12 Nëntor 2019

Nesër inagurohet Hidrocentrali “Dikanca” në Dragash

Prishtinë, 12 prill - Korporata Energjetike e Kosovës (KEK) nesër bën inaugurimin e përfundimit të rehabilitimit të Hidrocentralit “Dikanca” në Dragash. Pjesëmarrës do të jenë përfaqësuesit më të lartë të KEK-ut, përfaqësues të lartë nga Qeveria e Kosovës dhe investitori Fringo Food Energy Invest.

HC Dikancë është i ndërtuar në vitin 1957 në Komunën e Dragashit. Hidrocentrali ka  punuar me të dy agregatët deri në vitin 1994.  Që nga ajo kohë njëri agregat ka qenë në prishje, kështuqë puna është zhvilluar vetëm me nje agregat deri në vitin 2001, kur ka pasuar prishja edhe në këtë agregat.

Me qëllim të riaktivizimit të tij, që rrit kapacitetet prodhuese në format alternative të energjisë së ripërtëristshme, dhe të futjes së investimeve private në sektorin e energjisë elektrike KEK-u kishte shpallur tender të hapur për dhënien me qira të këtij hidrocentrali. Me 30.09.2009 KEK ka nënshkruar kontratat për dhënien me qira të hidrocentralit të Dikancës dhe për blerje të energjisë elektrike me kompaninë Frigo Food Energy Invest nga Shqipëria, e cila kishte ofruar kushtet më të mira në tenderin e hapur nga korporata.

Investimi total arrin në 2.5 milionë euro, i ndarë në dy faza. Fillimisht kompania fituese e kishte për obligim të bëjë rehabilitimin e kapaciteteve ekzistuese, ndërsa në fazën e dytë parashihet zgjerimi deri në 2.66 megavatë/orë, që paraqet gati dyfishim të kapaciteteve. 

Kalendari

Ngjarjet e datës 12 nëntor 2019 - Mbahet takimi vjetor i ministrave të Bujqësisë së vendeve të Evropës Juglindore me c'rast  Ministria e Bujqësisë, Pylltarisë dhe Zhvillimit Rural e Republikës së Kosovës, do të marrë edhe presidencën për udhëheqjen e Grupit Drejtues të Punës për Zhvillimin Rural Rajonal në Evropën Juglindore për një vit. (Hotel Emerald, ora 9:00)

- Universiteti i Shkencave të Aplikuara në Ferizaj në bashkëpunim me Universitetin e Shkencave të Aplikuara në Salzburg, organizon Konferencën Ndërkombëtare “Bashkëpunimi Universitet – Industri në Inovacion”. (Lokalet e Universitetit  të Shkencave të Aplikuara në Ferizaj. ora 9:00)

- Mahet takimi i 174-të i Këshillit Prokurorial të Kosovës. (Ojekti i Prokurorisë së Shtetit, ora 10:00)

- Zyra Kombëtare e Auditimit bën prezantimin e raportit të auditimit të performancës “Sistemi i kontrollit dhe monitorimit të cilësisë së derivateve të naftës”. (Salla e konferencave “Orion”, ora 10:00)

- Oda e Afarizmit të Kosovës organizon konferencë për media lidhur me pProblemet e bizneseve me bankat komerciale. (Zyret e OAK-së, ora 11:00)

- Lansohet projekti 'Subvencionet për Efiçiencë të Energjisë në Kosovë' të mbështetur nga MCC dhe MFK i cili synon të ofrojë stimuj financiarë dhe teknik për sektorin residencial që mundësojnë investime në masat e efiçencës së energjisë, si dhe të mbështesë gratë ndërmarrëse në energji dhe sektorë të tjerë. (Hoteli Swiss Diamond, ora 11:00)

- Administratori i Agjencisë së ShBA-ve për Zhvillim Ndërkombëtar Mark Green i cili po  qëndron në Kosovë do të marrë pjesë në lançimin e pilot projektit Nxitjet e Efiçencës Energjetike i cili implementohet nga Fondacioni Milenium Kosova dhe financohet nga Korporata e Sfidave të Mijëvjeçarit në bazë të Marrëveshjes “Threshold” të MCC-së në Kosovë. (Hoteli Swiss Diamond, ora 11:00)

- Organizata për Rritjen e Cilësisë në Arsim publikon raportin “Borgjezia” e Akademisë, ku do të paraqitet hulumtimi mbi të ardhurat e stafit akademik menaxherial në universitetet publike të Kosovës. (Para objektit të Qeverisë së Kosovës, në sheshin Skënderbeu, ora 11:00)

- Administratori i Agjencisë së ShBA-ve për Zhvillim Ndërkombëtar Mark Green do të kalojë kohë edhe me të rinjtë me rastin e lançimit të platformës së internetit “Të Rinjtë Prijnë” për t’u krijuar mundësi bartësve të rinj të ndryshimeve të lidhen me rrjete të të rinjve me interesime të ngjashme, mentorë, resurse dhe ngjarje të ndryshme. (Qendra e Rinisë, salla atele, përballë Sallës së Kuqe, ora 15:00) 

- Zhvillohet stërvitja e Kombëtares së Kosovës. (Stadiumi ‘Fadil Vokrri’, ora 18:00)

- OSBE organizon shfaqjen premierë të dokumentarit “Above the Fold” i cili ofron një tregim narrativ të vështirësive me të cilat përballen gazetarët në sjelljen e informacionit në publik. (Kino ABC, ora 19:00)