18 Nëntor 2019

Sot mbahet forum publik mbi privatizimin e Distribucionit të KEK-ut

Prishtinë, 28 qershor - Ambasadori i SHBA-ve në Kosovë, Christopher Dell, do t’i drejtohet me një fjalë forumit publik mbi “Privatizimin e Distribucionit të Energjisë Elektrike në Kosovë: Përmirësimi i Sigurimit të Furnizimit në Kosovë me qëllim të Rritjes Ekonomike.” 

Qëllimi i këtij forumi është që të diskutohet rëndësia e privatizimit të komapnisë së elektrodistribucionit, në mënyrë që të arrihet deri tek një furnisim i qëndrueshëm me energji elektrike, dhe për të të siguruar qëndrueshmërinë afatgjate financiare të sektorit. Në këtë ngjarje do të marrë pjesë edhe Kryeministri i Kosovës, Hashim Thaçi.

Mungesa e furnizimit të sigurtë me energji vazhdon të jetë pengesa më e përhapur ndaj zhvillimit të sektorit privat dhe rritjes ekonomike në Kosovë. Reforma e përgjithshme e sektorit, duke përfshirë edhe privatizimin, është qenësore, dhe mund të arrihet më së miri duke tërhequr investitorë privatë financiarisht të fuqishëm e me përvojë teknike.

Për të arritur këtë qëllim, Qeveria e Kosovës është e përkushtuar ndaj dy transaksioneve qenësore dhe afërsisht të ndërlidhura: Termocentrali Kosova e Re, për mihje dhe gjenerim; si dhe privatizimi i Kompanisë së Distribucionit.

Forumi Publik do të trajtojë disa zgjedhje të vështira në politikat që kanë të bëjnë me privatizimin e Kompanisë së Distribucion, siç janë mbrojtja e konsumatorëve të ndjeshëm si dhe menaxhimi i ngritjeve të domosdoshme të tarifave.

Organizimi do të bëhet nga partneri i USAID, Shoqata Kombëtare e Komisionerëve të Rregullatorëve (NARUC).

Kalendari

Ngjarjet e datës 18 nëntor 2019

- Oda Ekonomike e Kosovës do të mbajë konferencë për media në të cilën do të prezentojë hulumtimin rreth opinionit të bizneseve për marrëveshjen Kosovë-Serbi. (Objekti i Odës Ekonomike të Kosovës, ora 9:00)

- Organizata për Demokraci, Anti-korrupsion dhe Dinjitet, ÇOHU! me përkrahjen e Ambasadës së Mbretërisë së Holandës përmes Programit Matra organizon tryezë në të cilën do të publikohet raporti me titull Qasja në Drejtësi. (Hotel Sirius, ora 10:00)

- Qendra e Inovacionit të Kosovës dhe Oda Ekonomike Amerikane në Kosovë organizojnë ceremoninë e hapjes së Javës Globale të Ndërmarrësisë 2019 në Kosovë. (Menza "Ramiz Sadiku" në Prishtinë, ora 10:00)

- Grupi Tematik për të Drejtat e Fëmijëve në Shëndetësi në kuadër të Koalicionit te OJQ-ve për Mbrojtjen e Fëmijëve organizon konferencën për media në te cilën do të prezantojë një dokumet me të dhëna dhe rekomandime për mbrojtjen e ambientit në Kosovë. (Qendra e Resurseve për OSHC, Forumi për Iniciativa Qytetare në Lagjen Pejton, ora 10:00) 

- Instituti i Kosovës për Drejtësi me përkrahje të Departamentit të Shtetit Amerikan - Byrosë së Narkotikëve Ndërkombëtar dhe Çështjeve të Zbatimit të Ligjit dhe NED-it do të organizojë tryezë me titull “Pandëshkueshmëria e korrupsionit”. (Hotel Sirius, ora 10:00)

- Instituti Kërkimor për Çështje Evropiane dhe të Zhvillimit organizon prezantimin e studimit per Çështjen e Kompleksit të Trepçës dhe Çështjen e Reparacioneve për Krimet e Luftës të kryera në Kosovë në Kontekstin e ‘Finales së Madhe’ eventuale ndërmjet Kosovës dhe Serbisë. (Hotel Swiss Diamond, ora 10:00)

- Komuna e Prizrenit në bashkëpunim me PPSE Swisscontact dhe SHB Sharri përuron shtegun turistik të ri Via Ferrata "Panorama". (Gryka e Lumbardhit, 4.5 km nga qendra e qytetit, ora 11:00 - transporti i organizuar nga Komuna e Prizrenit, nisja nga Shtëpia e Bardhë, ora 10:30)

- Në kuadër të aktivitet kulturor kushtuar "Ditet e Alfabetit", promovohet botimi 'Levizja Protestante te shqiptaret 1818-1908" te autorit prof. dr. David Hosaflook. (Biblioteka Kombetare "Pjeter Bogdani", ora 10:30)

- Muzeu Kombëtar i Kosovës hap ekspozitën “Bienalen e Akuarelit Edicioni i 2-të” e cila sjellë vepra arti të artisëve nga 70 vende të botës me rreth 380 piktura. (Muzeu Kombëtar, ora 19:00)