01 Qershor 2020

Ekonomisë gjermane i nevojiten 36 mijë inxhinierë

Berlin, 7 gusht - Në Gjermani po zhvillohen debate se a duhet të importohen kuadro të huaja të specializuara në vend, pas trendëve pozitive ekonomike.

Revista ekonomike gjermane "Kapital" shkruan se brenda koalicionit qeveritar po zhvillohet debat se a duhet që shteti të importojnë fuqi punëtore të kualifikuar.

Qëndrime kontradiktore kanë ministri i Ekonomisë nga radhët e liberalëve gjerman, Rajner Bruderle dhe kryeministri konservator i landit të Bavarisë, Horst Sehofer. Sehofer ka theksuar se në Gjermani ka tre milionë të papunë, të cilëve duhet t'i jepet shansi për punë dhe kualifikim.

Ministri i Ekonomisë dhe një pjesë e madhe e analistëve gjerman kanë theksuar nevojën e ekspertëve të huaj sidomos në fushën e inxhinierisë dhe sfera tjera. Sipas Dhomës Ekonomike Gjermane, tani për tani janë të nevojshëm rreth 36 mijë inxhinierë që i nevojiten ekonomisë gjermane.

Kalendari

Ngjarjet e datës 1 Qershor 2020

- Për nder të Ditës Ndërkombëtare të Fëmijëve 1 qershorit, kompania ndërtimore “Qami Construction” do të dhurojë gjak në Qendrën e Transfuzionit të gjakut dhe bën shpërndarjen e dhuratave për fëmijët të cilat janë të shtrirë në Klinikën e Pediatrisë. (Qendra e Transfuzionit të gjakut në QKUK, ora 9:00)

- Në Ditën Ndërkombëtare të Fëmijëve, KOMF organizon konferencën për media për publikimin e Raportit të Monitorimit “Komuna Ime, e Drejta Ime Sociale”. (Hotel Sirius, ora 10:00)

- Në kuadër të Javës së Gjelbër, Komuna e Prishtinës do të organizojë mbjelljen e drunjëve. (Kampusi Universitar të Universitetit të Prishitnë, ora 11:00)

- Komisioni për Ekonomi, Punësim, Tregti, Industri, Ndërmarrësi dhe Investime Strategjike, shqyrton Raportin vjetor të Agjencisë Kosovare të Privatizimit – AKP për vitin 2019. (Ndërtesa e Kuvendit, salla N10, ora 11:00)
 
- Instituti për Zhvillimin e Politikave Sociale (IZHPS), me financimin nga FES, publikon hulumtimin “Qasja në mësimin online dhe kushtet e jetesës për familjet përfituese të Skemës së Asstencës Sociale gjatë Covid-19. (Hotel Sirius, ora 11:45)

- Qendra për Këshillim, Shërbime Sociale dhe Hulumtime prezanton hulumtimit “A po ndryshon koncepti i atësisë në Kosovë?”. (https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSdlUfSJPvTqynWzbxg2lXiq2Csq7vFeKnBg_kVgfvyHCkfpkQ/viewform,  ora  16:00)