18 Nëntor 2019

Humbjet e BP arrijnë deri në 4 miliardë dollarë

Londër, 20 korrik - Kompania britanike „British Petroleum“ (BP) lajmëroi se dëmi nga dëmtimi në Gjirin Meksikan kushton kompaninë 3,95 miliardë dollarë.

Në këtë shumë, siç transmetoi agjencia Frans Pres, janë përfshirë edhe intervenimet për sanimin e situatave të karakterit teknik, si dhe dëmshpërblimet e paguara.

Aspekti teknik përfshinë mjete të shpenzuara për kufizimin dhe pastrimin e njollës së naftës në ujë, si dhe vendosjen e ndaluesit mbi burimin e hapur. Pjesa e mbetur e parave kanë të bëjnë me dëmshpërblimet e shteteve përgjatë bregdetit të gjirit, thuhet në kumtesën e BP-së.

Sipas të dhënave jozyrtare, deri te kompania janë dërguar 67.500 kërkesa për dëmshpërblime, ndërsa janë paguar dëmshpërblime me lartësi prej 207 milionë dollarëve.

BP-ja përkujtoi se është pajtuar të formojë fond prej 20 miliardë dollarëve për kompensime të të goditurve nga katastrofa, por shton se ende është herët që të flitet për shumën e saktë, meqë dëmi mund të jetë edhe më i madh.

Deri te dëmtimi erdhi pasi që ndodhi një shpërthim në platformën e naftës të BP-së në Gjirin Meksikan, që së shpejti më pas u fundos. Gjatë incidentit burimezt mbetën të pasiguruara dhe nafta filloi lirisht të derdhet në det, duke shkaktuar katastrofë të madhe ekologjike. Shumica e tentimeve për ndalimin e burimeve mbetën të dështuara. 

Kalendari

Ngjarjet e datës 18 nëntor 2019

- Oda Ekonomike e Kosovës do të mbajë konferencë për media në të cilën do të prezentojë hulumtimin rreth opinionit të bizneseve për marrëveshjen Kosovë-Serbi. (Objekti i Odës Ekonomike të Kosovës, ora 9:00)

- Organizata për Demokraci, Anti-korrupsion dhe Dinjitet, ÇOHU! me përkrahjen e Ambasadës së Mbretërisë së Holandës përmes Programit Matra organizon tryezë në të cilën do të publikohet raporti me titull Qasja në Drejtësi. (Hotel Sirius, ora 10:00)

- Qendra e Inovacionit të Kosovës dhe Oda Ekonomike Amerikane në Kosovë organizojnë ceremoninë e hapjes së Javës Globale të Ndërmarrësisë 2019 në Kosovë. (Menza "Ramiz Sadiku" në Prishtinë, ora 10:00)

- Grupi Tematik për të Drejtat e Fëmijëve në Shëndetësi në kuadër të Koalicionit te OJQ-ve për Mbrojtjen e Fëmijëve organizon konferencën për media në te cilën do të prezantojë një dokumet me të dhëna dhe rekomandime për mbrojtjen e ambientit në Kosovë. (Qendra e Resurseve për OSHC, Forumi për Iniciativa Qytetare në Lagjen Pejton, ora 10:00) 

- Instituti i Kosovës për Drejtësi me përkrahje të Departamentit të Shtetit Amerikan - Byrosë së Narkotikëve Ndërkombëtar dhe Çështjeve të Zbatimit të Ligjit dhe NED-it do të organizojë tryezë me titull “Pandëshkueshmëria e korrupsionit”. (Hotel Sirius, ora 10:00)

- Instituti Kërkimor për Çështje Evropiane dhe të Zhvillimit organizon prezantimin e studimit per Çështjen e Kompleksit të Trepçës dhe Çështjen e Reparacioneve për Krimet e Luftës të kryera në Kosovë në Kontekstin e ‘Finales së Madhe’ eventuale ndërmjet Kosovës dhe Serbisë. (Hotel Swiss Diamond, ora 10:00)

- Komuna e Prizrenit në bashkëpunim me PPSE Swisscontact dhe SHB Sharri përuron shtegun turistik të ri Via Ferrata "Panorama". (Gryka e Lumbardhit, 4.5 km nga qendra e qytetit, ora 11:00 - transporti i organizuar nga Komuna e Prizrenit, nisja nga Shtëpia e Bardhë, ora 10:30)

- Në kuadër të aktivitet kulturor kushtuar "Ditet e Alfabetit", promovohet botimi 'Levizja Protestante te shqiptaret 1818-1908" te autorit prof. dr. David Hosaflook. (Biblioteka Kombetare "Pjeter Bogdani", ora 10:30)

- Muzeu Kombëtar i Kosovës hap ekspozitën “Bienalen e Akuarelit Edicioni i 2-të” e cila sjellë vepra arti të artisëve nga 70 vende të botës me rreth 380 piktura. (Muzeu Kombëtar, ora 19:00)