18 Nëntor 2019

U inaugurua investimi në TS Prishtina 2

Prishtinë, 21 korrik - Është bërë inaugurimi dhe lëshimi në punë i transformatorit të zgjeruar në trafostacionin 110/10 kV Prishtina 2. Tash, ky trafostacion nuk do të ketë më mbingarkesë.

“Mbësthes plotësisht KEK-un për investime të tilla të qëlluara prej të cilave përfitojnë direkt qytetarët”, tha ministrja e Energjisë dhe Minierave, Justina Shiroka- Pula. “Me anë të këtij investimi do të eliminohen fytet e ngushta, sikurse shërndarja e energjisë elektrike do të jetë më e lehtë”, shtoi Pula.

Investimi kap vlerën prej 1 milion eurosh dhe është bërë nga mjetet vetanake të KEK-ut, sikurse edhe punët janë kryer nga vetë punëtorët e korporatës. “KEK i ka prioritet konsumatorët. Për t’u ofruar shërbime më kualitative po bën investime në rrjetin e shpërndarjes anëkend vendit.”, tha Arben Gjukaj, Drejtor Menaxhues i KEK-ut.

„ KEK po punon për ndërtimin e nënstacionit 110 kV (kilovolt) Vaganicë në Distriktin e Mitrovicës, Prishtina VI dhe Gjilani V. Nga këto projekte do të përfitojnë direkt konsumatorët, sikurse do të vazhdojë rritja e vlerës së aseteve”, shtoi Gjukaj.

Ngarkesa në TS Prishtina 2 në sezonin dimëror ka qenë për 10 për qind më e madhe se fuqia e instaluar e këtij trafostacioni 2x31.5 MVA  (megavolt amper).Kjo, dhe rritja e vazhdueshme e konsumit kanë qenë arsyet  kryesore për rritjen e kapacitetit të këtij TS. Është bërë furnizimi  me transformator energjetik 63 MVA me gjithë pjesët rezervë me tension 110/10 kV. Përgatitjen e bazamentit, instalimin dhe testimin e  mbrojtjes, komandimit dhe  sinjalizimit si dhe dhe ndërtimin e  zbarave i kanë kryer vetë  punëtorët e Departamenteve   të Divizionit të Shpërndarjes.

Fuqia e instaluar e TS Prishtina 2 110/10 kV  tani  është 94.5 MVA dhe me këtë është eliminuar fyti i ngushtë në këtë trafostacion për 15-20 vjetet e ardhshme.

Ky nuk është projekti i vetëm kapital i kryer sivjet në Rrjetin e Shpërndarjes. Gjatë 2010 investime janë kryer edhe në TS Preishtina 1, sikurse është bërë zgjerimi dhe përforcimi i rrjetit në Distriktin e Mitrovicës, në Fushë Kosovë dhe në shumë zona për t’u eliminuar fytet e ngushta.

 

Kalendari

Ngjarjet e datës 18 nëntor 2019

- Oda Ekonomike e Kosovës do të mbajë konferencë për media në të cilën do të prezentojë hulumtimin rreth opinionit të bizneseve për marrëveshjen Kosovë-Serbi. (Objekti i Odës Ekonomike të Kosovës, ora 9:00)

- Organizata për Demokraci, Anti-korrupsion dhe Dinjitet, ÇOHU! me përkrahjen e Ambasadës së Mbretërisë së Holandës përmes Programit Matra organizon tryezë në të cilën do të publikohet raporti me titull Qasja në Drejtësi. (Hotel Sirius, ora 10:00)

- Qendra e Inovacionit të Kosovës dhe Oda Ekonomike Amerikane në Kosovë organizojnë ceremoninë e hapjes së Javës Globale të Ndërmarrësisë 2019 në Kosovë. (Menza "Ramiz Sadiku" në Prishtinë, ora 10:00)

- Grupi Tematik për të Drejtat e Fëmijëve në Shëndetësi në kuadër të Koalicionit te OJQ-ve për Mbrojtjen e Fëmijëve organizon konferencën për media në te cilën do të prezantojë një dokumet me të dhëna dhe rekomandime për mbrojtjen e ambientit në Kosovë. (Qendra e Resurseve për OSHC, Forumi për Iniciativa Qytetare në Lagjen Pejton, ora 10:00) 

- Instituti i Kosovës për Drejtësi me përkrahje të Departamentit të Shtetit Amerikan - Byrosë së Narkotikëve Ndërkombëtar dhe Çështjeve të Zbatimit të Ligjit dhe NED-it do të organizojë tryezë me titull “Pandëshkueshmëria e korrupsionit”. (Hotel Sirius, ora 10:00)

- Instituti Kërkimor për Çështje Evropiane dhe të Zhvillimit organizon prezantimin e studimit per Çështjen e Kompleksit të Trepçës dhe Çështjen e Reparacioneve për Krimet e Luftës të kryera në Kosovë në Kontekstin e ‘Finales së Madhe’ eventuale ndërmjet Kosovës dhe Serbisë. (Hotel Swiss Diamond, ora 10:00)

- Komuna e Prizrenit në bashkëpunim me PPSE Swisscontact dhe SHB Sharri përuron shtegun turistik të ri Via Ferrata "Panorama". (Gryka e Lumbardhit, 4.5 km nga qendra e qytetit, ora 11:00 - transporti i organizuar nga Komuna e Prizrenit, nisja nga Shtëpia e Bardhë, ora 10:30)

- Në kuadër të aktivitet kulturor kushtuar "Ditet e Alfabetit", promovohet botimi 'Levizja Protestante te shqiptaret 1818-1908" te autorit prof. dr. David Hosaflook. (Biblioteka Kombetare "Pjeter Bogdani", ora 10:30)

- Muzeu Kombëtar i Kosovës hap ekspozitën “Bienalen e Akuarelit Edicioni i 2-të” e cila sjellë vepra arti të artisëve nga 70 vende të botës me rreth 380 piktura. (Muzeu Kombëtar, ora 19:00)