18 Nëntor 2019

Japonia e gatshme ta ndihmoj Mitrovicën në mbrojtjen e ambientit

Mitrovicë, 9 shkurt - Kryetari i komunës së Mitrovicës, Avni Kastrati dhe drejtori për Infrastrukturë dhe Shërbime Publike, Rasim Veseli, kanë pritur të martën në takim një delegacion të Agjencisë Japoneze për Bashkëpunim Ndërkombëtar, të kryesuar nga këshilltarja e kësaj organizate, Jumi Jasuda, më të cilët kanë biseduar për projektet që kanë të bëjnë me mbrojtjen e ambientit.

Në këtë kontekst, përfaqësuesit e kësaj organizate kanë shprehur gatishmëri për të ndihmuar në këtë fushë dhe janë interesuar për gjendjen në fushën e ambientit, në mënyrë që të krijohet një pasqyrë e përgjithshme për këtë aspekt.

Këshilltarja e kësaj organizate, Jumi Jasuda, ka shprehur interesim të veçantë për projektin që ka të bëj me rregullimin e shtratit të lumit Sitnica në afërsi të kompleksit industrial “Trepça”, ku ekziston një gjendje më e rëndë në këtë drejtim.

Në anën tjetër, kryetari i komunës, Avni Kastrati, ka thënë se projektet që kanë të bëjnë me mbrojtjen e ambientit është një prej prioriteteve të angazhimit të tij në këtë post dhe ka falënderuar delegacionin japonez për vullnetin që kanë treguar për të ndihmuar.

“Gjendja e ambientit në komunën tonë është shumë e ndjeshme, ndërsa mundësitë financiare janë shumë të kufizuara, andaj ndihmat nga organizata dhe institucione të ndryshme vendore dhe ndërkombëtare janë shumë të nevojshme”. 

Duke u fokusuar në projektin për rregullimin e shtratit të lumit Sitnica, kryetari Kastrati, theksoi se në bashkëpunim me menaxherët e “Trepçës” kanë përgatitur një projekt ideor, i cili së shpejti mund të shndërrohet në projekt detal. 

Më shumë detaje për këtë projekt ka dhënë drejtori për Infrastrukurë dhe Shërbime Publike, Rasim Veseli, i cili ka thënë se uji i lumit Sitnica, ka qenë shumë i pastër dhe i pasur me peshq, ndërsa nga ujërat industriale të termocentralit në Obiliq dhe industrisë së zinkut në Mitrovicë, është shndërruar në një lum shumë të ndotur.

Ai tha se së bashku me menaxherët e “Trepçës”, të cilët kanë dhënë ide për trajtimin e ujërave industriale kanë përgatitur një projekt ideor për rregullimin e shtratit të lumit Sitinica në një pjesë të caktuar. 

Veseli theksoi se në kuadër të këtij projekti parashihet edhe zgjidhja problemit të ujërave atmosferike dhe atyre fekale, të cilat do të  trajtohen në impiante të caktuara për to.
 

Në anën tjetër, ai tha se skaj shtratit të lumit parashihet që të rregullohen edhe shiritat e gjelbër. “Për realizimin e këtij projekti kostoja është rreth 2.9 milionë, për çka nevojitet mbështetja nga donatorët”.

Kalendari

Ngjarjet e datës 18 nëntor 2019

- Oda Ekonomike e Kosovës do të mbajë konferencë për media në të cilën do të prezentojë hulumtimin rreth opinionit të bizneseve për marrëveshjen Kosovë-Serbi. (Objekti i Odës Ekonomike të Kosovës, ora 9:00)

- Organizata për Demokraci, Anti-korrupsion dhe Dinjitet, ÇOHU! me përkrahjen e Ambasadës së Mbretërisë së Holandës përmes Programit Matra organizon tryezë në të cilën do të publikohet raporti me titull Qasja në Drejtësi. (Hotel Sirius, ora 10:00)

- Qendra e Inovacionit të Kosovës dhe Oda Ekonomike Amerikane në Kosovë organizojnë ceremoninë e hapjes së Javës Globale të Ndërmarrësisë 2019 në Kosovë. (Menza "Ramiz Sadiku" në Prishtinë, ora 10:00)

- Grupi Tematik për të Drejtat e Fëmijëve në Shëndetësi në kuadër të Koalicionit te OJQ-ve për Mbrojtjen e Fëmijëve organizon konferencën për media në te cilën do të prezantojë një dokumet me të dhëna dhe rekomandime për mbrojtjen e ambientit në Kosovë. (Qendra e Resurseve për OSHC, Forumi për Iniciativa Qytetare në Lagjen Pejton, ora 10:00) 

- Instituti i Kosovës për Drejtësi me përkrahje të Departamentit të Shtetit Amerikan - Byrosë së Narkotikëve Ndërkombëtar dhe Çështjeve të Zbatimit të Ligjit dhe NED-it do të organizojë tryezë me titull “Pandëshkueshmëria e korrupsionit”. (Hotel Sirius, ora 10:00)

- Instituti Kërkimor për Çështje Evropiane dhe të Zhvillimit organizon prezantimin e studimit per Çështjen e Kompleksit të Trepçës dhe Çështjen e Reparacioneve për Krimet e Luftës të kryera në Kosovë në Kontekstin e ‘Finales së Madhe’ eventuale ndërmjet Kosovës dhe Serbisë. (Hotel Swiss Diamond, ora 10:00)

- Komuna e Prizrenit në bashkëpunim me PPSE Swisscontact dhe SHB Sharri përuron shtegun turistik të ri Via Ferrata "Panorama". (Gryka e Lumbardhit, 4.5 km nga qendra e qytetit, ora 11:00 - transporti i organizuar nga Komuna e Prizrenit, nisja nga Shtëpia e Bardhë, ora 10:30)

- Në kuadër të aktivitet kulturor kushtuar "Ditet e Alfabetit", promovohet botimi 'Levizja Protestante te shqiptaret 1818-1908" te autorit prof. dr. David Hosaflook. (Biblioteka Kombetare "Pjeter Bogdani", ora 10:30)

- Muzeu Kombëtar i Kosovës hap ekspozitën “Bienalen e Akuarelit Edicioni i 2-të” e cila sjellë vepra arti të artisëve nga 70 vende të botës me rreth 380 piktura. (Muzeu Kombëtar, ora 19:00)