29 Maj 2020

Gazpromi rus për herë të parë që nga themelimi po operon me humbje

Moskë, 19 maj - Portali rus, “Lenta.ru”, raporton se kompania më e madhe ruse e prodhimit dhe tregtimit të gazit, Gazprom, për herë të parë që nga themelimi e përfundon tre mujorin e parë me humbje.

Tradicionalisht periudha e dimrit ku hynë tre mujori i parë, janar-prill, është periudha më fitimprurëse për kompaninë, pasi që kërkesat për gaz dhe çmimet janë më të larta.

Por këtë vit si pasoj e rënies së kërkesave për gaz, rënies së çmimeve të gazit si dhe pandemia e COVID-19, kanë ndikuar që kompania tremujorin e parë ta mbyllë me humbje prej rreth 4.2 miliardë dollarë.

Në vitin e kaluar kompania në tremujorin e parë kishte raportuar fitim prej rreth 2.7 miliardë dollarë.

Vitin e kaluar deri në fund të vitit fitimi ishte rritur por për shkak të vendimit të Gjykatës së Arbitrazhi të Stokholmit, për tija paguar Naftagazit ukrainas, gjobën në vlerë prej mbi 2.5 miliardë dollar, fitim i Gazprom në fund  të vitit ishte vetëm rreth 2.2 miliardë dollarë.

Duke e ditur që tremujori i parë në aspektin financiar është më i miri, Gazprom pritet ta mbyllë fund vitin me humbje edhe më të mëdha, çka do të ndikoj negativisht në buxhetin e Federatës Ruse, buxhet i cili kryesisht bazohet në të hyrat nga nafta dhe gazi.

Kalendari

Ngjarjet e datës 30 Maj 2020

- Instituti Demokratik i Kosovës / Transparency International Kosova organizon konferencën për media ku do të shpalosen gjetjet preliminare nga monitorimi i aktiviteteve të prokurimit të Ministrisë së Shëndetësisë gjatë kohës së pandemisë. (Hotel Sirius, ora 11:00)