07 Dhjetor 2019

Lansimi i SEEK, një ditë e madhe për gratë ndërmarrëse në Kosovë’

Prishtinë, 12 nëntor - Fondacioni i Mileniumit i Kosovës (MFK), si entitet implementues i Marrëveshjes 49 milion dollarëshe të Pragut, të nënshkruar në mes Qeverisë së Kosovës dhe Agjensionit Federal Amerikan, MCC, lansoi projektin $20.6 milionësh, të quajtur SEEK - Subvencionet për Efiçiencë të Energjisë në Kosovë, projekt që do të implementohet nga konsortiumi gjerman GFA dhe HPC.

Janna Fortmann, Udhëheqëse e projektit të Grave në Energji në SEEK, vlerësoi lansimin e SEEK si ditë të madhe për gratë ndërmarrëse.

Mospjesëmarrja e mjaftueshme e grave në ndërmarrësi, u cilësua si problem global nga znj. Fortmann, mirëpo me theks të veçantë në Kosovë, gjë që sipas saj bie në kundërshtim me faktin që gratë kosovare dijnë shumë për efiçiencën, janë përplotë energji dhe ide interesante të biznesit.

“Të fuqizojmë dhe mbështesim gratë në ndërmarrësi do të thotë të ndihmojmë familjet dhe ambientin biznesor, andaj përmes SEEK, ne do të shtyjmë gratë të marrin vendimet e tyre mbi investimet në efiçiencën e energjisë, që çojnë në biznese të qëndrueshme", shtoi ajo.

Folës kryesorë në lansimin e SEEK, ishte  Petrit Selimi, Drejtor Ekzekutiv i MFK, i cili shpjegoi më detajisht qëllimin e projektit SEEK, duke vënë në pah faktin se 2600 shtëpi dhe banesa kosovare do të përfitojnë nga masat e  eficiencës, si dhe Administratori i USAID, Mark Green, që ritheksoi përkushtimin e USAID për bashkëpunim dhe përpjekje drejt zhvillimit ekonomik të Kosovës.

SEEK synon të ofrojë stimuj financiarë dhe teknik për sektorin residencial që mundësojnë investime në masat e efiçencës së energjisë, si dhe të mbështesë gratë ndërmarrëse në energji dhe sektorë të tjerë.

Fokusi parësor teknik i ndërhyrjeve të SEEK-ut janë masat e efiçiencës së energjisë që do të zvogëlojnë konsumin e energjisë elektrike për ngrohje dhe promovojnë përdorimin e pajisjeve të ngrohjes me efiçiencë të energjisë, si dhe stimujt që synojnë rritjen e përfshirjes së grave në mundësitë e biznesit të sektorit energjetik, dhe investimet e efiçiencës për bizneset në pronësi të grave.

 

Kalendari

Ngjarjet e datës 7 dhjetor 2019 - Këshilli Gjyqësor i Kosovës organizon Konferencën e Nëntë Gjyqësore në të cilën do të marrin pjesë tërë struktura e sistemit të drejtësisë në Kosovës për të diskutuar temën: “Të arriturat dhe sfidat e sistemit gjyqësor gjatë vitit 2019”. (Hotel Emerald, ora 9:30)

- Federata e pingpongut të Kosovës do të organizojë turneun më të fortë të vitit 2019,  TOP 12 për Seniorët më të mirë, me të cilat edhe përmbyllen garat për vitin 2019. (Palestra e sporteve në Prishtinë, ora 10:00)

- Federata e Futbollit e Kosovës organizon turneun final të projektit “Rekrutimi i vajzave të reja në futbollin e organizuar” nën moton “Ti mund ta bësh – You Can Do It”, ku do të marrin pjesë ekipet fituese të turneve të mbajtur në 13 komuna. (Kompleksi “Sopa Sport” në Lipjan, ora 10:15)

- Rrjeti i Grave të Kosovës mbledhë 158 organizatat anëtare, përkrahësit individual, partnerët, miqtë, dhe përfaqësuesit e mediave në Kuvendin e 17-të Vjetor të Anëtareve. (Hotel Sirius, ora 10:30)

- Misioni i OSBE-së organizon konferencë ku do të prezantojë aktivitetet që Misioni ka organizuar gjatë vitit 2019 me të rinj, siç janë Akademia e OSBE-së për Dialog, Deklarata Ndër-Komunale për Dialog ndërmjet Komuniteteve, si dhe Lojërat Mini-Olimpike për Njerëz me Nevoja të Veçanta, të cilat kanë sjellë së bashku të rinj nga komunitete të ndryshme. (Hotel Swiss Diamond, ora 11:30)

- Gecjan Fashion Group sjellë për të 13-in Vit me radhë, ngjarjen më të madhe të modës në rajon “Kosova International Fashion Week 2019”. (Salla e panaireve në Shkabaj, ora 18:00)