërtesa e Kuvendit, salla N10, ora 11:00)

- Mbahet ceremonia e dorëzimit të pajisjeve mjekësore dhe mjeteve mbrojtëse kundër COVID-19, për Klinikën Infektive në QKUK, pajisje këto të financuara nga fondet e mbledhura gjatë kampanjës tonë Një kafe si flutur. (Barnatorja Qëndrore, QKUK, ora 11:00)
 
- Instituti për Zhvillimin e Politikave Sociale (IZHPS), me financimin nga FES, publikon hulumtimin “Qasja në mësimin online dhe kushtet e jetesës për familjet përfituese të Skemës së Asstencës Sociale gjatë Covid-19. (Hotel Sirius, ora 11:45)

- Qendra për Këshillim, Shërbime Sociale dhe Hulumtime prezanton hulumtimit “A po ndryshon koncepti i atësisë në Kosovë?”. (https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSdlUfSJPvTqynWzbxg2lXiq2Csq7vFeKnBg_kVgfvyHCkfpkQ/viewform,  ora  16:00)