05 Qershor 2020

BP ka shpenzuar mbi 6 miliard dollarë për naftën

Londër, 10  gusht - Kompania britanike British Petrolium (BP) ka njoftuar se deri më tani ka shpenzuar 6. 1 miliardë dollarë për ndërprerjen e rrjedhjes së naftës në gjirin e Meksikës.

Sipas agjencisë së lajmeve franceze kjo kompani deklaroi se këto shpenzime janë bërë në operacione të ndryshme për këtë qëllim duke përfshirë këtu analizimin e situatës, hapja e pusit dhe betonimi i tij.

Qeveria amerikane tha se gjatë 87 ditëve të katastrofës janë derdhur në gjirin e Meksikës 4.9 milionë fuçi nafte. Po ashtu 11 persona u vranë nga shpërthimi i pusit dhe shumë të tjerë u plagosën në këtë gji. Kjo është katastrofa më e madhe ekologjike në të gjithë historinë amerikane.

Kalendari

Ngjarjet e datës 5 Qershor 2020

- Pranimi i detyrës nga Ministri i zgjedhur, Selim Selimi. (Ministrinë e Drejtësisë, objekti ish-Rilindja, ora 9:00)

- Fillon pastrimi i deponisë inerte në fshatin Lebane. (Përfundimi i autostrades në anën e djathtë, ora 10:00)

- Mahet mbledhja e komisionit për Mbikëqyrjen e Financave në të cilën do të behët shqyrtimi i raportit të auditimit për Pasqyrat vjetore financiare të Ministrisë së Drejtësisë. (Ndertesa e Kuvendit, salla  N302, ora 10:00)

- Në kuadër të fushatës "Ta Pastrojmë Kosovën", Komuna e Prizrenit do t'i bashkëngjitet fushatës globale "Dita e Pastrimit të Botës 2020”, për të promovuar rëndësinë e kujdesit ndaj mjedisit, duke marrë për bazë faktin se ky aktivitet do të promovohet në nivel global. (Brigjet e liqenit të Vërmicës, ora 10:30)

- Për Ditën Botërore të Mjedisit, Instituti për Politika Zhvillimore organizon panelin e diskutimit me titull “Tani është koha për natyrën!”. (Hotel Sirius, ora 11:00)

- Kryetari i degës së PDK-së në Prizren Shaqir Totaj, do të mban një konferencë për Media. (Zyret e degës në Prizren, ora 11:00)

- Ministri i Ekonomisë dhe Ambientit, Blerim Kuçi, pranon detyrën. (Ndërtesa e Ministrisë se Ekonomisë dhe Ambientit, ish-objekti i MZHE-së, ora 13:00)

- Ekipa qëndrore e “Ta Pastrojmë Kosovën” së bashku me vullnetarët fillon aktivitetet në Komunën e Suharekës, ku do të ketë aksion pastrimi dhe mbjellje, në bashkëpunim me komunën e Suharekës. (Suharekë, ora 14:30)