22 Nëntor 2019

Komuna e Obiliqit e shqetësuar për ndotjen nga KEK-u

Prishtinë, 30 nëntor - Gjatë tri viteve të fundit në Qendrën e Mjekësisë Familjare në  Komunën e Obiliqit ka patur mbi 40.000 vizita për sëmundje respiratorike dhe mbi 500 vizita për sëmundje malinje.

Pasi që kjo situatë është shumë shqetësuese Komuna e Obiliqit ka organizuar një konferencë për media përmes së cilës apelon tek KEK-u dhe institucionet përgjegjësë që ta marrin shumë seriozisht këtë çështje dhe të marrin masa për parandalimin e kësaj katastrofe shëndetësore që ka ndikim jo vetëm në Obiliq por edhe në komunat përreth,përfshirë edhe Prishtinën në të cilën banojnë një e treta e popullatës së Kosovës.

Në konferencën e sotme për media Kryetari i komunës së Obiliqit pohoi se ”Kjo gjendje është me të vërtetë alarmante,ne kërkojmë urgjentisht nga KEK-u  që të marrë masa ashtu që jeta e qytetarëve të mos rrezikohet më”.

Poashtu Kuvendi Komunal ka formuar një komision për hartimin e një strategjie për mbrojtjen e mjedisit në raportin Komunë-KEK-Qeveri .Strategjia pritet të diskutohet në mbledhjen e radhës të caktuar për mesin e muajit dhjetor.

Përveç nevojes për intervenim shumë të shpejtë komuna paralajmëron institucionet qëndrore që gjatë procesit të koncesionimit të projektit Kosova e Re të kenë kujdes të posaçëm në aspektet ambientaliste.

Në të kundrëten komuna dhe qytetarët e Obiliqit do të reagojnë ashpër ndaj çfarëdo lëshimi në aspektin ambientalist në kuadër të këtij projekti.

Ndotja nga KEK-u është një problem serioz jo vetëm për Komunën e Obiliqit por për mbarë Kosovën prandaj ftojmë institucionet kompetente edhe njëherë që urgjentisht të fillojnë të marrin masa në këtë drejtim.

 

Kalendari

Ngjarjet e datës 22 nëntor 2019 - UBT në bashkëpunim me Institutin Shkencor Suedez-Kosovar do të mbajnë bashkërisht konferencën “30-vjetori i Rënies së Sistemit Komunist”. (Hotel Sirius, ora 9:00)

- Drejtoresha e misionit të USAID-it në Kosovë Lisa Magno do të flasë në hapjen e konferencës Vetë - Qeverisja Lokale në Kosovë - 20 Vjet. (Hoteli Swiss Diamond, ora ora 9:00)

- OJQ-Voice of Roma Ashkali and Egyptians - VoRAE organizojnë hapjen e ceremonisë të tri projekteve të financuara nga Roma Education Fund dhe Komisioni Evropian organizim ky i mbështetur nga Roma Versitas dhe Roma Education Fund, Kosovo së bashku me VoRAE. (Qendra Kulturore dhe Informative të BE-së në Prishtinë, ora 9:00)

- Instituti Demokratik të Kosovës organizon tryezën e diskutimit “Tejkalimi i sfidave të Kuvendit - nevoja për një Rregullore të re të punës”, në një diskutim të hapur me përfaqësues të partive politike parlamentare si dhe përfaqësues të organizatave vendore dhe ndërkombëtare. (Salla e konferencave Orion, ora 10:00)

- Në prag të 25 nëntorit, Ditës Ndërkombëtare për Eliminimin e Dhunës ndaj Grave, dhe fillimit të fushatës 16 Ditët e Aktivizmit, Misioni i OSBE-së në Kosovë do t’i prezantojë rezultatet e Anketës mbi Mirëqenien dhe Sigurinë e Grave në Kosovë. (Hotel Swiss Diamond, ora 11:00)

- Iniciativa për Histori Gojore përmes projektit të Programit të Kombeve të Bashkuara për Zhvillim “Dialogu ndërmjet komuniteteve përmes ruajtjes gjithëpërfshirëse të trashëgimisë kulturore”, financuar nga Instrumenti i Bashkimit Evropian që kontribuon në Stabilitet dhe Paqe, do të lansojnë aplikacionin mobil 'Janjeva Ecë'. (Restoran 2000 në Janjevë, ora 11:00)

- Grupi për Studime Juridike dhe Politike organizon konferencën për media me temë “Vetingu: Mënyra e vetme për të siguruar pavarësinë e plotë të sistemit të drejtësisë në Kosovë”. (Qendra e Konferencave Orion, ora 11:00)

- Komuniteti Merakli t'kerreve organizon protestë kundër rritjes së cmimeve për sigurimin e veturave. (Rr. Luan Haradinaj, pran Bankes Qendrore të Kosovës, ora 13:00)

- Promovohet libri "Profili i Bjeshkëve të Nemuna’’ nga Profesor Sadri A Lokaj. (Salla e Asamblesë Komunale në Deçan, ora 14:00)

- Universiteti “Kadri Zeka” në Gjilan dhe Universiteti “Hasan Prishtina” në Prishtinë, në mbështetje të Aktivitetit të USAID-it Drejtësia Vlen dhe në bashkëpunim me Odën e Avokatëve të Kosovës, organizojn diskutim në lidhje me “Klinikat Jurdike me raste reale”. (Salla A34 në Universitetin e Gjilanit, ora 14:00)

- Shoqata e Malazezëve të Kosovës organizon shfaqjen e leximit skenik të dramës “Flora”. (Qendra e zhvillimit Malazezeve në Arbëri ish Dragodan, rruga Eduard Lir 4, ora 19:00)