14 Korrik 2020

Nisan 100 për qind ekologjik

Tokio, 6 dhjetor - “Nisan”-i japonez sot bëri kthim të madh në industrinë automobilistike me lansimin e automjetit të ri me zero emisione të gazrave të dëmshëm “lif” (leaf), automjeti i parë elektrik i cili masivisht do të shitet.

“Nisan” kumtoi se modeli “hexhbek” me pesë sedilje mund të kalojë 200 kilometra me një mbushje të baterive sipas test standardeve japoneze, gjegjësisht 117 kilometra sipas kritereve të Agjencisë amerikane për mbrojtjen e mjedisit jetësor.

Automjetet elektrike nuk e ndotin rrethinën, por edhe radiusi më i vogël i lëvizjes, rreth katër radiuse të motorit benzin apo dizel, dhe çmimi i lartë mbetet pengesë e madhe për shitjen e madhe të tyre.

“Nisan” kumtoi se ka instaluar stacione për mbushje normale të baterive në rreth 2.200 vende të shitjes në Japoni, me 200 servise për mbushje të shpejtë të baterive, në të cilat 80 për qind e kapacitetit të baterive mbushen për 30 minuta.

“Besojmë se ky është fillim i erës së re në autoindustri”, theksoi drejtori i prodhimit të “Nisan” Toshijku Shiga.

Kalendari

Ngjarjet e datës 14 Korrik 2020 - Vazhdimi i seancës plenare të Kuvendit në të cilën raporton Kryeministri lidhur me menaxhimin e pandemisë COVID-19. (Salla e Kuvendit, ora 10:00)

- Ministria e Infrastrukturës mban konferencë për media, në të cilën do të prezantohet raporti "Dekada e sigurisë 2010-2019" si dhe do të bëhet edhe prezantimi i përgatitur nga Policia e Kosovës, të ashtuquajtur:" Gjendja e sigurisë në trafikun rrugor". (Ndërtesa e Ministrisë sē Infrastrukturës, ora 10:00)

- Fondi për të Drejtën Humanitare Kosovë organizon konferencën online me temën “Sfidat në procedimin e krimeve të luftës në Kosovë-cila është rrugëdalja?” (zoom.us/j/93560389814, ora 10:30)

- Mbahet mbledhja e Qeverisë së Kosovës. (Ndërtesa e Qeverisë, ora 11:00)

 - Mbahet dëgjimi publik për përgatitjen e buxhetit për vitin 2021 dhe kornizës afatmesme 2021-2023 me grupin e Grave-Buxhetimi gjinor dhe të gjithë OJQ-të (Salla e mbledhjeve të Kuvendit Komunal të Rahovecit, ora 15:00)

- Në prani të Ambasadorit Gjerman, Christian Heldt dhe drejtori të GIZ, David Oberhuber do të nënshkruhet një partneritet publik-privat midis GIZ dhe Kolegjit Heimerer me qëllimi zbatimin e masave të menaxhimit të higjienës sipas hulumtimit më të fundit të Covid-19 që do të rrisë në mënyrë të konsiderueshme sigurinë e pacientëve dhe stafit në spitalet publike në Kosovë dhe do të parandalojë përhapjen e koronavirusit brenda këtyre institucioneve. (Tek Kolegji Heimerer, ora 15:00)

- Mbahet dëgjimi publik me Biznese të komunës së Rahovecit. (Salla e mbledhjeve të Kuvendit Komunal të Rahovecit, ora 16:00)

-  Demokraci për Zhvillim organizon  sallonin e radhës me temën “Ndikimi i pandemisë në punësimin e grave”. (Përmes platformës Google Meet, ora 17:00)

-  Ambasada e Francës permes rrjeteve sociale kremton Festën kombëtare franceze. (https://www.facebook.com/FranceauKosovo/,  ora 18:00)