19 Shtator 2019

Tarifat e rregulluara të energjisë elektrike do të mbesin të njëjta këtë vit

Prishtinë, 16 prill - Bordi i Rregullatorit të Energjisë (ZRRE) në Seancën e tij të pestë me radhë për këtë vit, të mbajtur sot ka shqyrtuar tarifat për shërbimet e transmetimit, shpërndarjes dhe tarifat me pakicë të furnizimit me shërbim universal me  energji elektrike.

Sipas vendimit të Bordit tarifat me pakicë për konsumatorët e rregulluar do të mbesin të njëjta edhe për këtë vit tarifor 1 Prill 2019 – 31 mars 2020.

Pjesë e shqyrtimit të Bordit, në këtë seancë, ka qenë edhe kërkesa e Operatorit të Sistemit të shpërndarjes (KEDS) për të hapur Shqyrtim të jashtëzakonshëm të Parametrave Rregullativ për Periudhën 2018 - 2022.

Por Bordi, duke vlerësuar se kërkesa e KEDS nuk përmbushë kriteret ligjore për hapjen e shqyrtimit të jashtëzakonshëm dhe nuk ka mbështetje ligjore dhe as nga pasqyrat e ndikimit financiar, ka vendosur që ta refuzojë atë duke vazhduar aplikimin e Parametrave aktual Rregullativ.

Bazuar në këto parametra, Bordi, me 28 mars 2019, ka caktuar të Hyrat e Lejuara Maksimale për Operatorët e Transmetimit, Shpërndarjes dhe Furnizimit me Shërbim  Universal.

Në këtë seancë, Bordi gjithashtu ka aprovuar kërkesën e Ngrohtores së Qytetit të Gjakovës, për marrjen e Autorizimit Preliminar për ndërtimin e impiantit për prodhimin e energjisë Termike dhe Elektrike nga Biomasa, me një kapacitet të instaluar prej dhe 15 MW për energji termike dhe 1.2 MW për prodhim të energjisë elektrike. Ky projekt do të financohet nga Bashkimi Evropian dhe është i pari në vend nga burimet e biomasës.

Pas shqyrtimit Bordi ka aprovuar edhe kërkesën e ndërmarrjes “Enerco LLC” Sh.p.k për marrjen e licencës për furnizim me energji elektrike, duke quar kështu numrin e të licencuarve për furnizim me energji elektrike në 8 furnizues dhe duke krijuar kushte edhe më të favorshme për funksionim të një tregu të lirë të energjisë elektrike.

Në këtë seancë po ashtu është vendosur edhe për aprovimin e kërkesës së një konsumatori, nga komuna e Prishtinës, për ndërtimin e kapaciteteve gjeneruese për vet- konsum nga panelet solare, me kapacitet të instaluar prej 5 kW.

Pjesë e shqyrtimit si zakonisht,  kanë qenë edhe ankesat e konsumatorëve si dhe disa çështje të tjera të menaxhimit të zyrës së Rregullatorit. 

Kalendari

Ngjarjet e datës 19 shtator 2019 - Në Universitetin “Ukshin Hoti” në Prizren të zhvillon punimet një punëtori nga Garda Kombëtare e Iowa në SHBA dhe Forcës të Sigurisë së Kosovës. (Universiteti “Ukshin Hoti” në Prizren, ora 8:00)

- Mbahet mbledhja e Kuvendit të Komunës së Mitrovicës. (Salla e Kuvendit të Komunës, ora 10:00)

- Koordinatori Nacional për Kulturë, Rini dhe Sport në Qeverinë e Republikës së Kosovës, Rexhep Hoti, do të vizitojë Komunën e Mamushës  ku do të takoj kryetarin e kësaj komune, Abdülhadi Krasniç , për të diskutuar rreth përgaditjes së Garës Nacionale të Sportit. (Objekti i komunës, ora 10:15)

- Fillon skema e re e projektit per fuqizimin e angazhimit të ndërtimit të pronësisë i financuar nga BE që synon të mbështesë punën e OJQ-së për një Kosovë të gjelbër. (Sheshi Zahir Pajaziti, ora 10:30)

- Në kuadër të Javës për Zhvillim të Qëndrueshëm në Kosovë, Balkan Green Foundation dhe Instituti për Politika Zhvillimore organizojnë eventin që thekson të arriturat dhe ndikimin në komunitet nga projekti “Empower - Engage Build Ownership” i mbështetur nga Zyra e Bashkimit Europian në Kosovë. (Amfiteatri i Sheshit Zahir Pajaziti, ora 10:30)

- Në faqen e KDI-së në Facebook, mbahet bashkëbisedimi LIVE për dialogun Kosovë-Serbi, me kandidaten për kryeministre znj.Vjosa Osmani nga Lidhja Demokratike e Kosovës. (KDI, ora 12:00)

- Lëvizja FOL organizon diskutimin e katërt në kuadër të Forumit FOL Hapur me kandidatin për Kryeministër nga Koalicioni Aleanca për Ardhmërinë e Kosovës, Partia Socialdemokratike. Ramush Haradinaj. (Lëvizjes FOL, ora 13:00)

- Mbahen ndeshjet e ligës së femrave dhe ligës së juniorëve në pingpong. (Ferizaj, ora 18:00)

- Kryetari i Lëvizjes Vetëvendosjes, Albin Kurti takohet me qytetarë të Prishtinës. (Hotel Sirius, ora 18:00)

- Kandidatja e LDK-së për Kryeministre, Dr. Vjosa Osmani, takohet me strukturat dhe qytetarët e Ferizajt. (Restaurant “Fitorja”. ora 18:00)

- Bëhet hapja e ekspozitës personale të piktorit Vehbi Murati, e titulluar “Një ditë e zakonshme shtatori”. (Galeria e Ministrisë së Kulturës, ora 19:00) 

- Kryetari i Lëvizjes Vetëvendosjes, Albin Kurti takohet me banorë te Malishevës së Gjilanit. (Fshati Malishevë, ora 20:00)

 - Kryetari i Lëvizjes Vetëvendosjes, Albin Kurti takohet me banorë te Pozhoranit. Pozhoran, ora 21:00)