18 Nëntor 2019

Kriza globale godet industrinë e tekstilit në Maqedoni

Shkup, 1 qershor -Se kriza ekonomike botërore ndikon edhe në Maqedoni tregojnë edhe statistikat e industrisë së tekstilit, sipas të cilave, vitin e kaluar mbi 3000 punëtorë në këtë industri kanë ngelur pa punën e tyre, nga gjithsej 40.000 sa numëron kjo degë industriale në Maqedoni.

Sipas përfaqësuesve të Odës ekonomike të Maqedonisë në vitin 2010 trendi i uljes së numrit të punëtorëve në sektorin e tekstilit pritet të jetë edhe më negativ se sa në vitin 2009 i cili ka qenë 9 %.

“Ne jemi të vetëdijshëm se industria e tekstilit gjithmonë është shpërngulur në shtetet ku ka pasur fuqi punëtore më të lirë. Ashtu siç është shpërngulur nga Gjermani apo Anglia dhe ka ardhur në Ballkan, ashtu ka filluar shpërngulja e kësaj industrie nga këtu drejt Bangladeshit , Vietnamit, Kinës, drejt shteteve ku ka fuqi punëtore shumë të lirë”, u shpreh Angell Dimitrov, përfaqësues i Odës ekonomike të Maqedonisë.

Për parandalimin e largimit të punëtorëve nga puna, pronarët e kompanive të tekstilit kërkojnë uljen e taksave doganore për lëndën e parë, e cila importohet nga Kina.

“Propozimin tonë për subvencionimin e pagesës së kontributeve, nuk hasi në mirëkuptim të Qeverisë. Ne nuk duam që masat qeveritare të na tregojnë se si të na ndihmojmë, por ne duam që në një farë mënyre të na subvencionohen kontributet e larta në krahasim me industritë tjera”, tha përfaqësuesi i Odës ekonomike të Maqedonisë, Angell Dimitrov.

Në pjesën e parë të këtij viti, industria e tekstilit, ka shënuar eksport prej 152 milion dollarë apo 5 % më pak krahasuar me periudhën e njëjtë të vitit të kaluar.  Për problemet në industrinë e tekstilit, kompanitë e këtij sektori të premten do të bisedojnë edhe me ministrin e Ekonomisë Fatmir Besimi

Kalendari

Ngjarjet e datës 18 nëntor 2019

- Oda Ekonomike e Kosovës do të mbajë konferencë për media në të cilën do të prezentojë hulumtimin rreth opinionit të bizneseve për marrëveshjen Kosovë-Serbi. (Objekti i Odës Ekonomike të Kosovës, ora 9:00)

- Organizata për Demokraci, Anti-korrupsion dhe Dinjitet, ÇOHU! me përkrahjen e Ambasadës së Mbretërisë së Holandës përmes Programit Matra organizon tryezë në të cilën do të publikohet raporti me titull Qasja në Drejtësi. (Hotel Sirius, ora 10:00)

- Qendra e Inovacionit të Kosovës dhe Oda Ekonomike Amerikane në Kosovë organizojnë ceremoninë e hapjes së Javës Globale të Ndërmarrësisë 2019 në Kosovë. (Menza "Ramiz Sadiku" në Prishtinë, ora 10:00)

- Grupi Tematik për të Drejtat e Fëmijëve në Shëndetësi në kuadër të Koalicionit te OJQ-ve për Mbrojtjen e Fëmijëve organizon konferencën për media në te cilën do të prezantojë një dokumet me të dhëna dhe rekomandime për mbrojtjen e ambientit në Kosovë. (Qendra e Resurseve për OSHC, Forumi për Iniciativa Qytetare në Lagjen Pejton, ora 10:00) 

- Instituti i Kosovës për Drejtësi me përkrahje të Departamentit të Shtetit Amerikan - Byrosë së Narkotikëve Ndërkombëtar dhe Çështjeve të Zbatimit të Ligjit dhe NED-it do të organizojë tryezë me titull “Pandëshkueshmëria e korrupsionit”. (Hotel Sirius, ora 10:00)

- Instituti Kërkimor për Çështje Evropiane dhe të Zhvillimit organizon prezantimin e studimit per Çështjen e Kompleksit të Trepçës dhe Çështjen e Reparacioneve për Krimet e Luftës të kryera në Kosovë në Kontekstin e ‘Finales së Madhe’ eventuale ndërmjet Kosovës dhe Serbisë. (Hotel Swiss Diamond, ora 10:00)

- Komuna e Prizrenit në bashkëpunim me PPSE Swisscontact dhe SHB Sharri përuron shtegun turistik të ri Via Ferrata "Panorama". (Gryka e Lumbardhit, 4.5 km nga qendra e qytetit, ora 11:00 - transporti i organizuar nga Komuna e Prizrenit, nisja nga Shtëpia e Bardhë, ora 10:30)

- Në kuadër të aktivitet kulturor kushtuar "Ditet e Alfabetit", promovohet botimi 'Levizja Protestante te shqiptaret 1818-1908" te autorit prof. dr. David Hosaflook. (Biblioteka Kombetare "Pjeter Bogdani", ora 10:30)

- Muzeu Kombëtar i Kosovës hap ekspozitën “Bienalen e Akuarelit Edicioni i 2-të” e cila sjellë vepra arti të artisëve nga 70 vende të botës me rreth 380 piktura. (Muzeu Kombëtar, ora 19:00)