10 Korrik 2020

Shitja evropiane e automjeteve zvogëlohët për 6,2 për qind

Paris , 17 korrik - Kompanitë e mëdha të automobilave, siç janë “Fiat”, “Ford” dhe “Tojota”, tashmë tre muaj me radhe, e kryesojnë listën e të falimenturave të goditur nga rënia e shitjes evropiane të automobilave, pasi që qeveritë e anëtareve të BE-së i pezulluan masat për stimulim të furnizimit të automjeteve të reja, kumtoi Shoqata e prodhuesve evropianë të automjeteve. (EAMA).

Regjistrimi i automobilave të rinj në qershor është zvogëluar për 6,2 për qind në 1,38 milionë në krahasim me muajin e njëjtë vitin e kaluar, ndërsa dërgesat në tremujorin e parë të këtij viti janë rritur në 0,6 për qind në 7,5 milionë automjete.

Kërkesa evropiane filloi të bie pasi që qeveritë e vendeve-anëtare të BE-së i shfuqizuan ose i zvogëluan subvencionet për blerje të automjeteve të reja, të vendosura vitin e kaluar që t’i ndihmohet industrisë së automobilave në periudhën e krizës ekonomike, thuhet në kumtesën e EAMA dhe shtohet se mes auto-shtëpive gjigante rënie më të madhe të shitjes prej 20 përqindëve ka shënuar “Fiat”-i italian. Regjistrimet e modeleve të “Fordi”-it janë zvogëluar për 15 për qind, ndërsa të “Tojota”-s për 12 për qind.

Ulje më të madhe të shitjes në nivel vjetor është shënuar në Gjermani dhe Itali, qeveritë e të cilave kanë hequr dorë nga masat për stimulim të furnizimit të automjeteve të reja sipas sistemit “e vjetër për të re”.

Në Gjermani, e cila vitin e kaluar siguronte më shumë subvencione nga të gjitha vendet në rajon, dërgesat në qershor janë zvogëluar për një të tretën e rreth 289.000 automjeteve.

Për zvogëlimin e shitjes të automobilave në Gjermani më shumë kontribuoi “Walksvagen”, dërgesat e s cilës në qershor janë zvogëluar për 8,1 për qind, ndërsa në Itali rënie më të madhe vërejti “Fiat”-i me 19 për qind.

Kërkesa franceze e automobilave të rinj është zvogëluar për 1,3 për qind në qershor, kur dërgesat e prodhuesit më të madh francez të autom jeteve “Pezho-Citroen” kan rënë për pesë për qind në krahasim me muajin e njëjtë.

Rivali më i madh i “pezho-Citroen”, “Reno” arriti t’i rrisë dërgesat për 3,8 për qind, para se gjithash falë shitjes së mirë të modeleve të lira në filialin e tij rumun “Daçia”, dërgesat e së cilës janë rritur për 7,9 për qind.

Ekspertët e “Reno”-s vlerësojnë se tregu evropian i automobilave këtë vit do të shënojë rënie mes shtatë dhe nëntë për qind, që është për një për qind më pak në krahasim me parashikimet në shkurt të vitit 2010. 

Kalendari

Ngjarjet e datës 10 Korrik 2020

- Drejtoria e Turizmit dhe Zhvillimit Ekonomik do të bëjë hapjen e Qendrës Artizanale në Prizren, ku do të mbahen pesë kurse të ndryshme si: Djegie ne Dru, Reliev në letër, Rrobaqepje, Punim të Shajakut si dhe Dizajnimi i Veshjeve Moderne. (ish objektin e Megasportit në qendër të Prizrenit, ora 11:00)

- Ministri i Ekonomisë dhe Ambientit, Blerim Kuçi do të vizitojë Komunën e Gjakovës ku do të takohet me Kryetarin e Komunës së Gjakovës Ardian Gjini. (Komuna e Gjakovës, ora 11:00)

- Vazhdimi i seancës plenare të Kuvendit të Republikës së Kosovës. (Salla e Kuvendit, ora 11:00)

- Ministri i Ekonomisë dhe Ambientit, Blerim Kuçi dhe Kryetari i Komunës së Gjakovës Ardian Gjini vizitojnë Ndërmarrjen publike ‘’KRU Gjakova’’. (Gjakovë, ora 11:30)

- Ministri i Ekonomisë dhe Ambientit, Blerim Kuçi dhe Kryetari i Komunës së Gjakovës Ardian Gjini vizitojnë Impiantin e Trajtimit të Ujërave të Ndotura projekt që është duke u realizuar në Komunën e Gjakovës. (Gjakovë, ora 11:50)

- Ministri i Ekonomisë dhe Ambientit, Blerim Kuçi dhe Kryetari i Komunës së Gjakovës Ardian Gjini vizitojnë ndërmarrjen publike Ngrohtorja e Qytetit – ndërtimi i Ngrohtores së re të qytetit Impianti I koogjenerimit me biomasë, projekt që është duke u realizuar në Komunën e Gjakovës. (Gjakovë, ora 12:20)

- Mbahet seanca plenare e Kuvendit të Republikës së Kosovës në të cilën raporton Kryeministri lidhur me menaxhimin e pandemisë COVID-19. (Salla e Kuvendit, ora 16:00)