12 Nëntor 2019

Qeveria miratoi Projektligjin për Industrinë e Sigurisë Private

Prishtinë, 12 gusht - Nën drejtimin e kryeministrit Hashim Thaçi sot është mbajtur mbledhja e 139-të e Qeverisë së Republikës së Kosovës me ç'rast edhe është miratuar Projektligji për Industrinë e Sigurisë Private.

Qëllimi kryesore i këtij Projektligji është që në mënyrë unike të përcaktoj rregullat ligjore lidhur me subjektet që ushtrojnë veprimtarinë private të sigurimit si dhe marrjen e licencave në organin kompetent. Me këtë projektligj  përcakton procedurat për licencim, verifikimin, kushtet dhe kontrollimi i këtyre subjekteve.

Në mbledhje, Qeveria ka miratuar gjithashtu edhe Projektligjin për pajisje me armë, municion dhe pajisje përkatëse të sigurisë për institucionet e autorizuara për siguri. Projektligji përcakton  dispozitat ligjore për pajisjen me armë, municion dhe pajisje përkatëse për siguri për institucionet e autorizuara shtetërore për siguri.

Projektligji adreson edhe të gjitha çështjet të cilat kanë të bëjnë me prodhimin, riparimin, tregtinë, importin, eksportin, sigurinë gjatë deponimit dhe transportit dhe vlerësimin e përputhshmërisë me kushtet për armët, municionin dhe pajisjet përkatëse për siguri.

Edhe Udhëzimi administrativ për ushtrimin e kontrollit kufitar është aprovuar nga kabineti qeveritar në mbledhjen e sotme. Ky Udhëzimi Administrativ rregullon ushtrimin e kontrollit kufitar nga zyrtarët e autorizuar, për të siguruar se personat, mallrat dhe mjetet e transportit janë të autorizuara të hyjnë ose dalin nga Republika e Kosovës.

Kontrolli kufitar është në kuadër të kompetencave të Policisë Kufitare, Doganës së Kosovës dhe Agjencionit të Veterinës dhe  Ushqimit. Kontrolli kufitar përfshin  kontrollin e personave dhe dokumenteve të udhëtimit, kontrollin e mjeteve të transportit dhe kontrollin e mallrave dhe objekteve,  që kryhen brenda zonës së kalimit të kufirit,para kalimit të kufirit shtetëror ose menjëherë pas kalimit të kufirit shtetëror.

Qeveria ka miratuar kërkesën e FSK-së për mbulimin e kërkesave financiare të bartjes së kompetencave tek FSK lidhur me shkatërrimin e mjeteve eksploduese të pashpërthyera kompetencë kjo që deri tani ka qenë e KFOR-it.

Ministri Fatmir Limaj ka njoftuar kabinetin qeveritar lidhur me ceremoninë e formalizmit të kontratës për koncesionimin e Aeroportit Ndërkombëtar të Prishtinës e cila do të bëhet sot me Konzorciumin turko – francez Limak-Lion.
 

Kalendari

Ngjarjet e datës 12 nëntor 2019 - Mbahet takimi vjetor i ministrave të Bujqësisë së vendeve të Evropës Juglindore me c'rast  Ministria e Bujqësisë, Pylltarisë dhe Zhvillimit Rural e Republikës së Kosovës, do të marrë edhe presidencën për udhëheqjen e Grupit Drejtues të Punës për Zhvillimin Rural Rajonal në Evropën Juglindore për një vit. (Hotel Emerald, ora 9:00)

- Universiteti i Shkencave të Aplikuara në Ferizaj në bashkëpunim me Universitetin e Shkencave të Aplikuara në Salzburg, organizon Konferencën Ndërkombëtare “Bashkëpunimi Universitet – Industri në Inovacion”. (Lokalet e Universitetit  të Shkencave të Aplikuara në Ferizaj. ora 9:00)

- Mahet takimi i 174-të i Këshillit Prokurorial të Kosovës. (Ojekti i Prokurorisë së Shtetit, ora 10:00)

- Zyra Kombëtare e Auditimit bën prezantimin e raportit të auditimit të performancës “Sistemi i kontrollit dhe monitorimit të cilësisë së derivateve të naftës”. (Salla e konferencave “Orion”, ora 10:00)

- Oda e Afarizmit të Kosovës organizon konferencë për media lidhur me pProblemet e bizneseve me bankat komerciale. (Zyret e OAK-së, ora 11:00)

- Lansohet projekti 'Subvencionet për Efiçiencë të Energjisë në Kosovë' të mbështetur nga MCC dhe MFK i cili synon të ofrojë stimuj financiarë dhe teknik për sektorin residencial që mundësojnë investime në masat e efiçencës së energjisë, si dhe të mbështesë gratë ndërmarrëse në energji dhe sektorë të tjerë. (Hoteli Swiss Diamond, ora 11:00)

- Administratori i Agjencisë së ShBA-ve për Zhvillim Ndërkombëtar Mark Green i cili po  qëndron në Kosovë do të marrë pjesë në lançimin e pilot projektit Nxitjet e Efiçencës Energjetike i cili implementohet nga Fondacioni Milenium Kosova dhe financohet nga Korporata e Sfidave të Mijëvjeçarit në bazë të Marrëveshjes “Threshold” të MCC-së në Kosovë. (Hoteli Swiss Diamond, ora 11:00)

- Organizata për Rritjen e Cilësisë në Arsim publikon raportin “Borgjezia” e Akademisë, ku do të paraqitet hulumtimi mbi të ardhurat e stafit akademik menaxherial në universitetet publike të Kosovës. (Para objektit të Qeverisë së Kosovës, në sheshin Skënderbeu, ora 11:00)

- Administratori i Agjencisë së ShBA-ve për Zhvillim Ndërkombëtar Mark Green do të kalojë kohë edhe me të rinjtë me rastin e lançimit të platformës së internetit “Të Rinjtë Prijnë” për t’u krijuar mundësi bartësve të rinj të ndryshimeve të lidhen me rrjete të të rinjve me interesime të ngjashme, mentorë, resurse dhe ngjarje të ndryshme. (Qendra e Rinisë, salla atele, përballë Sallës së Kuqe, ora 15:00) 

- Zhvillohet stërvitja e Kombëtares së Kosovës. (Stadiumi ‘Fadil Vokrri’, ora 18:00)

- OSBE organizon shfaqjen premierë të dokumentarit “Above the Fold” i cili ofron një tregim narrativ të vështirësive me të cilat përballen gazetarët në sjelljen e informacionit në publik. (Kino ABC, ora 19:00)