12 Nëntor 2019

SHBA: Njolla e naftës mund të shkaktojë katastrofë ekologjike

Washington, 1 maj - Njolla e naftës e shkaktuar pas shpërthimit dhe platformës së fundosur “British Petrol” të javës së kaluar në Gjirin Meksikan, arriti deri te bregu i Luzianës dhe filloi t\'i kërcënojë rajonet më të mira për peshkim në SHBA.

Njolla e naftës është pesë herë më e madhe se parashikimet e para dhe nëse nuk ndalet derdhja e mëtejshme e naftës, rajonit të kërcënuar i kanoset katastrofë ekologjike më e madhe se ajo që goditi Alaskën dëmtimit të supertankerit “Ekson Valdez” në vitin 1989, prej të cilës u derdhën 50 mijë tonë naftë, lajmërojnë mediat amerikane.

Ekspertët parashikojnë se nafta e cila derdhet prej “vrimës” së “British Petrol” me ritmin e tanishëm prej rreth 23 tonë në ditë do të duhej të derdhë dy muaj rresht që të arrijë sasinë e “Ekson Valdez”, dhe se bëhet fjalë për naftë të lehtë e cila shumë shpejtë shpërndahet për dallim nga nafta e rëndë në Alaskë.

Megjithatë, ekspertët parashikojnë se zhvillimi i situatës vështirë të parashikohet, meqë janë shkatërruar instalimet prej të cilave derdhet nafta në thellësi prej 1.500 metrave, gjë që vështirëson përpjekjet për të ndalur derdhjen.

“Unë janë i tmerruar. Kjo është punë e madhe, shumë e madhe. Përpjekjet të cilat do të nevojiten që të bëhet diçka, veçanarisht nëse derdhja vazhdon do ta tejkalojë potencialin njerëzor për mbrojtje, “tha Dejvid Kenedi nga Drejtoria Nacionale për Oqeane dhe Atmosferë.

Kalendari

Ngjarjet e datës 12 nëntor 2019 - Mbahet takimi vjetor i ministrave të Bujqësisë së vendeve të Evropës Juglindore me c'rast  Ministria e Bujqësisë, Pylltarisë dhe Zhvillimit Rural e Republikës së Kosovës, do të marrë edhe presidencën për udhëheqjen e Grupit Drejtues të Punës për Zhvillimin Rural Rajonal në Evropën Juglindore për një vit. (Hotel Emerald, ora 9:00)

- Universiteti i Shkencave të Aplikuara në Ferizaj në bashkëpunim me Universitetin e Shkencave të Aplikuara në Salzburg, organizon Konferencën Ndërkombëtare “Bashkëpunimi Universitet – Industri në Inovacion”. (Lokalet e Universitetit  të Shkencave të Aplikuara në Ferizaj. ora 9:00)

- Mahet takimi i 174-të i Këshillit Prokurorial të Kosovës. (Ojekti i Prokurorisë së Shtetit, ora 10:00)

- Zyra Kombëtare e Auditimit bën prezantimin e raportit të auditimit të performancës “Sistemi i kontrollit dhe monitorimit të cilësisë së derivateve të naftës”. (Salla e konferencave “Orion”, ora 10:00)

- Oda e Afarizmit të Kosovës organizon konferencë për media lidhur me pProblemet e bizneseve me bankat komerciale. (Zyret e OAK-së, ora 11:00)

- Lansohet projekti 'Subvencionet për Efiçiencë të Energjisë në Kosovë' të mbështetur nga MCC dhe MFK i cili synon të ofrojë stimuj financiarë dhe teknik për sektorin residencial që mundësojnë investime në masat e efiçencës së energjisë, si dhe të mbështesë gratë ndërmarrëse në energji dhe sektorë të tjerë. (Hoteli Swiss Diamond, ora 11:00)

- Administratori i Agjencisë së ShBA-ve për Zhvillim Ndërkombëtar Mark Green i cili po  qëndron në Kosovë do të marrë pjesë në lançimin e pilot projektit Nxitjet e Efiçencës Energjetike i cili implementohet nga Fondacioni Milenium Kosova dhe financohet nga Korporata e Sfidave të Mijëvjeçarit në bazë të Marrëveshjes “Threshold” të MCC-së në Kosovë. (Hoteli Swiss Diamond, ora 11:00)

- Organizata për Rritjen e Cilësisë në Arsim publikon raportin “Borgjezia” e Akademisë, ku do të paraqitet hulumtimi mbi të ardhurat e stafit akademik menaxherial në universitetet publike të Kosovës. (Para objektit të Qeverisë së Kosovës, në sheshin Skënderbeu, ora 11:00)

- Administratori i Agjencisë së ShBA-ve për Zhvillim Ndërkombëtar Mark Green do të kalojë kohë edhe me të rinjtë me rastin e lançimit të platformës së internetit “Të Rinjtë Prijnë” për t’u krijuar mundësi bartësve të rinj të ndryshimeve të lidhen me rrjete të të rinjve me interesime të ngjashme, mentorë, resurse dhe ngjarje të ndryshme. (Qendra e Rinisë, salla atele, përballë Sallës së Kuqe, ora 15:00) 

- Zhvillohet stërvitja e Kombëtares së Kosovës. (Stadiumi ‘Fadil Vokrri’, ora 18:00)

- OSBE organizon shfaqjen premierë të dokumentarit “Above the Fold” i cili ofron një tregim narrativ të vështirësive me të cilat përballen gazetarët në sjelljen e informacionit në publik. (Kino ABC, ora 19:00)