18 Nëntor 2019

Termocentrali “Kosova e re”, përzgjidhen 4 konsorciume

Prishtinë, 5 mars - Komiteti drejtues për Termocentralin “Kosova e re” ka bërë të ditur se ka përzgjedhur katër konsorciume ndërkombëtare për ndërtimin e këtij termocentrali, nga gjashtë sa kanë aplikuar për këtë projekt.

Nga gjashtë kompanitë që kanë shprehur interesin për ndërtimin e termocentralit Kosova e re, komiteti drejtues sot i ka përzgjedhur katër sosh, pasi i kanë përmbushur kriteret e parakualifikimit. Ato janë: Konsorciumi Adani Poëer / PT Adani Global nga India dhe Indonesia, konsorciumi AES Electric ltd/Demir Export A.S nga SHBA dhe Turqia, Park Holding nga Turqia dhe konsorciumi PPC/ dhe Contour Global LLP nga Greqia dhe Britania e madhe janë ofertuesit e kualifikuar për ndërtimin e termocentralit të ri.

Ministrja e Energjisë dhe Minierave, Justina Shiroka Pula, tha se qeveria është shumë e kënaqur me interesimin e këtyre kompanive, ndërsa paralajmëroi se deri në fund të prillit pritet të nxjerrin draftin e tenderit, ndërkaq, në korrik do të përfundojnë të gjitha negociatat për përzgjedhjen e kompanisë që do të ndërtojë termocentralin.“Deri në korrik do të përfundojnë të gjitha negociatat për përzgjedhjen e kompanisë që do të ndërtojë termocentralin”, tha Shiroka.

Këshilltari i Transaksionit Mark Hughes, tha se kompanitë e përzgjedhura janë mjaft të suksesshme në fushën e energjisë dhe minierave. Ndërkaq pas rikonfigurimit të projektit nga qeveria e Kosovës, dhe përfshirjen në të edhe të termocentralit Kosova B, ai shfaqi bindjen se projekti do të ketë sukses.

Ndërkaq përfaqësuesi i Bankës Botërore në Kosovës, Ranxhit Najak tha se do të mbështesin këtë projekt, ndërkaq përzgjedhja e katër ofertuesve në listën e ngushtë do të garantojë një proces mjaft konkurrues.

“Tani ka edhe shumë punë për t’u bërë që të përgatisim një transaksion të suksesshëm gjatë muajve të ardhshëm dhe Banka Botërore është në dispozicion dhe do të përkrahë kompletimin e këtij projekti”, tha Najak.

Edhe përfaqësues të Komisionit Evropian dhe të USAID-it, u zotuan se do të vazhdojnë të mbështesin këtë projekt me rëndësi strategjike për Kosovën. Ndërkohë, ministrja Pula theksoi se ende janë duke u marrë me dizajnimin e projektit, detajet e të cilit tha se do t’i publikojnë pas një jave. Ndërkaq u shpreh e bindur se projekti nuk do të dështojë.

Ky projekt  mëqënse ishte parapar që në vitin 2010 të ishte funksional dhe pas ndrrimit të qeverisë para dy vite ka ndryshuar i gjithë projekti duke përfshi edhe vetë emrin e projektit tash është paraparë të ndërtohet ne dy faza, fillimisht 500 megavat, me mundësi të zgjerimit edhe të 500 megavateve tjerë, ndërkaq investitori do të ketë ne dispozicion edhe linjitin nga Miniera e Sibovcit.

Kalendari

Ngjarjet e datës 18 nëntor 2019

- Oda Ekonomike e Kosovës do të mbajë konferencë për media në të cilën do të prezentojë hulumtimin rreth opinionit të bizneseve për marrëveshjen Kosovë-Serbi. (Objekti i Odës Ekonomike të Kosovës, ora 9:00)

- Organizata për Demokraci, Anti-korrupsion dhe Dinjitet, ÇOHU! me përkrahjen e Ambasadës së Mbretërisë së Holandës përmes Programit Matra organizon tryezë në të cilën do të publikohet raporti me titull Qasja në Drejtësi. (Hotel Sirius, ora 10:00)

- Qendra e Inovacionit të Kosovës dhe Oda Ekonomike Amerikane në Kosovë organizojnë ceremoninë e hapjes së Javës Globale të Ndërmarrësisë 2019 në Kosovë. (Menza "Ramiz Sadiku" në Prishtinë, ora 10:00)

- Grupi Tematik për të Drejtat e Fëmijëve në Shëndetësi në kuadër të Koalicionit te OJQ-ve për Mbrojtjen e Fëmijëve organizon konferencën për media në te cilën do të prezantojë një dokumet me të dhëna dhe rekomandime për mbrojtjen e ambientit në Kosovë. (Qendra e Resurseve për OSHC, Forumi për Iniciativa Qytetare në Lagjen Pejton, ora 10:00) 

- Instituti i Kosovës për Drejtësi me përkrahje të Departamentit të Shtetit Amerikan - Byrosë së Narkotikëve Ndërkombëtar dhe Çështjeve të Zbatimit të Ligjit dhe NED-it do të organizojë tryezë me titull “Pandëshkueshmëria e korrupsionit”. (Hotel Sirius, ora 10:00)

- Instituti Kërkimor për Çështje Evropiane dhe të Zhvillimit organizon prezantimin e studimit per Çështjen e Kompleksit të Trepçës dhe Çështjen e Reparacioneve për Krimet e Luftës të kryera në Kosovë në Kontekstin e ‘Finales së Madhe’ eventuale ndërmjet Kosovës dhe Serbisë. (Hotel Swiss Diamond, ora 10:00)

- Komuna e Prizrenit në bashkëpunim me PPSE Swisscontact dhe SHB Sharri përuron shtegun turistik të ri Via Ferrata "Panorama". (Gryka e Lumbardhit, 4.5 km nga qendra e qytetit, ora 11:00 - transporti i organizuar nga Komuna e Prizrenit, nisja nga Shtëpia e Bardhë, ora 10:30)

- Në kuadër të aktivitet kulturor kushtuar "Ditet e Alfabetit", promovohet botimi 'Levizja Protestante te shqiptaret 1818-1908" te autorit prof. dr. David Hosaflook. (Biblioteka Kombetare "Pjeter Bogdani", ora 10:30)

- Muzeu Kombëtar i Kosovës hap ekspozitën “Bienalen e Akuarelit Edicioni i 2-të” e cila sjellë vepra arti të artisëve nga 70 vende të botës me rreth 380 piktura. (Muzeu Kombëtar, ora 19:00)