18 Nëntor 2019

MEM kërkon rritjen e aksioneve të qeverisë në TC “Kosova e Re”

Prishtinë, 23 korrik - Komiteti Drejtues i Projektit të Termocentralit “Kosova e Re” ka mbajtur sot  takimin e radhës ku diskutoi për hapat e shpejta që duhet të ndërmerren për finalizimin e përgatitjeve për pakon tenderuese te këtij Projekti.

Ministrja e Energjisë dhe Minierave, Justina Shiroka-Pula, në cilësinë e kreut të KD-së ka njoftuar anëtarët e Komitetit Drejtues mbi punën që është bërë javët e fundit në Hartimin e Konceptit të Modelit Tregut.

Dje me 22 korrik është finalizuar Koncepti i Modelit të Tregut të Energjisë Elektrike i hartuar nga Grupi Punues i Qeverisë për Tregun e Energjisë.

Ky dokument i rëndësishëm me gjithë vonesat e deritanishme, për shkak të domosdoshmërisë së konsultimeve me faktorët e BE-së, Traktatit të Komunitetit të Energjisë, është finalizuar dhe miratuar nga të gjithë akterët relevantë (MEF, MEM, KOSTT, ZRrE, USAID, BB, ECLO Këshilltarët PËC dhe HË të Transaksionit Kosova e Re, Këshilltarët e Transaksioneve te Distribucionit dhe Furnizimit – IFC dhe Deloitte).

Për këtë çështje Ministrja Pula dhe përfaqësues të institucioneve të tjera të lartpërmendura janë takuar disa herë me përfaqësuesit e Komisionit Evropian.

Përfundimi me sukses i këtij aktiviteti mundëson hartimin i Draft Kërkesës për Propozim e cila sot ishte në agjendën e KDP-së. 

Në takimin e KDP që u mbajt sot u shqyrtua draft kërkesa për propozim (KpP) e prezantuar nga Këshilltarët e Transakcionit.

Pas diskutimeve të pjesëmarrësve lidhur me këtë çështje u vendos që Draft Kërkesa t’i dërgohet komunitetit të donatorëve (USAID, Banka Botërore, ECLO, KfW) për mendimin e tyre.

Opinioni i tyre do të pritet deri me 30 korrik 2010. Ndërkohë KDP do të rishikojë këtë dhe do ta plotësojë me kërkesën për analizën e pjesëmarrjes së Qeverisë me aksione në korporatat GenCo dhe MineCo.

“Propozimi i Këshilltarëve të Transakcionit i prezantuar sot për pjesëmarrjen me aksione ishte nën nivelin e pretendimeve tona, prandaj në këtë periudhë të rishikimit MEM do të propozojë që në Draft Kërkesën për Propozim të parashikohet pjesëmarrja më e lartë e Qeverisë në aksionet e këtyre korporatave të përbashkëta.”

Qeveria do ta shqyrtojë dhe miratojë këtë dokument në javën e parë të Gushtit. Pas kësaj Draft Kërkesa për Propozime do t’i dorëzohet investitorëve potencial.

 

Kalendari

Ngjarjet e datës 18 nëntor 2019

- Oda Ekonomike e Kosovës do të mbajë konferencë për media në të cilën do të prezentojë hulumtimin rreth opinionit të bizneseve për marrëveshjen Kosovë-Serbi. (Objekti i Odës Ekonomike të Kosovës, ora 9:00)

- Organizata për Demokraci, Anti-korrupsion dhe Dinjitet, ÇOHU! me përkrahjen e Ambasadës së Mbretërisë së Holandës përmes Programit Matra organizon tryezë në të cilën do të publikohet raporti me titull Qasja në Drejtësi. (Hotel Sirius, ora 10:00)

- Qendra e Inovacionit të Kosovës dhe Oda Ekonomike Amerikane në Kosovë organizojnë ceremoninë e hapjes së Javës Globale të Ndërmarrësisë 2019 në Kosovë. (Menza "Ramiz Sadiku" në Prishtinë, ora 10:00)

- Grupi Tematik për të Drejtat e Fëmijëve në Shëndetësi në kuadër të Koalicionit te OJQ-ve për Mbrojtjen e Fëmijëve organizon konferencën për media në te cilën do të prezantojë një dokumet me të dhëna dhe rekomandime për mbrojtjen e ambientit në Kosovë. (Qendra e Resurseve për OSHC, Forumi për Iniciativa Qytetare në Lagjen Pejton, ora 10:00) 

- Instituti i Kosovës për Drejtësi me përkrahje të Departamentit të Shtetit Amerikan - Byrosë së Narkotikëve Ndërkombëtar dhe Çështjeve të Zbatimit të Ligjit dhe NED-it do të organizojë tryezë me titull “Pandëshkueshmëria e korrupsionit”. (Hotel Sirius, ora 10:00)

- Instituti Kërkimor për Çështje Evropiane dhe të Zhvillimit organizon prezantimin e studimit per Çështjen e Kompleksit të Trepçës dhe Çështjen e Reparacioneve për Krimet e Luftës të kryera në Kosovë në Kontekstin e ‘Finales së Madhe’ eventuale ndërmjet Kosovës dhe Serbisë. (Hotel Swiss Diamond, ora 10:00)

- Komuna e Prizrenit në bashkëpunim me PPSE Swisscontact dhe SHB Sharri përuron shtegun turistik të ri Via Ferrata "Panorama". (Gryka e Lumbardhit, 4.5 km nga qendra e qytetit, ora 11:00 - transporti i organizuar nga Komuna e Prizrenit, nisja nga Shtëpia e Bardhë, ora 10:30)

- Në kuadër të aktivitet kulturor kushtuar "Ditet e Alfabetit", promovohet botimi 'Levizja Protestante te shqiptaret 1818-1908" te autorit prof. dr. David Hosaflook. (Biblioteka Kombetare "Pjeter Bogdani", ora 10:30)

- Muzeu Kombëtar i Kosovës hap ekspozitën “Bienalen e Akuarelit Edicioni i 2-të” e cila sjellë vepra arti të artisëve nga 70 vende të botës me rreth 380 piktura. (Muzeu Kombëtar, ora 19:00)