18 Nëntor 2019

Kosova prezanton investimet në fushën e energjisë në Austri

Prishtinë, 15 qershor - Zëvendësministri i Energjisë dhe Minierave, Dr. Techn. Blerim Rexha ka marrë pjesë në Forumin për promovimin e investimeve në hapësirën shqiptare, Shqipëri dhe Kosovë në sektorin e energjisë, që u mbajt në kryeqytetin austriak Vjenë me 14 qershor 2010.

Forumi është organizuar në Odën Ekonomike të Austrisë, ku morën pjesë mbi 60 kompani të ndryshme austriake të interesuara për të investuar në sektorin e energjisë në Kosovë. I pranishëm në këtë forum ishte Pertrit Ahmeti - përfaqësues i Entit Rregullator të Energjisë të Shqipërisë, Georg Krauchenberg - drejtori për Evropën Juglindore në Odën Ekonomike të Austrisë etj.

Me këtë rast zv.ministri Rexha ka prezantuar para investitorëve austriakë mundësitë për investime në fushën e energjisë në Kosovë, politikat dhe kornizën ligjore që ka Kosova.
 
Ai ka bërë të ditur se Kosova është në procesin e reformimit dhe ristrukturimit të sektorit të energjisë në përputhje të plotë me acquis të BE-së, duke i hapur rrugën investime private nëpërmjet partneriteteve Publiko -Privat, përmes një procesi të hapur transparent dhe konkurrues.

Zv.ministri Rexha ka potencuar me këtë rast projektet në fushën e energjisë, të cilat janë një mundësi për përfshirjen e kapitalit privat siç janë: zhvillimi e burimeve të ripërtrishme të energjisë me qëllim të ngritjes së efikasitetit të energjisë, përmirësimi i transmetimit të energjisë dhe sistemet e shpërndarjes, Termocentrali \"Kosova e Re\", duke përfshirë rehabilitimin e TC Kosova B; Privatizimi i shpërndarjes së energjisë elektrike dhe funksionet e furnizimit të KEK sh.a; ndërtimi i hidrocentralit të Zhurit etj.

Numri dy i energjetikës së Kosovës, gjithashtu ka njoftuar investitorët austriakë se Kosova planifikon edhe ndërtimi i disa hidrocentraleve të reja të vogla; zhvillimin e burimeve të tjera të ripërtrishme të energjisë bazuar në erë, biomasë, etj.

Në këtë forum është konstatuar se Kosova dhe Shqipëria paraqesin sisteme komplementare të energjisë dhe si të tilla duhet edhe të trajtohen nga investitorët austriakë.
 

Kalendari

Ngjarjet e datës 18 nëntor 2019

- Oda Ekonomike e Kosovës do të mbajë konferencë për media në të cilën do të prezentojë hulumtimin rreth opinionit të bizneseve për marrëveshjen Kosovë-Serbi. (Objekti i Odës Ekonomike të Kosovës, ora 9:00)

- Organizata për Demokraci, Anti-korrupsion dhe Dinjitet, ÇOHU! me përkrahjen e Ambasadës së Mbretërisë së Holandës përmes Programit Matra organizon tryezë në të cilën do të publikohet raporti me titull Qasja në Drejtësi. (Hotel Sirius, ora 10:00)

- Qendra e Inovacionit të Kosovës dhe Oda Ekonomike Amerikane në Kosovë organizojnë ceremoninë e hapjes së Javës Globale të Ndërmarrësisë 2019 në Kosovë. (Menza "Ramiz Sadiku" në Prishtinë, ora 10:00)

- Grupi Tematik për të Drejtat e Fëmijëve në Shëndetësi në kuadër të Koalicionit te OJQ-ve për Mbrojtjen e Fëmijëve organizon konferencën për media në te cilën do të prezantojë një dokumet me të dhëna dhe rekomandime për mbrojtjen e ambientit në Kosovë. (Qendra e Resurseve për OSHC, Forumi për Iniciativa Qytetare në Lagjen Pejton, ora 10:00) 

- Instituti i Kosovës për Drejtësi me përkrahje të Departamentit të Shtetit Amerikan - Byrosë së Narkotikëve Ndërkombëtar dhe Çështjeve të Zbatimit të Ligjit dhe NED-it do të organizojë tryezë me titull “Pandëshkueshmëria e korrupsionit”. (Hotel Sirius, ora 10:00)

- Instituti Kërkimor për Çështje Evropiane dhe të Zhvillimit organizon prezantimin e studimit per Çështjen e Kompleksit të Trepçës dhe Çështjen e Reparacioneve për Krimet e Luftës të kryera në Kosovë në Kontekstin e ‘Finales së Madhe’ eventuale ndërmjet Kosovës dhe Serbisë. (Hotel Swiss Diamond, ora 10:00)

- Komuna e Prizrenit në bashkëpunim me PPSE Swisscontact dhe SHB Sharri përuron shtegun turistik të ri Via Ferrata "Panorama". (Gryka e Lumbardhit, 4.5 km nga qendra e qytetit, ora 11:00 - transporti i organizuar nga Komuna e Prizrenit, nisja nga Shtëpia e Bardhë, ora 10:30)

- Në kuadër të aktivitet kulturor kushtuar "Ditet e Alfabetit", promovohet botimi 'Levizja Protestante te shqiptaret 1818-1908" te autorit prof. dr. David Hosaflook. (Biblioteka Kombetare "Pjeter Bogdani", ora 10:30)

- Muzeu Kombëtar i Kosovës hap ekspozitën “Bienalen e Akuarelit Edicioni i 2-të” e cila sjellë vepra arti të artisëve nga 70 vende të botës me rreth 380 piktura. (Muzeu Kombëtar, ora 19:00)