08 Korrik 2020

Lansohet projekti për subvencionet për efiçiencë të energjisë në Kosovë

Prishtinë, 12 nëntor - Millennium Challenge Corporation (MCC) dhe Millennium Foundation Kosovo (MFK) do të bejnë lansimin e projektit Subvencionet për Efiçiencë të Energjisë në Kosovë (SEEK).

SEEK synon të ofrojë stimuj financiarë dhe teknik për sektorin residencial që mundësojnë investime në masat e efiçencës së energjisë, si dhe të mbështesë gratë ndërmarrëse në energji dhe sektorë të tjerë..

Fokusi i intervenimeve të SEEK - Retrofitet për efiçiencë në amvisëri (HER); dhe Retrofitet për efiçiencë në banesa kolektive (AER) do të jetë ofrimi i subvencioneve për sektorin residencial për të investuar në masa të efiçiencës që reduktojnë konsumin e energjisë elektrike, si dhe për të ndikuar në ndryshimin e shprehive sa i përket konsumit të energjisë. Gjithashtu, do të mundësohet edhe ngritja e kapaciteteve institucionale dhe të sektorit privat në sektorin e efiçiencës së energjisë.

Projekti i Grave Ndërmarrëse në Energji (WEE) do të fokusohet në aktivitetet që adresojnë vështirësitë e pjesëmarrjes së grave në sektorin e energjisë, qoftë si punonjëse apo sipërmarrëse, si dhe të inkurajojë gratë në ndërmarrësi përmes granteve dhe asistencës teknike.

Rezultatet dhe mësimet nga SEEK do të ndahen me Qeverinë e Kosovës në mënyrë që masat e efiçiencës në sektorin rezidencial të mund të aplikohen edhe përtej programit Threshold të MFK.

Kjo ngjarje mbledhë zyrtarë të lartë shtetëror, kurse folës kryesor është administratori global i USAID, z. Mark Green, si dhe përfaqësues të lartë nga Gjermania të konsortiumit GFA/HPC. Agjendën e plotë të kësaj ngjarjeje e gjeni të bashkangjitur. Projekti do të implementohet nga GFA/HPC.

Kalendari

Ngjarjet e datës 8 Korrik 2020

- Komisioni për Buxhet dhe Transfere shqyrton në parim Projektligjin  për ndryshimin dhe plotësimin e Ligjit mbi Ndarjet Buxhetore për Buxhetin e Republikës së Kosovës për vitin 2020. (Ndërtesa e Kuvendi, salla C301, ora 10:00)

- Nënshkruhet Memorandumi i Bashkëpunimit në mes të Ministrisë së Drejtësisë, Rrjetit të Grave të Kosovës, Shoqatës “Rrjeti i Shitësve me Pakicë”, i cili qëllim kryesor ka krijimin e lehtësirave në punësim, të personave të strehuar në strehimoret e dhunës në familje dhe të mbijetuarat/it e dhunës seksuale gjatë luftës. (Hapësirat e Ministrisë së Drejtësisë, kati i 9-të, salla 914, ora 11:00)

- Komuna mban dëgjim publik me banorët të fshatrave Çifllak, Polluzhë dhe Dobidol për përgatitjen e buxhetit për vitin 2021 dhe kornizës afatmesme 2021-2023. (Objekti i Shkollës Fillore të Mesme të Ulët ”Rilindja”në fshatin Çifllak, ora 19:00)

- Komuna mban dëgjim publik me banorët të fshatrave Kramovik, Guri i Kuq dhe Mrasor për përgatitjen e buxhetit për vitin 2021 dhe kornizës afatmesme 2021-2023. (Objekti i Shkollës  Fillore të Mesme të Ulët “Mustafë Ibishi” në fshatin Kramovik, ora 20:00)