05 Qershor 2020

SHBA ndërtojnë elektranën më të madhe solare në Botë

Kaliforni, 27 tetor - Shtetet e Bashkuara të Amerikës dje aprovuan projektin për ndërtimin e elektranës më të madhe solare në botë, e cila do të ndërtohet në shkretëtirën Mokavë në Kaliforni.

Kompania gjermane Solar Milenium Ag. në partneritet me kompaninë e naftës Shevron do ta ndërtojnë elektranën solare në truall, shtetëror. Pas përfundimit të ndërtimit ajo duhet të prodhojë 1.000 megavatë energji elektrike, që është e mjaftueshme për nevojat e më shumë se 300 mijë amvisërive.

Ndërtimi i elektranës është në sipërfaqe prej rreth 3.000 hektarë dhe do të duhej të zgjasë gjashtë vite, ndërsa projekti kushton gjashtë miliardë dollarë. 

Kalendari

Ngjarjet e datës 5 Qershor 2020

- Pranimi i detyrës nga Ministri i zgjedhur, Selim Selimi. (Ministrinë e Drejtësisë, objekti ish-Rilindja, ora 9:00)

- Fillon pastrimi i deponisë inerte në fshatin Lebane. (Përfundimi i autostrades në anën e djathtë, ora 10:00)

- Mahet mbledhja e komisionit për Mbikëqyrjen e Financave në të cilën do të behët shqyrtimi i raportit të auditimit për Pasqyrat vjetore financiare të Ministrisë së Drejtësisë. (Ndertesa e Kuvendit, salla  N302, ora 10:00)

- Në kuadër të fushatës "Ta Pastrojmë Kosovën", Komuna e Prizrenit do t'i bashkëngjitet fushatës globale "Dita e Pastrimit të Botës 2020”, për të promovuar rëndësinë e kujdesit ndaj mjedisit, duke marrë për bazë faktin se ky aktivitet do të promovohet në nivel global. (Brigjet e liqenit të Vërmicës, ora 10:30)

- Për Ditën Botërore të Mjedisit, Instituti për Politika Zhvillimore organizon panelin e diskutimit me titull “Tani është koha për natyrën!”. (Hotel Sirius, ora 11:00)

- Kryetari i degës së PDK-së në Prizren Shaqir Totaj, do të mban një konferencë për Media. (Zyret e degës në Prizren, ora 11:00)

- Ministri i Ekonomisë dhe Ambientit, Blerim Kuçi, pranon detyrën. (Ndërtesa e Ministrisë se Ekonomisë dhe Ambientit, ish-objekti i MZHE-së, ora 13:00)

- Ekipa qëndrore e “Ta Pastrojmë Kosovën” së bashku me vullnetarët fillon aktivitetet në Komunën e Suharekës, ku do të ketë aksion pastrimi dhe mbjellje, në bashkëpunim me komunën e Suharekës. (Suharekë, ora 14:30)