18 Nëntor 2019

KEK-u transferon taksën e papaguar në llogaritë të RTK-së

Prishtinë , 5 gusht - Korporata Energjetike e Kosoves (KEK) ka bërë të ditur se ka transferuar pjesën e papaguar të taksës së Transmetuesit Publik, ose siç është e njohur gjerësisht, taksën për RTK-në, nga llogaritë e konsumatorëve të KEK-ut drejtpërdrejtë në Radio Televizionin e Kosovës (RTK).

Që nga viti 2003 KEK-u ka bërë faturimin dhe arkëtimin e taksës së RTK-së në emër të RTK-së në përputhje me ligjet e aplikueshme. Për konsumatorët, kjo do të thotë se faturat e energjisë elektrike të KEK-ut kanë përfshirë ngarkesën e konsumit të energjisë elektrike dhe taksën mujore prej 3,50 € të RTK-së.

KEK-u ka ndërprerë këtë faturim dhe arkëtim të taksës së RTK-së në tetor 2009 në bazë të një vendimi të lëshuar nga Gjykata Kushtetuese e Republikës së Kosovës, më 16 tetor 2009, i cili urdhëroi KEK-un për të ndaluar faturimin dhe arkëtimin e taksës së RTK-së.

Që nga ajo kohë, taksa mujore e RTK-së prej 3,50 € nuk ka qenë e përfshirë në faturat e konsumatorëve të energjisë elektrike. Në ditët e ardhshme, çdo konsumator që ka fatura të papaguara të KEK-ut do të ketë informacion në lidhje me taksat e papaguara të RTK-së që i janë transferuar RTK-së.

Transferimi i kësaj takse nuk nënkupton shlyerje të borxhit të papaguar dhe RTK-ja mund të zgjedhë të kontaktoj konsumatorët individualisht në lidhje me këto taksa të papaguara. Megjithatë, KEK-u nuk do të kërkojë pagesën e këtyre taksave nga konsumatorët e saj. Nëse ndonjë konsumator ka ndonjë pyetje për këtë çështje të veçantë, ata këshillohen të kontaktojnë drejtpërdrejt RTK-në.

Si pjesë e faturës për konsum të energjisë elektrike për muajin korrik 2010, konsumatorët do të marrin një Informatë mbi Transferim e cila do të shpjegojë se bilanci për borxhin e tyre të paraqitur në faturën e bashkangjitur të KEK-ut është vetëm për konsumin e energjisë elektrike, dhe se taksat e RTK-së që janë faturuar nga KEK-u deri para tetorit 2009 por që nuk janë paguar nga konsumatori janë transferuar në RTK.

Shuma e paraqitur në këtë Informatë mbi Transferim për taksat e papaguara të RTK-së është larguar nga bilanci i borxhit të paraqitur në faturat e muajit korrik 2010, duke lënë vetëm borxhin për konsumin e energjisë.

KEK-u është i vetëdijshëm se ka pasur disa konsumatorë që nuk kanë paguar për konsumin e energjisë në të kaluarën për shkak se ata kanë kundërshtuar taksën e RTK-së.

Megjithatë, KEK-u ka pasur obligim ligjor që të arkëtoj taksën e RTK-së dhe t’i paguajë RTK-së për pagesat e marra para tetorit të 2009. Tani, pasi që kundërshtimi për taksën e RTK-së nuk ekziston më, KEK-u kërkon prej konsumatorëve të saj që të shfrytëzojnë mundësinë për të paguar në tërësi për konsumin e tyre të energjisë elektrike.

KEK-u përkujton konsumatorët e saj që në mënyrë që të sigurojë një furnizim të qëndrueshëm me energji elektrike, duhet të veprojë mbi bazë komerciale.

Kjo do të thotë se duhet të trajtoj të gjithë konsumatorët e saj në mënyrë të barabartë dhe ata konsumatorë që paguajnë faturat e tyre duhet të marrin shërbim 24 orë, kurse ata konsumator që zgjedhin për të mos paguar nuk do të furnizohen me energji elektrike.

Kalendari

Ngjarjet e datës 18 nëntor 2019

- Oda Ekonomike e Kosovës do të mbajë konferencë për media në të cilën do të prezentojë hulumtimin rreth opinionit të bizneseve për marrëveshjen Kosovë-Serbi. (Objekti i Odës Ekonomike të Kosovës, ora 9:00)

- Organizata për Demokraci, Anti-korrupsion dhe Dinjitet, ÇOHU! me përkrahjen e Ambasadës së Mbretërisë së Holandës përmes Programit Matra organizon tryezë në të cilën do të publikohet raporti me titull Qasja në Drejtësi. (Hotel Sirius, ora 10:00)

- Qendra e Inovacionit të Kosovës dhe Oda Ekonomike Amerikane në Kosovë organizojnë ceremoninë e hapjes së Javës Globale të Ndërmarrësisë 2019 në Kosovë. (Menza "Ramiz Sadiku" në Prishtinë, ora 10:00)

- Grupi Tematik për të Drejtat e Fëmijëve në Shëndetësi në kuadër të Koalicionit te OJQ-ve për Mbrojtjen e Fëmijëve organizon konferencën për media në te cilën do të prezantojë një dokumet me të dhëna dhe rekomandime për mbrojtjen e ambientit në Kosovë. (Qendra e Resurseve për OSHC, Forumi për Iniciativa Qytetare në Lagjen Pejton, ora 10:00) 

- Instituti i Kosovës për Drejtësi me përkrahje të Departamentit të Shtetit Amerikan - Byrosë së Narkotikëve Ndërkombëtar dhe Çështjeve të Zbatimit të Ligjit dhe NED-it do të organizojë tryezë me titull “Pandëshkueshmëria e korrupsionit”. (Hotel Sirius, ora 10:00)

- Instituti Kërkimor për Çështje Evropiane dhe të Zhvillimit organizon prezantimin e studimit per Çështjen e Kompleksit të Trepçës dhe Çështjen e Reparacioneve për Krimet e Luftës të kryera në Kosovë në Kontekstin e ‘Finales së Madhe’ eventuale ndërmjet Kosovës dhe Serbisë. (Hotel Swiss Diamond, ora 10:00)

- Komuna e Prizrenit në bashkëpunim me PPSE Swisscontact dhe SHB Sharri përuron shtegun turistik të ri Via Ferrata "Panorama". (Gryka e Lumbardhit, 4.5 km nga qendra e qytetit, ora 11:00 - transporti i organizuar nga Komuna e Prizrenit, nisja nga Shtëpia e Bardhë, ora 10:30)

- Në kuadër të aktivitet kulturor kushtuar "Ditet e Alfabetit", promovohet botimi 'Levizja Protestante te shqiptaret 1818-1908" te autorit prof. dr. David Hosaflook. (Biblioteka Kombetare "Pjeter Bogdani", ora 10:30)

- Muzeu Kombëtar i Kosovës hap ekspozitën “Bienalen e Akuarelit Edicioni i 2-të” e cila sjellë vepra arti të artisëve nga 70 vende të botës me rreth 380 piktura. (Muzeu Kombëtar, ora 19:00)

 

- Në kuadër të projektit ' Tell Me More' të perkrahur nga MKRS dhe DKRS dhe të implementuar nga Kuvendi i të Rinjve të Prizrenit do të realizohet shfaqja teatrale në Shtepinë e Kulturës " Xhemajli Berisha ". (Shtëpia e Kulturës në Prizren, ora 20:00)