13 Nëntor 2019

Ministrja Pula vizitoi TC Kosova B që është në remont

Prishtinë, 27 korrik - Ministrja e Energjisë dhe Minierave, Justina Shiroka – Pula e shoqëruar nga këshilltari politik Faik Nahi, kryetari i Bordit të KEK-ut Fadil Çitaku, Drejtori Menaxhues i KEK-ut, Arben Gjukaj dhe menaxherë tjerë të gjenerimit dhe TC Kosova B,  ka zhvilluar sot një vizitë në TC Kosova B, ku është njoftuar me punimet që po bëhen në remontin e këtij termocentrali.

Ministrja Pula ka vizituar ambientet e blloqeve të TC Kosova B ku është duke u kryer puna për ndërrimin e rotorëve të dy blloqeve të këtij TC që do të ngrisin kapacitetin për 50 MW dhe ka bashkëbiseduar me punëtorët që po kryejnë këto punime, nga të cilët është njoftuar me ecurinë e këtij procesi.

Me këtë rast Ministrja Pula ka vlerësuar punën e bërë në KEK për mirëmbajtjen dhe remontin kapital të dy blloqeve të TC Kosova B duke shtuar se kjo do të ndikojë në rritjen e kapaciteteve gjeneruese dhe sigurisë së furnizimit me energji elektrike.

Pas vizitës në blloqet e TC Kosova B, Ministrja Pula ka zhvilluar një takim me drejtues të Bordit të KEK-ut dhe menaxhmentin e KEK, nga të cilët është informuar lidhur me investimet që janë duke u bërë në këtë korporatë për operimin sa më të mirë të saj.

Gjithashtu ministrja është interesuar të di për gjendjen aktuale operative të TC Kosova B, nevojat për investime në këto blloqe, me qëllim të mbajtjes së këtij niveli të kapacitetit dhe prodhimit në vitet që vijnë deri në kohën e rehabilitimit të domosdoshëm, 2016/2017 kur këto TC duhet të plotësojnë kriteret e nivelit të emisioneve të gazrave dhe hirit sipas direktivave të BE-së.

Me kënaqësi është konstatuar se TC Kosova B që nga viti 2008 ka arritur rekordet të prodhimit dhe disponueshmërisë së njësive të saj.  Vazhdimi i këtij trendi i jep një vlerësim të lartë këtij TC dhe paraqet një aset shumë të vlefshëm të Kosovës.

Sipas planit kohor të KEK-ut, Blloku B2 i TC Kosova B nga 1 korriku deri më 30 korrik gjendet në remont respektivisht në instalimin e rotorit të ri të turbinës dhe për punët në mirëmbajtje preventive për përmirësuar operimin në të ardhmen.

Ndërkaq, Blloku B1 nga 16 korriku deri më 25 gusht ka hyrë në remont për instalimin e rotorit të ri të shtypjes së ulët, rotorit të ri të gjeneratorit dhe për punë të mirëmbajtjes preventive. 

 

Kalendari

Ngjarjet e datës 13 nëntor 2019

- Save the Children në bashkëpunim me Minstrinë e Arsimit dhe Institutin Pedagogjik organizojnë konferencën ndërkombëtare ‘Fuqizimi i Kujdesit, Zhvillimit dhe Edukimit në Fëmijërinë e Hershme’ që ka për qëllim të ofrojë mundësi për hartuesit e politikave, ofruesit e shërbimeve, përfaqësuesit nga akademia dhe akterë të tjerë, për t’u informuar dhe ndarë praktikat më të mira mbi rëndësinë e investimeve në kujdesin dhe zhvillimin e fëmijërisë së hershme. (Hotel Sirius, ora 9:30)

- Instituti Demokratik i Kosovës organizon tryezën e diskutimit lidhur me dy projekte të mëdha të Ministrisë së Infrastrukturës siç janë, rehabilitimi i rrugës Prishtinë - Pejë dhe Prishtinë - Mitrovicë ku edhe do të bëhet edhe publikimi i hulumtimit mbi arsyet e vonesave në punime në këto dy rrugë, i titulluar “Rrugë pa fund”. (Hotel Sirius, ora 10:00)

- Organizata "Voice of Roma, Ashkali and Egyptians" VoRAE organizon Festivalin Multikulturorë i pari i këtij lloji në Kosovë. (Hotel Emerald, ora 10:00)

- Grupi për Studime Juridike dhe Politike organizon tryezën e diskutimit me temë “Roli i vendimeve të Gjykatës Supreme në luftën kundër krimit dhe korrupsionit: Një thirrje për disiplinim të gjyqtarëve që marrin vendime të kundërligjshme”. (Qendra e konferencave Orion, ora 10:30)

- Në kuadër të fushatës “Jo drogë tek të rinjtë”, Task Forca Anti Drogë tek të rinjtë dhe siguri në Shkolla do të organizoj pritje për student, ku do të shfaqin prezantimet me njohurit e tyre lidhur me narkotikët, si dhe do të bashkëbisedojnë me Shefin e Task Forcës Anti Drogë. (Ndërtesa e Qeverisë, salla P38, ora 11:00) 

- Drejtori i Drejtorisë së Shëndetësisë në Komunën e Prizrenti, Visar Shehu, do të mbajë konferencë për shtyp për ta njoftuar opinionin publik me më të rejat nga fusha e shëndetësisë. (Zyret e Shërbimit Urgjent, rruga Tirana në Prizren, ora 11:00)

- Ambasada e Francës në Kosovë mban konferencë për media në të cilën do të prezantojë edicionin e 19 - të Festivalit të Filmit Frankofon në Kosovë i cili organizohet në bashkëpunim me përfaqësitë diplomatike të Zvicrës, Belgjikës dhe Luksemburgut, Aleancën Franceze, Ministrinë e Punëve të Jashtme, si dhe Ministrinë e Kulturës, Rinisë dhe Sportit të Kosovës. (Salla e konferencave në Ministrinë e Punëve të Jashtme, ora 12:00)

- Teatri i Qytetit te Mitrovicës "Muharrem Qena" shfaq premierën teatrore “Kur treni vonohet”, me autor Osman Goranci dhe me regji të Artan Tmavës. (Qendra e Kulturës “Rexhep Mitrovica”, ora 19:00)