13 Nëntor 2019

Qeveria miratoi rekomandimet e Komitetit të TC “Kosova e Re”

Prishtinë, 9 gusht - Në mbledhjen e saj të 138-të, të rregullt, Qeveria e Kosovës ka miratuar Propozim-Vendimin për aprovimin e Rekomandimeve të Komitetit Drejtues për Projektin e TC “Kosova e Re” për projekt-kërkesën dhe projekt kontrata përcjellëse për realizimin e këtij projekti.

Kabineti Qeveritar është njohur me një informatë për aktivitetet diplomatike të Qeverisë së Kosovës gjatë procesit të miratimit të mendimit të Gjykatës Ndërkombëtare të Drejtësisë dhe pas shpalljes së këtij mendimi.

Kryeministri Hashim Thaçi ka vlerësuar në fjalën e tij të hapjes se pavarësisë së mbikëqyrur për Kosovës po përmbyllet suksesshëm. Tashmë, Kosova ka përmbushur mase nëntëdhjetë për qind të obligimeve që dalin nga Pakoja e Ahtisarit, dhe është e gatshme të ecë përpara në proceset e integrimeve euroatlantike, ka thënë kryeministri Thaçi.

Ministri i Punëve të Jashtme, Skender Hyseni, ka njohur kabinetin qeveritar me aktivitetet diplomatike në procesin e miratimit të mendimit të Gjykatës Ndërkombëtare të Drejtësisë dhe pas shpalljes së këtij mendimi. Ai ka theksuar se mendimi i GJND-së ka qenë plotësisht në përputhje me prezantimin e argumenteve para kësaj gjykata nga ana e Qeverisë së Kosovës.

Në vazhdim ministri Hyseni është ndalur në debatet e kohës s fundit për iniciativën e Qeverisë së Kosovës për ndërrimin e Rezolutës 1244 të Këshillit të Sigurimit të Organizatës së Kombeve të Bashkuara, ka vlerësuar se zërat se mendimi i GJND-së me mendimin e vet për pavarësinë e Kosovës e ka shfuqizuar Rezolutën 1244, janë interpretim diletant dhe në dëm të nismave pozitive për Kosovën.

Ndërrimi i Rezolutës 1244 të Këshillit të Sigurimit të OKB është i domosdoshëm dhe rezoluta e re duhet të reflektojë gjendjen faktike në Kosovë dhe mendimin e Gjykatës Ndërkombëtare të Drejtësisë. Rezoluta e re do të shënonte edhe fundin e Misionit të Kombeve të Bashkuara në Kosovë.

Qeveria ka miratuar edhe  Rekomandimet e Komitetit Drejtues për Projektin e TC “Kosova e Re” për projekt-kërkesën dhe projekt kontrata përcjellëse për realizimin e këtij projekti. Kryeministri Hashim Thaçi ka vlerësuar se pas një debati të gjatë dhe shterues, është koha kur duhet të kalohet ne veprime konkrete për realizimin  projektit për TC “Kosova e Re”.

“Projekti për Termocentralin “Kosova e Re” është një projekt që do të sigurojë furnizim të qëndrueshëm me energji elektrike, do të gjenerojë vende te reja pune dhe do të stimulojë investitorët në Kosovë”, ka thënë kryeministri Hashim Thaçi.

Ministrja e Energjisë dhe Minierave, Justina Pula Shiroka, ka njohur kabinetin qeveritar me marrëveshjet që do të ofrohen për realizimin e projektit. Në vijim do të diskutohet edhe pjesëmarrja e Qeverisë së Kosovës në këtë projekt. Ajo ka theksuar se pjesëmarrja e Qeverisë së Kosovës në komponentin e prodhimit të energjisë është propozuar që të jetë nga 25 deri në 30 për qind, ndërsa në komponentin e eksploatimit të linjitit deri në 49 për qind.

Projektkontratat përcjellëse të projektit për TC “Kosova e Re” do të ju dërgohen investitorëve për komente. 

Kalendari

Ngjarjet e datës 13 nëntor 2019

- Save the Children në bashkëpunim me Minstrinë e Arsimit dhe Institutin Pedagogjik organizojnë konferencën ndërkombëtare ‘Fuqizimi i Kujdesit, Zhvillimit dhe Edukimit në Fëmijërinë e Hershme’ që ka për qëllim të ofrojë mundësi për hartuesit e politikave, ofruesit e shërbimeve, përfaqësuesit nga akademia dhe akterë të tjerë, për t’u informuar dhe ndarë praktikat më të mira mbi rëndësinë e investimeve në kujdesin dhe zhvillimin e fëmijërisë së hershme. (Hotel Sirius, ora 9:30)

- Instituti Demokratik i Kosovës organizon tryezën e diskutimit lidhur me dy projekte të mëdha të Ministrisë së Infrastrukturës siç janë, rehabilitimi i rrugës Prishtinë - Pejë dhe Prishtinë - Mitrovicë ku edhe do të bëhet edhe publikimi i hulumtimit mbi arsyet e vonesave në punime në këto dy rrugë, i titulluar “Rrugë pa fund”. (Hotel Sirius, ora 10:00)

- Organizata "Voice of Roma, Ashkali and Egyptians" VoRAE organizon Festivalin Multikulturorë i pari i këtij lloji në Kosovë. (Hotel Emerald, ora 10:00)

- Grupi për Studime Juridike dhe Politike organizon tryezën e diskutimit me temë “Roli i vendimeve të Gjykatës Supreme në luftën kundër krimit dhe korrupsionit: Një thirrje për disiplinim të gjyqtarëve që marrin vendime të kundërligjshme”. (Qendra e konferencave Orion, ora 10:30)

- Në kuadër të fushatës “Jo drogë tek të rinjtë”, Task Forca Anti Drogë tek të rinjtë dhe siguri në Shkolla do të organizoj pritje për student, ku do të shfaqin prezantimet me njohurit e tyre lidhur me narkotikët, si dhe do të bashkëbisedojnë me Shefin e Task Forcës Anti Drogë. (Ndërtesa e Qeverisë, salla P38, ora 11:00) 

- Drejtori i Drejtorisë së Shëndetësisë në Komunën e Prizrenti, Visar Shehu, do të mbajë konferencë për shtyp për ta njoftuar opinionin publik me më të rejat nga fusha e shëndetësisë. (Zyret e Shërbimit Urgjent, rruga Tirana në Prizren, ora 11:00)

- Ambasada e Francës në Kosovë mban konferencë për media në të cilën do të prezantojë edicionin e 19 - të Festivalit të Filmit Frankofon në Kosovë i cili organizohet në bashkëpunim me përfaqësitë diplomatike të Zvicrës, Belgjikës dhe Luksemburgut, Aleancën Franceze, Ministrinë e Punëve të Jashtme, si dhe Ministrinë e Kulturës, Rinisë dhe Sportit të Kosovës. (Salla e konferencave në Ministrinë e Punëve të Jashtme, ora 12:00)

- Teatri i Qytetit te Mitrovicës "Muharrem Qena" shfaq premierën teatrore “Kur treni vonohet”, me autor Osman Goranci dhe me regji të Artan Tmavës. (Qendra e Kulturës “Rexhep Mitrovica”, ora 19:00)