18 Nëntor 2019

KEK modernizon Rrjetin e Shpërndarjes në Istog

Prishtinë, 23 prill - KEK ka vazhduar me përmirësimin e Rrjetit të Shpërndarjes përmes investimeve, duke vendosur infrastrukturën më moderne. Investimi më i fundit në vlerë prej 500 mijë eurosh është në Trafostacionin- TS 110/10 kV në Istog.

Ky investim do të ndikojë direkt që konsumatorët të kenë furnizim më kualitativ me energji elektrike, sikurse rritë besueshmërinë e furnizimit stabil si dhe  sigurinë e personelit të trafostacionit.

Vendosja e 17 kthinave të reja 10 (20) kilovoltëshe mundëson që operimi të mund të bëhet nga vendi, nga tabela komanduese dhe operimi në distancë nga Qendra Dispeçere. Kthinat e tensionit të lartë janë prodhim i kompanisë ABB dhe janë më modernet e llojit të vet.

Angazhimi i punëtorëve të KEK-ut, përkatësisht të Rrjetit të Shpërndarjes dhe Distriktit të Pejës në instalimin dhe mbarëvajtjen e punëve bëri që të kursehet një pjesë e konsiderueshme e parave.

Gjendja e mëhershme e këtyre kthinave nuk ishte aspak e mirë. Gjatë viteve të okupimit kishte ndodhur një avari me ç’rast ishin djegur një numër i madh i kthinave 20 kV-she (kilovoltëshe). Pushteti i atëhershëm nuk kishte bërë investime në objektet energjetike e poashtu as në këtë trafostacion.

Operimi në këtë trafostacion ka qenë i vështirësuar dhe me rrezik për personelin e trafostacionit. Për këtë arsye është bërë një investim në ndërrimin e kthinave të avarisura dhe lidhja e linjave në kthinat e reja.

Kalendari

Ngjarjet e datës 18 nëntor 2019

- Oda Ekonomike e Kosovës do të mbajë konferencë për media në të cilën do të prezentojë hulumtimin rreth opinionit të bizneseve për marrëveshjen Kosovë-Serbi. (Objekti i Odës Ekonomike të Kosovës, ora 9:00)

- Organizata për Demokraci, Anti-korrupsion dhe Dinjitet, ÇOHU! me përkrahjen e Ambasadës së Mbretërisë së Holandës përmes Programit Matra organizon tryezë në të cilën do të publikohet raporti me titull Qasja në Drejtësi. (Hotel Sirius, ora 10:00)

- Qendra e Inovacionit të Kosovës dhe Oda Ekonomike Amerikane në Kosovë organizojnë ceremoninë e hapjes së Javës Globale të Ndërmarrësisë 2019 në Kosovë. (Menza "Ramiz Sadiku" në Prishtinë, ora 10:00)

- Grupi Tematik për të Drejtat e Fëmijëve në Shëndetësi në kuadër të Koalicionit te OJQ-ve për Mbrojtjen e Fëmijëve organizon konferencën për media në te cilën do të prezantojë një dokumet me të dhëna dhe rekomandime për mbrojtjen e ambientit në Kosovë. (Qendra e Resurseve për OSHC, Forumi për Iniciativa Qytetare në Lagjen Pejton, ora 10:00) 

- Instituti i Kosovës për Drejtësi me përkrahje të Departamentit të Shtetit Amerikan - Byrosë së Narkotikëve Ndërkombëtar dhe Çështjeve të Zbatimit të Ligjit dhe NED-it do të organizojë tryezë me titull “Pandëshkueshmëria e korrupsionit”. (Hotel Sirius, ora 10:00)

- Instituti Kërkimor për Çështje Evropiane dhe të Zhvillimit organizon prezantimin e studimit per Çështjen e Kompleksit të Trepçës dhe Çështjen e Reparacioneve për Krimet e Luftës të kryera në Kosovë në Kontekstin e ‘Finales së Madhe’ eventuale ndërmjet Kosovës dhe Serbisë. (Hotel Swiss Diamond, ora 10:00)

- Komuna e Prizrenit në bashkëpunim me PPSE Swisscontact dhe SHB Sharri përuron shtegun turistik të ri Via Ferrata "Panorama". (Gryka e Lumbardhit, 4.5 km nga qendra e qytetit, ora 11:00 - transporti i organizuar nga Komuna e Prizrenit, nisja nga Shtëpia e Bardhë, ora 10:30)

- Në kuadër të aktivitet kulturor kushtuar "Ditet e Alfabetit", promovohet botimi 'Levizja Protestante te shqiptaret 1818-1908" te autorit prof. dr. David Hosaflook. (Biblioteka Kombetare "Pjeter Bogdani", ora 10:30)

- Muzeu Kombëtar i Kosovës hap ekspozitën “Bienalen e Akuarelit Edicioni i 2-të” e cila sjellë vepra arti të artisëve nga 70 vende të botës me rreth 380 piktura. (Muzeu Kombëtar, ora 19:00)

 

- Në kuadër të projektit ' Tell Me More' të perkrahur nga MKRS dhe DKRS dhe të implementuar nga Kuvendi i të Rinjve të Prizrenit do të realizohet shfaqja teatrale në Shtepinë e Kulturës " Xhemajli Berisha ". (Shtëpia e Kulturës në Prizren, ora 20:00)