07 Korrik 2020

Zonat industriale në Kosovë pa infrastrukturë

Prishtinë, 27 dhjetor - Hapja e një zone industriale në Kosovë, në të cilën do të vendoseshin prodhuesit e vegjël dhe të mesëm, do të krijonte vende të reja të punës dhe do të hapte shtigje të reja të zhvillimit ekonomik të Kosovës.

Ideja e hapjes së një zone industriale ka lindur pas vizitës në Zonën Industriale “Ostim” në Ankara, të zyrtarëve të institucioneve të Kosovës, Odës Ekonomike të Kosovës (OEK) dhe të komunitetit të biznesit. Në “OSTIM” janë të vendosur pesë mijë firma prodhuese, me një eksport vjetor prej një miliard eurosh.

Kryetari i Agjencisë për Promovimin e Investimeve, Mustafë Hasani, ka kërkuar ndihmën e turqve për hapjen e parqeve të tilla industriale në Kosovë.

Ndërsa kryetari i Odës Ekonomike, Safet Gërxhaliu, është shprehur i ngazëllyer me Zonën Industriale “Ostim”.

“E shihni që jemi të gatshëm dhe po mundohemi të gjejmë rrugë, jo të gjejmë arsye për dështim. Jemi të vetëdijshëm dhe pajtohemi plotësisht se kjo është rrugë e gjatë dhe kërkon sakrifica e angazhim. Por, e dyta, pse po kam dëshirë të vini në Kosovë dhe ta promovoni këtë qendër dhe t’i bini biznesmenët e juaj, qëndron në faktin, po e citoj një libër ‘Më i mirë se i miri është ai që e vlerëson të mirën’. Keni vepra të mira dhe këto vepra dëshirojmë t’i promovojmë në Kosovë”, ka deklaruar Gërxhaliu.

Menaxheri i Zonës Industriale “Ostim”, Abdullah Corty, është shprehur i gatshëm të ndihmojë në çdo aspekt. “Jemi të gatshëm që programet dhe projektet tona, në përkrahje të vëllezërve tanë nga Kosova, t’ua japim pa ndonjë interes material. Do të ishte mirë të vijmë në Kosovë dhe t’i shohim mundësitë e bashkëpunimit. Ju lutem që këto vizita të ndërsjella mos t’i shohim si turistike, por si vizita pune”, ka theksuar Corty.

Eksperti i ekonomisë, Xhevat Meha, është shprehur se zonat industriale janë një mundësi e mirë për nxitjen e investimeve, qoftë të huaja apo të vendit.

“Këto parqe për të qenë efektive do të duhej që me fonde qeveritare, me fonde të donatorëve ose me fonde të kombinuara ta ndërtojnë infrastrukturën e plotë për vendosjen e bizneseve. Parqet ekzistuese nuk janë të kompletuara me infrastrukturë”, ka theksuar ai për gazetën.

Sipas tij, plani i biznesit do të duhej t’i përcaktonte shumë elemente, të cilat duhet të jenë kritere për dhënie në shfrytëzim si, p.sh., numri i të punësuarve, zëvendësimi i importit me eksport etj. “

Këto parqe mund dhe ndoshta do të duhej të ofronin edhe lehtësira tatimore për bizneset, të cilat do të vendosen në to, mirëpo duhet pasur parasysh se ka efekte në konkurrencë, e kjo nuk duhet t\'i shkelë rregullat ligjore të konkurrencës”, ka potencuar Meha.

Gazeta Epoka e Re
 

Kalendari

Ngjarjet e datës 7 Korrik 2020

- Dr. Basri Sejdiu do të mbajë konferencë për media lidhur me vendimin e Bordit Drejtues për shkarkimin nga detyra e drejtorit të përgjithshëm të SHSKUK. (QKUK, ora 11:00)

- Ministri i Drejtësisë Selim Selimi do të vizitoje Komunën e Prishtinës. (Ndërtesa e Komunës së Prishtinës, ora 11:00)

- Kryetari i Sindikatës së Pavarur të Sektorit Privat të Kosovës, Jusuf Azemi do të mbaj takim me Ministren e financave, znj. Hikmete Bajrami me të cilën do të bisedoj lidhur me pagesën e pagave të  punëtorëve nga pakoja emergjente, tërheqjen e mjeteve për punëtorë nga fondi i kursimeve si dhe eliminimin e gabimeve teknikeve gjatë  aplikimit për pakon fiskale emergjente. (Kabineti i ministres Bajrami, ora 11:00)

- Kryetari i Sindikatës së Pavarur të Sektorit Privat të Kosovës, Jusuf Azemi pas takimit me Ministren e financave, znj. Hikmete Bajrami do të mbaj konferencë për shtyp, ku do të ju njoftojë lidhur me këtë takim. (Zyret e Sindikatës në objektin e ish Gërmisë, ora 11:45)

- Lëvizja Vetëvendosje! mban konferencë për media në të cilën flet nënkryetari Besnik Bislimi. (Zyret e LV-së në Arbëri, ora 12:00)

- Me hapjen e ekspozitës multimediale në hapësirat e SENSE Qendrës në Pulë, Qendra për Drejtësi Tranzicionale në bashkëpunim me Fondin për të Drejtën Humanitare Kosovë nisin kampanjën me titull: Srebrenica 25: Së bashku kundër virusit të mohimit në ditën kur në vitin 1995 ka rënë Srebrenica. (Transmetim direkt livestream http://srebrenica.sensecentar.org, ora 17:00)

- Komuna e Rahovecit mban dëgjim publik me banorët të fshatrave Malësi e Vogël dhe Gexhë. (Objekti i Shkollës Fillore të Mesme të Ulët “Skender Kastrati” në fshatin Malësi e Vogël, ora 19:00)

- Komuna e Rahovecit mban dëgjim publik me banorët të fshatrave Ratkoc, Dejnë, Vrajak dhe Bratotin. (Objekti i Shkollës  Fillore të Mesme të Ulët “4 Dëshmorët” në fshatin Ratkoc, ora 20:00)