22 Maj 2018

Kosova duhet të fokusohet në investime në efiçiencën e energjisë

Prishtinë, 10 maj - Konsorciumi Kosovar i Shoqërisë Civile për Zhvillim të Qëndrueshëm (KOSID), organizoi tryezën diskutuese me temën “E ardhmja e Sektorit të Energjisë në Kosovë.”

Përgjatë tryezës u vlerësua se meqenëse energjia konsiderohet si një prej sektorëve më thelbësor në politikat publike dhe duke e parë efektin e drejtëpërdrejtë në mirëqenien e përgjithshme të qytetarëve të vendit dhe buxhetin e Kosovës,  përfshirja në diskursin publik të kësaj teme mbetet e rëndësisë së veçantë.

Në fjalën hyrëse, Koordinatori i KOSID, z.Visar Azemi tha se zgjidhja e problemeve në sektorin energjetik është e mundur vetëm përmes adresimit të problemeve sipas prioriteteve, si, humbjet teknike dhe komerciale, masat e efiçiencës, diversifikimi i burimeve energjetike dhe funskionalizimin e tregut të liberalizuar.

“KOSID dhe partnerët e saj po vazhdojnë të shtyejnë përpara rëndësinë e eksplorimit të të gjitha burimeve të ripërtëritshme të energjisë që mundësojnë decentralizim të gjenerimit të energjisë dhe diversifikim të burimeve energjetike."

"Ne konsiderojmë që në vend të insistimit për të investuar në linjit, Kosova duhet të fokusohet në investime në efiçiencën e energjisë si burim shtesë i energjisë, në promovimin e energjisë nga burimet e ripërtëritshme dhe në agjendën evropiane të integrimit,” tha Azemi.

Më pas fjalën mori Ministri i Zhvillimit Ekonomik, Valdrin Lluka, i cili tha se është esenciale zhvillimi i mirëfilltë i planeve afatgjate dhe se zhvillimi i sektorit të energjisë dhe inkorporimi i politikave të gjelbra në vend janë pjesë kyçe e agjendës së Ministrisë.

Lluka tha se: “Nuk  mund t’i anashkalojmë sfidat ekzistuese në sektorin e energjisë, ku ballafaqohemi me furnizim jo stabil të energjisë, rënie të kohë pas kohshme të blloqeve, humbje të larta teknike dhe komerciale, etj."

"Andaj, MZHE fokus kryesor ka kapërcimin e barrierave të tilla, duke punuar drejt funksionalizimit të linjës transmetuese ndërmjet Kosovës dhe Shqipërisë, ndërtimin i  TC “Kosova e Re”, si dhe zbatimin e marrëveshjes me Serbinë në sektorin e energjisë – rrugë të cilat çojnë drejt zgjidhjeve të problemeve energjetike në vend.

Megjithatë, MZHE ofron hapësirësirë edhe për integrimin e burimeve të ripërtëritshme dhe efiçiencën e energjisë, si dhe i konsiderojmë si shtylla të rëndësishme për Kosovën duke theksuar mundësitë që ofrojnë për zhvillim të përgjithshëm ekonomik dhe social.”

Kurse, Lulzim Syla nga kompania ELEN, përfaqësues nga sektori i biznesit, tha se çdo vit bizneset kanë humbje deri në 300 milionë euro si pasojë e mosfurnizimit të rregullt me energji – andaj, duhet theksuar integrimin e duhur të energjive alternative në Kosovë për të minimizuar këto humbje.

“Pikërisht për këtë arsye, është marrë iniciativa e formimit të kllasterit të industrisë së metalit dhe energjisë së ripërtëritshme në vend, i cili ka për qëllim promovimin e furnizimit të energjisë së ripërtëritshme si zgjidhje alternative per furnizim të energjisë elektrike. Energjia e ripërtëritshme është zgjidhja konkrete të cilën Kosova duhet përcjellur për zgjidhjen e barrierave prezente ne sektorin e energjisë."

"Njëra nga alternativat është fillimi i instalimeve të paneleve solare në Kosovë, ku si e tillë, do ofrohej mundësia të prioritizohet diversifikimi i burimeve të energjisë në agjendën e zhvillimit të energjisë në vend”.

Gjatë diskutimeve me pjesëmarrësit, theks i veçantë i’u dha brengave të ndërtimit të TC “Kosova e Re,” ku banorët e Kosovës do të detyrohen të paguajnë më shtrenjtë faturën e energjisë elektrike për të paguar koston e ndërtimit të termocentralit, kurse probleme të mëdha do të paraqiten edhe në aspektin mjedisor, si dhe në rrugën drejt integrimit Europian të Kosovës.

Në diskutim, u fol rreth politikave të sektorit të energjisë në Kosovë, planet e veprimit dhe masat e marra deri më tani, si dhe u theksuan mundësitë kryesore dhe barrierat që çojnë drejt një prodhimi të qëndrueshëm të energjisë në vend.

Kurse, nga përfaqësuesit e Hades u ngrit dhe çështja e moszhvendosjes së tyre ashtu siq ishte paraparë dhe injorimi i kërkesave të tyre pavarësisht se po jetojnë në kushte të mjerueshme.

Takimi në Prishtinë është i pari në serinë e takimeve që KOSID do të organizojë në të gjithë Kosovën për të bashkëbiseduar me qytetarë, ekspertë, asambleistë në lidhje me situatën energjetike në vend.

Kalendari

Ngjarjet e datës 22 Maj 2018 - Ministri i Arsimit, Shkencës dhe Teknologjisë, Shyqiri Bytyqi, do të vizitojë komunën e Kaçanikut, ku do të takohet me kryetarin e Komunës, Besim Ilazi. (Zyra e kryetarit Ilazi, ora 9:00)

- Ministri i Arsimit, Shkencës dhe Teknologjisë, Shyqiri Bytyqi, do të vizitojë shkollën fillore dhe të mesme të ulët “Jusuf Gërvalla” në Biqec. (Objekti i shkollës në Biqec, ora 9:45)

- Instituti për Politika Zhvillimore organizon tryezën ”Sistemi Pensional në Kosovë: sfidat dhe mundësitë”. (Hotel Sirius, ora 10:00)

- Në kuadër të kampanjës “Drejtësia dhe biznesi” Ministri i Drejtësisë, Abelard Tahiri, së bashku me përfaqësues nga KIESA dhe Oda Ekonomike Amerikane, do të takojnë bizneset nga rajoni i Mitrovicës. (Hotel Palace në Mitrovicë, ora 10:00)

- Mbahet mbledhja e Komisionit për Mbikëqyrjen e Financave Publike në të cilen do të behët shqyrtimi i raportit të Auditimit për PVF-të e Autoritetit të Aviacionit Civil, shqyrtimi i raportit të Auditimit për PVF-të e Organit Shqyrtues të Prokurimit, etj. (Ndërtesa e Kuvendit, salla N 303, ora 10:00)

- Komisioni për të Drejtat e Njeriut, Barazi, Gjinore, Persona të Pagjetur dhe Peticione, nesër, më 22 maj 2018, viziton Burgun e Dubravës, me rastin e shënimit të përvjetorit të masakrës së vitit 1999. (Dubravë​, ora 10:15)

- Ministri i Arsimit, Shkencës dhe Teknologjisë, Shyqiri Bytyqi, do të vizitojë shkollën e mesme “Feriz Guri dhe Vëllezërit Qaka”. (Objekti i shkollës, ora 10:30)

- Oda Ekonomike e Kosovës publikon studimin “Bottleneck” me qëllim identifikimin e barrierave që pengojnë të bërit biznes në vendin tonë. (Oda Ekonomike e Kosovës, ora 11:00)

- Nënshkruhet memorandum bashkëpunimi mes MKRS-së dhe OJQ George Williams Youth Association in Kosovo me qëllim financimi në projektin “Qendra e edukimit jo-formal për rini” me lokacion në fshatin Pjetërshan në komunën e Gjakovës. (Ministria e Kultures, Rinise dhe Sportit, ora 11:00)

- Mbahet mbledhja e Komisionit për Zhvillim Ekonomik, Infrastrukturë, Tregti, Industri dhe Zhvillim Rajonal në të cilen do të behët shqyrtimi i Raportit vjetor të Komisionit të Pavarur për Miniera dhe Minerale, shqyrtimi i Projektligjit për Masat Mbrojtëse në Importe, etj. (Ndërtesa e Kuvendit, salla N204, ora 11:00)

- Me rastin e shënimit të 19-vjetorit të masakrës së Dubravës bëhen homazhe në nderim të burgosurve të vrarë në burgun e Dubravës nga forcat paramilitare serbe. (Dubravë, ora 11:00)

- Kryetari i Gjilanit, Lutfi Haziri, pret në takim futbollistët e FC Drita, të cilët të dielën u shpallën kampion. (Zyra e Kryetarit, objekti i ish-gjykatës, ora 12:00)

- Ambasadori i Republikës së Shqipërisë në  Kosovë, Qemal Minxhozi viziton komunën e Dragashit, ku do të pritet nga kryetari i komunës, z. Shaban Shabani (Komuna e Dragashit, ora 12:30)

-  Ministri për Punë dhe Mirëqenie Sociale, Skender Reçica dhe Ministri për Komunitete dhe Kthim, Dalibor Jetviq raportojn para Komisionit për të Drejtat, Interesat e Komuniteteve dhe për Kthim lidhur me implementimin e projektit për ndërtimin e shtëpive për komunitetin joshumicë. (Ndërtesa e Kuvendit, salla N 303, ora 13:00)

- Ministrja e Mjedisit dhe Planifikimit Hapësinor Albena Reshitaj do të vizitojë komunën e Vitisë, ku bashkë me kryetarin e komunës do të nënshkruajnë një memorandum bashkëpunimi për realizimin e një projekti në fushën e mjedisit. (Objekti i komunës së Vitisë, ora 13:00)

- Zëvendëskryeministri i Kosovës, Fatmir Limaj bashkë me shefen e Zyrës së BE-së në Kosovë, Natalyia Apostolova dhe Ambasadorin e Republikës së Shqipërisë në Kosovë, Qemal Minxhozi, marrin pjesë më inaugurimin e rrugës Krushevë-Shishtavec, e financuar nga BE.. (Krushevë, Komuna Dragashit, ora 15:00)

- Shefja e Zyrës së BE-së në Kosovë, Natalia Apostolova së bashku me autoritetet e Kosovës do të përurojnë rrugën e ndërtuar rishtas midis Krushevës dhe Shishtavecit, që lidh Kosovën dhe Shqipërinë, të financuar nga Bashkimi Evropian. (Vendkalimi kufitar mes fshtarave Krushevë dhe Shishtavec Komuna e Dragashit, ora 15:00)

- Drejtori i misionit të USAID-it Xhejms Houp do të flasë me rastin e ceremonisë zyrtare që do të shënojë partneritetin me Cacttus Education. (Cacttus Education, rr. Bashkim Fehmiu. Arberia 3, BC2/11, nr. 4,  ora 16:45)

- Dega e OVL te UÇK-së në Kaçanik në bashkëpunim me SHIL, SHFD, institucionet komunale organizon orë përkujtimore me rastin e 19 të rënies heroike të dëshmorëve: Danush Kurtaj, Mejdi Dalloshi, Tefik Raka, Avdylgafurr Luma dhe Suad Brava, të rënë në Masakrën e Dubravës së Istogut me 22 maj ’99. (Shtëpia e Kulturës “Xheladin Kurtaj” në Kaçanik, ora 17:00)

- Bëhen homazhe me rastin e 19 të rënies heroike të dëshmorëve të rënë në Masakrën e Dubravës së Istogut me 22 maj ’99. (Varrezat e dëshmorëve dhe martirëve, ora 18:30)