17 Gusht 2022

Kosova dhe Serbia arrijnë marrëveshje për energjinë

Bruksel, 21 qershor - Në takimin e sotëm në Bruksel është arritur marrëveshja mbi implementimin e udhërrëfyesit të energjisë sipas marrëveshjeve të vitit 2​013 dhe 2015. Pas më shumë se 20 vitesh, katër komunat në veriun e Kosovës, do të kalojnë në një rend të rregullt të faturimit të energjisë.

Udhërrëfyesi i dakorduar, do të mundësojë furnizimin, faturimin dhe inkasimin e pagesave për konsumin e energjisë elektrike në 4 komunat e veriut, Leposaviq, Zubin Potok, Zveçan dhe Mitrovicë Veriore, në bazë të sistemit rregullativ dhe ligjor të Republikës së Kosovës.

Gjithashtu, po sipas marrëveshjes së vitit 2015, këto katër shërbime: vendosja e matÑ‘sve tÑ‘ energjisÑ‘, mirÑ‘mbajtja e matÑ‘sve, faturimi dhe inkasimi do t’i nënkontraktohen operatorit Elektrosever, që do të liçensohet nga ZRRE. Bashkimi Evropian, do të monitorojë zbatimin e këtij dakordimi.

Me këtë udhërrëfyes, angazhohemi maksimalisht në implementimin e tij, me qëllim të përfundimit definitivisht të një problematike të trashëguar, tÑ‘ furnizimit dhe pagesÑ‘s sÑ‘ energjisÑ‘ nÑ‘ katër komunat nÑ‘ veri tÑ‘ vendit.

Me këtë marrëveshje, buxhetit të Republikës së Kosovës do t’i kursehen me dhjetëra milionë euro në vit, të paguara më herët për mbulimin e kostove energjitike të veriut të vendit.Kalendari

Ngjarjet e datës 16 gusht 2022

- Ministria e Administrimit të Pushtetit Lokal organizon debatin publik për të prezantuar dhe diskutuar rreth draft Strategjisë Kombëtare dhe Planit të Veprimit për Menaxhimin dhe Kontrollin e Qenve me dhe pa Pronar 2022-2028. (Amfiteatri i Qeverisë në ish ndërtesen e Rilindjes, ora 9:00)

- Kryetari i Partisë Demokratike të Kosovës, Memli Krasniqi, do të takojë Presidentin e Republikës së Shqipërisë, Bajram Begaj. (Kuvendi i Kosovës, Salla N204, ora 9:00 - Mediat mund të marrin pamje në fillim të takimit)

- Komuna e Rahovecit organizon degjim publik me biznese dhe grupe te interesit për buxhetin e vitit 2023 dhe Kornizës Afatmesme Buxhetore për vitet 2024-2025. (Salla e Kuvendit Komunal, ora 11:00)