20 Nëntor 2019

Vazhdon avancimi i bashkëpunimit KEK-KESH

Tiranë, 30 prill - Korporata Energjetike e Kosovës dhe Korporata Energjetike e Shqipërisë kanë ripërtërirë të premten, me 30.04.2010 në Tiranë, Marrëveshjen për Shkëmbimet e Energjisë Elektrike. Kjo marrëveshje e nënshkruar nga z. Arben Gjukaj, Drejtor Menaxhues i KEK-ut dhe nga z. Muharrem Stojku, Drejtor i KESH-it,  paraqet avancim të mëtutjeshëm të kompanive simotra dhe është një hap përpara drejt vizionit përfundimtar që është shkrirja e dy sistemeve energjetike në një të vetëm.

“Vetëm gjatë tremujorit të parë të vitit 2010 KEK-u ka arritur të kursejë 2.9 milionë euro nga shkëmbimet me korporatën simotër, KESH. Kjo është arritur duke mënjanuar aq sa ishte e mundur importin dhe duke u orientuar në shkëmbime të energjisë elektrike. Efekti tjetër është evitimi në maksimum i shkallës së përmbytjeve. Me marrëveshjen e re do të arrihet ulja e mëtutjeshme e kostos për të dy korporatat dhe furnizimi stabil me energji elektrike”, tha z. Gjukaj.

Krijimi i një sistemi të vetëm energjetik paraqet edhe rritjen e fleksibilitetit në furnizim për shkak të divergjencave të prodhimit nga dy korporatat.

“Aktualisht KEK-u e ka të bazuar prodhimin energjetik 95 për qind në termoelektrana ndërsa KESH-i 95 për qind në hidroenergji. Fuzionimi i dy sistemeve paraqet rritje të sigurisë në furnizim dhe shfrytëzimin maksimal të resurseve nga qymyri dhe atyre hidrike me kosto minimale”, shtoi z. Gjukaj.

KESH me herët ka derdhur rezervat hidrike gjatë reshjeve të shumta, ndërsa KEK-u është gjendur në situatë të vështirë në rast të rënieve të paplanifikuara të blloqeve. Tash situata ka ndryshuar.

“Për shkak të prurjeve të mëdha, KESH ka depozituar 100 milionë kilovat/orë energji elektrike vetëm gjatë vitit 2010. Kjo ka ndikuar që ndikimi i vërshimeve të jetë shumë më i ulët” tha z. Stojku.

Marrëveshja e re definon qartë termat kohorë dhe sasinë e liferimit të energjisë elektrike në rast të rrethanave të veçanta.

“Pas ripërtritjes së marrëveshjes në rast të prurjeve të mëdha KESH menjëherë nis dërgimin e energjisë elektrike drejt KEK-ut. Në rast të rënieve të paplanifikuara të njësive gjeneruese të KEK-ut, KESH do të nisë brenda dy orësh furnizimin e Kosovës me energji elektrike deri në 300 megavatë/orë. Në bazë të marrëveshjes kjo mund të bëhet deri 4 herë në muaj”, shtoi z. Stojku.

Marrëveshja për Shkëmbimet e Energjisë Elektrike është nënshkruar në ambientet ku po mbahet Panairin Ndërkombëtar i “Teknologjisë, Energjisë dhe Mjedisit” që po mbahet në Sallën e Kongreseve në Tiranë.

KEK është bashkëorganizator i këtij forumi së bashku me korporatën simotër KESH, Konfindustria & Fiera de Levante, Ministrinë e Ekonomisë, Tregtisë dhe Energjetikës të Shqipërisë, Ministrinë e Zhvillimit Ekonomik të Italisë dhe Ministrinë e Mjedisit, Pyjeve dhe Administrimit të Ujërave të Shqipërisë.

Në këtë panair po marrin pjesë kompani të njohura evropiane nga lëmia e energjetikës.

Kalendari

Ngjarjet e datës 20 nëntor 2019

- Ambasada e Finlandës, UBT dhe UNDP organizojnë bashkërisht konferencën “Towards Small Scale Innovative Ecosystems in Kosovo”. (Kampusi Inovativ i UBT-së në Lipjan, ora 9:00)

- Kryeministri në detyrë, Ramush Haradinaj, merr pjesë në konferencën “Small-Scale Innovative Ecosystems in Kosovo”, organizuar nga ambasada e Finlandës në Prishtinë në bashkëpunim me UBT. (Magjistralja Prishtinë - Lipjan, kampusi i UBT-së, ora 9:00)

- Me rastin e shënimit të 20 nëntorit - Ditës Ndërkombëtare të Konventës për të Drejtat e Fëmijëve, Komuna e Gjilanit organizon vizitë nga Asambleja e Fëmijëve në tri shkollat fillore: Selami Hallaqi, Thimi Mitko, Rexhep Elmazi për nder të Ditës Ndërkombëtare të Konventës për të Drejtat e Fëmijëve. (Objektete e shkollave, ora 10:00)

- Koalicioni i OJQ-ve për Mbrojtjen e Fëmijëve hap dyert për fëmijët, prindërit dhe të gjithë qytetarët që dëshirojnë të vizitojnë ambientet e KOMF për të biseduar bashkë për të drejtat e fëmijëve. (Zyret e KOMF, ora 10:00)

- Fillon punimet Kongresi i parë ndërkombëtarë për trajtimin e hershëm të infarktit të miokardit. (Hotel International Prishtina, ora 10:00)

- Mbahet mbledhja e rregullt e Komitetit për Politikë dhe Financa i Komunës së Mitrovicës. (Salla e mediave të Komunës së Mitrovicës, ora 10:00)

- Mbahet mbledhja e gjashtë e rregullt e Këshillit Komunal për Siguri në Bashkësi në komunën e Rahovecit. (Salla e Kuvendit Komunal në Rahovec, ora 10:00)

- Zyra e UNICEF-it në bashkëpunim me Ministrinë e Arsimit, Shkencës dhe Teknologjisë si dhe Shtëpinë e Evropës në Kosovë organizojn aktivitetin kryesor për shënimin e 30 vjetorit të Konventës për të Drejtat e Fëmijës. (Holli i Bibliotekës Kombëtare të Kosovës, ora 11:00) 

- OQJ Integra organizon publikimin e raportit “Instituti i Vetizoluar - Vlerësim i Shoqërisë Civile për Institutin Albanologjik të Prishtinës”. (Hotel Sirius, ora 11:00)

- Fëmijët e çerdhës "Dardania" në Gjilan dhurojnë 120 pako dhurata për fëmijët me nevoja të veçanta. (Gjilan, ora 11:00) 

- Mbahen aktivitete argëtuese për fëmijët e zgjedhur nga Handikos, Asambleja e Fëmijëve, fëmijët nga komunitetet si dhe nga shkollat SHFMU, Gjilan mbështetur nga 'Albanica' dhe 'Kimi'. (Gjilan, ora 12:00)

- Komuna e Gjilanit organizon program nga Qendra e Vallëzimit Modern “Dancing House” Vallëzim Modern, Balet dhe Popullore. (Teatri i Qytetit, Gjilan ora 15:00)

- Qendra Multimedia shfaq "Pesë stinet e armikut te popullit" me regji të Blerta Nezirajt. (Teatri "Bekim Fehmiu" në Prizren, ora 20:00)