24 Shkurt 2020

KOSID alarmon Bankën OPIC për mos-mbështetje të Termocentralit “Kosova e Re”

Prishtinë, 27 qershor - Konsorciumi i Shoqërisë Civile Kosovar për Zhvillim të Qëndrueshëm (KOSID) prezantoi sot letrën* e dytë drejtuar Korporatës së Investimeve Jashtë Shtetit (OPIC) për të mos e mbështetur ndërtimin e termocentralit “Kosova e Re”.

Në këtë letër, KOSID ka listuar shkeljet që do t’i bënte OPIC nëse e mbështet ndërtimin e një termocentrali të bazuar në qymyr.

Në letër thuhet se mbështetja eventuale për termocentralin e qymyrit “Kosova e Re” do të ishte në kundërshtim me politikat OPIC-ut dhe DFC-së të cilat nuk e favorizojnë thëngjillin dhe inkurajojnë mbështetjen e energjisë së ripërtëritshme.

Letra vjen pas tërheqjes së Bankës Botërore nga mbështetja e këtij projekti të rrezikshëm për mjedisin dhe njerëzit në Kosovë.

Drejtorja Ekzekutive e BIRN Kosova, Jeta Xharra, në konferencën e sotme për shtyp, tha se OPIC, si institucion që i përgjigjet Kongresit Amerikan, do të duhej që politikat e veta në Kosovë t’i përqendronte në energji të ripërtëritshme.

“Ne e dimë që OPIC nuk e ka bërë analizën që të shikojë alternativa tjera të energjisë së ripërtëritshme për të investuar në Kosovë andaj e ftojmë të vijë në Kosovë dhe të shikojë mundësitë e hatashme që ekzistojnë këtu për investime në energji alternative: kemi diell më shumë se Gjermania, kemi erë dhe kemi potencial gjeotermal për ata që ja duan Kosovës të mirën me investime në energji të gjelbër", tha Jeta Xharra.

Në letër thuhet se termocentrali i qymyrit nuk është ekonomikisht i qëndrueshëm dhe do të impononte rreziqe substanciale makroekonomike dhe zhvillimore për vendin dhe qeverinë e Kosovës.

Haki Abazi, bashkëthemelues i KOSID, tha se Kosova gjendet në një fazë dramatike të zhvillimeve për ta ndryshuar drejtimin e zhvillimit energjetik të vendit.

“Institucionet dhe qeveritë pa përjashtim kanë punuar dhe insistuar që Kosova të vazhdojë me qymyr përderisa ne në KOSID, i përkrahur nga ekspertë dhe organizata nga Evropa, SHBA dhe e gjithë bota, kemi refuzuar ta pranojmë qymyrin si zgjidhje dhe kemi kërkuar që investimet të bëhen në zhvillimin e qëndrueshëm duke rritur kapacitetet e energjisë së ripertëritshme, efiçiencës dhe ndërlidhjes me linjë transmisioni funksional me Shqipërinë”, tha Haki Abazi.

Ndërsa Dajana Berisha, bashkëthemeluese e KOSID, tha se çështja e zhvendosjes së popullatës në vendin ku planifikohet ndërtimi i termocentralit.

“Asnjë investitor i huaj nuk do të investonte një projekt në të cilin nuk ka konsensus të gjerë publik për një termocentral të ri me thëngjill. Nëse populli nuk e do një projekt të tillë, është e pamundur ë ai të financohet nga investitorë të huaj. Ky projekt nuk sjell zhvillim pasi që imponon zhvendosjen e 7 mijë banorëve”, tha Dajana Berisha. 

Kalendari

Ngjarjet e datës 24 shkurt 2020 - Zyra për Komunikim Publik e Zyrës së Kryeministrit dhe Agjencina për Informim dhe Privatësi mban sesion informues për zbatimin e Ligjit për Qasje në Dokumente Publike. (Hotel “International Pristina”, ora 9:00)

- Kostituohet Komisioni për Bujqësi, Pylltari, zhvillim Rural, Infrastrukturë dhe Mjedis. (Ndërtesa e Kuvendit, salla N 302, ora 10:00)

- Drejtoria e Inspekcionit në Komunën e Prishtinës do të fillojë zbatimin e dy vendimeve për rrënim në të njëjtën kohë, në rr. Musa Tolaj në Lakrishte. (Takimi me mediat bëhet në rrugën, Musa Tolaj, ora 10:00)

- Ministria e Arsimit, Shkencës, Teknologjisë dhe Inovacionit organizon lansimin e projektit strukturor Erasmus + “Ngritja e kulturës kërkimore në arsimin e lartë në Kosovë”. (Ndërtesa e MAShTI, ora 10:00)

- Demokracia Plus organizon tryezën e organizuar ku do të diskutohet mbi dyfishimin e pozitave të nëpunëse civil si rezultat i ristrukturimit të Qeverisë nga 21 në 15 ministri. (Salla e konferencave Orion, ora 10:00)

- Grupi Parlamentar i Aleancës për Ardhmërinë e Kosovës organizon tryezë për taksën 100 për qind ndaj produkteve nga Serbia dhe Bosnja. (Hapësirat e Kuvendit të Kosovës, ora 10:00)

- Konstituohet Komisioni për të Drejtat dhe Interesat e Komuniteteve. (Ndërtesa e Kuvendit, salla N 10, ora 10:00)

- Përurohet libri “Shoqëri e të shtypuri shkronja shqip 1879” të autorit Besim Kabashi i cili më pas do të mbajë një ligjëratë me titull “Një korpus për gjuhën shqipe”. (Amfiteatri i Fakultetit Ekonomik të Universitetit “Ukshin Hoti” në Prizren, ora 11:00)

- Konstituohet Komisioni për të Drejtat e Njeriut, Barazi Gjinore, për Persona të Pagjetur dhe Peticione. (Ndërtesa e Kuvendit, salla N 204, ora 11:00)

- Përurohet laboratori i mikrobiologjisë në Klinikën Infektive të Qendrës Klinike Universitare të Kosovës, i ndërtuar me fondet e projektit “Mbështetje për Sistemin Shëndetësor të Kosovës”, nga Agjencia Italiane për Bashkëpunim dhe Zhvillim. (Klinika Infektive, ora 12:00)

- Hapet ekspozita “Ballafaqimi me të harruarën”. (Biblioteka Kombëtare, ora 12:00)