13 Nëntor 2019

USAID ndihmon zhvillimin e industrisë së riciklimit

Prishtinë, 5 maj  – Sot, Kosova ka bërë dërgesën e 15 tonëve të parë me petëza PET, falë një lidhjeje të biznesit mes kompanisë KRONI, i vetmi riciklues i PET në Kosovë dhe CSG Werkzeug Maschinen Service GmbH në Gjermani, lidhje kjo e realizuar nga Programi për Ndërmarrje Private të Kosovës.
 
“Dërgesa prej 22 tonë petëza PET, që ka gjasa reale për t’u shndërruar në një kontratë një-vjeçare mes kompanisë KRONI dhe kompanisë gjermane, është gjithashtu një hap shumë i rëndësishëm drejt zhvillimit të industrisë së riciklimit të PET në Kosovë,” tha Drejtori i Programit për Ndërmarrje Private në Kosovë David Cowles. 
 
Strategjia e Programit për Ndërmarrje Private në Kosovë (KPEP) është përqendruar në punën me kompani dhe përpunues ekzistues në riciklim për të identifikuar stimuj për mbledhjen dhe eksportimin apo përpunimin e plastikës dhe materialeve të tjera të riciklueshme, si dhe për të krijuar nisma apo dhe lidhje biznesore.
 
Përpjekjet e KPEP në vitin e tij të dytë do të përqendrohen në zgjerimin e pilot-përpjekjeve për riciklim, duke krijuar lidhje të duhura biznesore dhe duke promovuar organizimin dhe bashkëpunimin në sektorin privat të grumbullimit në shkallë të vogël.
 
Programi për Ndërmarrje Private të Kosovës është një aktivitet katër-vjeçar i krijuar për të stimuluar ekonominë e Kosovës duke rritur aftësinë konkurruese të biznesit privat, i përkrahur nga populli amerikan përmes Agjencisë për Zhvillim Ndërkombëtar të Shteteve të Bashkuara (USAID). Përmes Programit për Ndërmarrje Private të Kosovës (KPEP) USAID përmirëson aftësinë konkurruese të bizneseve duke punuar në sektorë që kanë potencial për t’u zhvilluar. 

Kalendari

Ngjarjet e datës 13 nëntor 2019

- Save the Children në bashkëpunim me Minstrinë e Arsimit dhe Institutin Pedagogjik organizojnë konferencën ndërkombëtare ‘Fuqizimi i Kujdesit, Zhvillimit dhe Edukimit në Fëmijërinë e Hershme’ që ka për qëllim të ofrojë mundësi për hartuesit e politikave, ofruesit e shërbimeve, përfaqësuesit nga akademia dhe akterë të tjerë, për t’u informuar dhe ndarë praktikat më të mira mbi rëndësinë e investimeve në kujdesin dhe zhvillimin e fëmijërisë së hershme. (Hotel Sirius, ora 9:30)

- Instituti Demokratik i Kosovës organizon tryezën e diskutimit lidhur me dy projekte të mëdha të Ministrisë së Infrastrukturës siç janë, rehabilitimi i rrugës Prishtinë - Pejë dhe Prishtinë - Mitrovicë ku edhe do të bëhet edhe publikimi i hulumtimit mbi arsyet e vonesave në punime në këto dy rrugë, i titulluar “Rrugë pa fund”. (Hotel Sirius, ora 10:00)

- Organizata "Voice of Roma, Ashkali and Egyptians" VoRAE organizon Festivalin Multikulturorë i pari i këtij lloji në Kosovë. (Hotel Emerald, ora 10:00)

- Grupi për Studime Juridike dhe Politike organizon tryezën e diskutimit me temë “Roli i vendimeve të Gjykatës Supreme në luftën kundër krimit dhe korrupsionit: Një thirrje për disiplinim të gjyqtarëve që marrin vendime të kundërligjshme”. (Qendra e konferencave Orion, ora 10:30)

- Në kuadër të fushatës “Jo drogë tek të rinjtë”, Task Forca Anti Drogë tek të rinjtë dhe siguri në Shkolla do të organizoj pritje për student, ku do të shfaqin prezantimet me njohurit e tyre lidhur me narkotikët, si dhe do të bashkëbisedojnë me Shefin e Task Forcës Anti Drogë. (Ndërtesa e Qeverisë, salla P38, ora 11:00) 

- Drejtori i Drejtorisë së Shëndetësisë në Komunën e Prizrenti, Visar Shehu, do të mbajë konferencë për shtyp për ta njoftuar opinionin publik me më të rejat nga fusha e shëndetësisë. (Zyret e Shërbimit Urgjent, rruga Tirana në Prizren, ora 11:00)

- Ambasada e Francës në Kosovë mban konferencë për media në të cilën do të prezantojë edicionin e 19 - të Festivalit të Filmit Frankofon në Kosovë i cili organizohet në bashkëpunim me përfaqësitë diplomatike të Zvicrës, Belgjikës dhe Luksemburgut, Aleancën Franceze, Ministrinë e Punëve të Jashtme, si dhe Ministrinë e Kulturës, Rinisë dhe Sportit të Kosovës. (Salla e konferencave në Ministrinë e Punëve të Jashtme, ora 12:00)

- Teatri i Qytetit te Mitrovicës "Muharrem Qena" shfaq premierën teatrore “Kur treni vonohet”, me autor Osman Goranci dhe me regji të Artan Tmavës. (Qendra e Kulturës “Rexhep Mitrovica”, ora 19:00)