14 Nëntor 2019

MEF-i i del në ndihmë “Termokosit”, i jep 153 mijë euro

Prishtinë, 7 dhjetor - Me kërkesën e kryeministrit Hashim Thaçi, Ministri i Ekonomisë dhe  Financave, Ahmet  Shala, sot ka nënshkruar një  urdhëresës, sipas të cilës ndërmarrjes publike komunale të Prishtinës “Termokos” i  transferohet një ndihmë  financiare prej 153 mijë e 420 eurosh.

Me rastin e shfrytëzimit të kësaj ndihme, prioritet i është dhënë ngrohjes  së Qendrës Klinike Universitare  të Kosovës.

Vendimi i ministrit Shala vjen në kohën kur “Termokosi”  ka probleme të rënda financiare , kur po rrezikohet ngrohja e qytetit, e veçanërisht e institucioneve me rëndësi të veçantë, si është QKUK-ja, apo objektet shkollor.  Duke u arsyetuar me shkurtimet buxhetore,  kësaj kompanie nuk i ka ofruar ndihmë as Kuvendi Komunal i Prishtinës, ndonëse për këtë ai ka përgjegjësi ligjore.   Me këtë arsyetim janë refuzuar edhe kërkesat që “Termokos” ia ka parashtruar pronarit legjitim- KK të Prishtinës.

“Për këtë vendim kam pasur parasysh faktin se nuk mund të lejojmë që  ‘Termokosi’  të  reduktoj sezonin e ngrohjes dhe të sjell  në  situatë të rëndë qytetarët e Prishtinës, posaçërisht  pacientët e shtrirë në QKUK.  Kjo është edhe arsyeja pse me rastin e shfrytëzimit të këtyre mjeteve prioritet do të ketë ngrohja e QKUK-së.\"

Ndonëse Qeveria sipas Shales nuk e ka obligim ligjor që të siguroj para për këtë kompani, mirëpo, është dashur të gjej mundësi intervenimi, pasi që ajo nuk po e gëzon përkujdesjen e duhur nga Kuvendi Komunal i Prishtinës. 

\"Nga kursimet  në  projektet e tjera kam lejuar që  ‘Termokosit’  t’i transferohen  153 mijë e  420 euro,  ashtu që ajo të ofroj shërbime më cilësore, kurse qytetarët, përkatësisht pacientët e QKUK-së të mos mërdhijnë  gjatë ditëve kur temperaturat janë të ulëta”,  ka thënë Ministri  i Ekonomisë dhe Financave, Ahmet Shala.

Kjo ndihmë financiare dedikuar “Termokosit” nuk  krijon implikime të reja buxhetore.  Vendimi i ministrit Ahmet Shala bazohet në  Ligjin për  Menaxhimin e Financave Publike dhe Përgjegjësive, neni 30, pika 30.2.  

Kalendari

Ngjarjet e datës 14 nëntor 2019

- Save the Children në bashkëpunim me Minstrinë e Arsimit dhe Institutin Pedagogjik organizojnë diten e dytë të konferencës ndërkombëtare ‘Fuqizimi i Kujdesit, Zhvillimit dhe Edukimit në Fëmijërinë e Hershme’. (Hotel Sirius, ora 9:30) 

- Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit organizon ceremoninë e certifikimit të pjesëmarrësve nga aktivitetet “Opportunity Scouting” dhe “Skema e Praktikës në Punë në Sektorin e Shitjes me Pakicë”. (Menza Ramiz Sadiku, ora 10:00)

- Organizata për Siguri dhe Bashkëpunim në Evropë, Misioni në Kosovë në bashkëpunim me Zyren e Komisionerit për gjuhët organizon ngjarjen e ndarjes  së çmimit “Praktika më e mirë në zbatimin e Ligjit për përdorimin e gjuhëve”. (Biblioteka Kombëtare e Kosovës “Pjetër Bogdani”, ora 11:00)

- Ndërmarrja “Dekoriti” organizon shënimin e përvjetorit të 30-të, me ç’rast do të lansojë linjën e re të prodhimit me dru masiv për interier. (Dekoriti ne fshatin Konjuh të komunës së Lipjanit, ora 13:45)

- Udhëheqja e Sindikatës së Pavarur e Sektorit Privat të Kosovës mban takim me kryetarë të disa shoqatave ku do mirët vendim për fillimin e protestave dhe grevave për punëtorët e sektorit privat lidhru me rritjen e pagave dhe zbatimi i ligjit të punës, marrëveshjes kolektive etj. (Zyret e BSPK–së, ora 14:00)

- Medica Gjakova, me mbështetjen e Bashkëpunimit Gjerman për Zhvillim organizon promovimin e librit “Unë jam Anemone”, i pari i këtij lloji i shkruar në Kosovë i publikuar nga Medica Gjakova. (Shkolla e muzikës “Prenk Jakova” në Gjakovë, ora 18:00)