10 Korrik 2020

Nafta bie nën 81 dollar

SHBA, 16 mars - Nafta bie nën 81 dollarëve të hënën, duke shtuar humbjet e së premtes. Ajo u ndodh nën presionin e forcimit të dollarit dhe dobësimit të besimit konsumator në SHBA, gjë që ngjalli shqetësime mbi natyrën e kërkesës në vendin më të madh konsumator të energjisë në botë.

Humori konsumator ra lehtë në fillim të marsit, treguan rezultatet e një sondazhi, të publikuara të premten. Sipas sondazhit, amerikanët ishin më pak optimistë rreth panoramës së punësimit në vend.

Por shitjet me pakicë u rritën ndjeshëm në këtë vend, jashtë parashikimeve, pavarësisht stuhive të mëdha të dëborës që mendohej se do t’i mbanin konsumatorët të mbyllur në shtëpi.

Dollari u forcua ndjeshëm të hënën, pasi investitorët iu drejtuan atij si vendstrehim i sigurt investimi, pasi frika se shtrëngimi i politikave monetare nga banka qendrore e Kinës shkaktoi një rrëzim të stoqeve aziatike.

Nafta bruto amerikane për prillin ra sot në mëngjes 51 centë në kuotën 80,73 dollarë për fuçi. Ajo e mbylli ditën e premte në kuotën 81,24 dollarë për fuçi. Nafta Brent e Londrës ra 49 centë në 78,90 dollarë për fuçi.

Sot pasdite Rezerva Federale amerikane do të shpalosë të dhënat e prodhimit industrial, si dhe shifrat e përdorimit të përdorimit të kapacitetit industrial për muajin shkurt.

Ekonomistët presin një rënie prej 0,1 përqind të prodhimit industrial dhe një përdorim të kapaciteteve në nivelin 72,6 përqind, krahasuar me rritjen përkatësisht 0,9 përqind të prodhimit dhe nivelin ruajtjen e nivelit prej 72,6 përqind të përdorimit të kapacitetit prodhues.

Rezerva pritet t’i ruajë pranë zeros normat e interesit, si dhe të rishprehë angazhimin e vet për t’i mbajtur ato të ulëta “për një periudhë të zgjatur,” falë dobësisë luhatëse të tregut amerikan të punës dhe  dyshimeve të rënduara mbi qëndrueshmërinë e ringritjes ekonomike.

Kalendari

Ngjarjet e datës 10 Korrik 2020

- Drejtoria e Turizmit dhe Zhvillimit Ekonomik do të bëjë hapjen e Qendrës Artizanale në Prizren, ku do të mbahen pesë kurse të ndryshme si: Djegie ne Dru, Reliev në letër, Rrobaqepje, Punim të Shajakut si dhe Dizajnimi i Veshjeve Moderne. (ish objektin e Megasportit në qendër të Prizrenit, ora 11:00)

- Ministri i Ekonomisë dhe Ambientit, Blerim Kuçi do të vizitojë Komunën e Gjakovës ku do të takohet me Kryetarin e Komunës së Gjakovës Ardian Gjini. (Komuna e Gjakovës, ora 11:00)

- Vazhdimi i seancës plenare të Kuvendit të Republikës së Kosovës. (Salla e Kuvendit, ora 11:00)

- Ministri i Ekonomisë dhe Ambientit, Blerim Kuçi dhe Kryetari i Komunës së Gjakovës Ardian Gjini vizitojnë Ndërmarrjen publike ‘’KRU Gjakova’’. (Gjakovë, ora 11:30)

- Ministri i Ekonomisë dhe Ambientit, Blerim Kuçi dhe Kryetari i Komunës së Gjakovës Ardian Gjini vizitojnë Impiantin e Trajtimit të Ujërave të Ndotura projekt që është duke u realizuar në Komunën e Gjakovës. (Gjakovë, ora 11:50)

- Ministri i Ekonomisë dhe Ambientit, Blerim Kuçi dhe Kryetari i Komunës së Gjakovës Ardian Gjini vizitojnë ndërmarrjen publike Ngrohtorja e Qytetit – ndërtimi i Ngrohtores së re të qytetit Impianti I koogjenerimit me biomasë, projekt që është duke u realizuar në Komunën e Gjakovës. (Gjakovë, ora 12:20)

- Mbahet seanca plenare e Kuvendit të Republikës së Kosovës në të cilën raporton Kryeministri lidhur me menaxhimin e pandemisë COVID-19. (Salla e Kuvendit, ora 16:00)