10 Korrik 2020

Hetohet veprimtaria e "Lundin Oil" në Sudan

Khartoum, 22 qershor - Do të bëhet një hetim për dyshimet e ngritura lidhur me përzirjen suedeze rreth shkeljes së të drejtës kombëtare të lidhura me veprimtarinë e kompanisë Lundin Oil në Sudan në fund të viteve 1990 dhe në fillim të viteve 2000.

Kështu ka marrë vendim sot prokurori Magnus Elving.

"Lundin Oil" akuzohet në një raport prej organizatave të ndryshme lidhur me përfitimet e bëra nga eksploatimi i naftës në Sudan, për shkeljen e të drejtës ndërkombëtare gjatë viteve 1997-2003.

Në raportin Unpaid Debt ( borxhi i papaguar), thuhet se mbi 10 000 njerëz në provincën Unity në jug të Sudanit janë vrarë dhe afër 200 000 të tjerë janë detyruar të shpërngulen ndërkaq ushtarët sudanez në bashkëpunim me grupet policore ka sulmuar popullësinë civile dhe i ka detyruar të shpërngulen nga vendbanimet ku disa kompani të naftës eksploatonin naftë. Raporti bazohet në përshkrimet e dëshmitarve, fotografi nga ajri dhe fotografo satelitore.

Minisrtri i punëve të jashtme Carl Bildt ka zënë vend në bordin e kësaj kompanie në të kaluarën dhe nuk deklarohet sa i përketë planeve për nisjen e hetimeve.

Kalendari

Ngjarjet e datës 10 Korrik 2020

- Drejtoria e Turizmit dhe Zhvillimit Ekonomik do të bëjë hapjen e Qendrës Artizanale në Prizren, ku do të mbahen pesë kurse të ndryshme si: Djegie ne Dru, Reliev në letër, Rrobaqepje, Punim të Shajakut si dhe Dizajnimi i Veshjeve Moderne. (ish objektin e Megasportit në qendër të Prizrenit, ora 11:00)

- Ministri i Ekonomisë dhe Ambientit, Blerim Kuçi do të vizitojë Komunën e Gjakovës ku do të takohet me Kryetarin e Komunës së Gjakovës Ardian Gjini. (Komuna e Gjakovës, ora 11:00)

- Vazhdimi i seancës plenare të Kuvendit të Republikës së Kosovës. (Salla e Kuvendit, ora 11:00)

- Ministri i Ekonomisë dhe Ambientit, Blerim Kuçi dhe Kryetari i Komunës së Gjakovës Ardian Gjini vizitojnë Ndërmarrjen publike ‘’KRU Gjakova’’. (Gjakovë, ora 11:30)

- Ministri i Ekonomisë dhe Ambientit, Blerim Kuçi dhe Kryetari i Komunës së Gjakovës Ardian Gjini vizitojnë Impiantin e Trajtimit të Ujërave të Ndotura projekt që është duke u realizuar në Komunën e Gjakovës. (Gjakovë, ora 11:50)

- Ministri i Ekonomisë dhe Ambientit, Blerim Kuçi dhe Kryetari i Komunës së Gjakovës Ardian Gjini vizitojnë ndërmarrjen publike Ngrohtorja e Qytetit – ndërtimi i Ngrohtores së re të qytetit Impianti I koogjenerimit me biomasë, projekt që është duke u realizuar në Komunën e Gjakovës. (Gjakovë, ora 12:20)

- Mbahet seanca plenare e Kuvendit të Republikës së Kosovës në të cilën raporton Kryeministri lidhur me menaxhimin e pandemisë COVID-19. (Salla e Kuvendit, ora 16:00)