12 Nëntor 2019

Investoni për efikasitetin e energjisë në shtëpinë e juaj

Prishtinë, 4 maj -  Si pjesë e aktiviteteve për Ditën e Evropës për 2010, Zyra ndërlidhëse e KE-së hapi Fushatën e Vetëdijësimit të Publikut për rëndësinë dhe dobitë e efikasitetit të energjisë dhe e burimeve të energjisë së përtëritshme me seritë e shpalljeve në televizion, radio dhe shtyp. Javën e kaluar u hap një garë për gazetarët si pjesë e projektit për efikasitetin e energjisë.

Fushata e financuar nga BE-ja, e cila po e përkrah Ministrinë e Energjisë dhe Miniera në ngritjen e vetëdijshmërisë, do t’i ndihmojë publikut të gjerë ta kuptojë se si efikasiteti i energjisë dhe i burimeve të energjisë së përtëritshme mundëson që njerëzit të jetojnë me më shumë komoditet dhe t’i përballojnë shpenzimet më lehtë, gjersa njëkohësisht mbrojnë ambientin dhe ulin ngrohjen globale.

Renzo Daviddi, shef i Zyrës ndërldhëse të KE-së, pohoi: “Efikasiteti i energjisë është shqetësimi kryesor në Bashkimin Evropian. Të gjitha shtetet anëtare janë zotuar që ta ulin emitimin e CO2 në një orvatje për ta zvogëluar ngrohjen globale, për ta shpëtuar ambientin dhe për ta ulur varësinë nga energjia. Ne po e përkrahim Kosovën që të jetë së më afër bashkimit me këto përpjekje.”

Në Kosovë, punët ndërtimore janë intensive. Megjithatë, ndërtesat ndërtohen duke pasur parasysh pak ose fare shkallën e efikasitetin të energjisë. Me ndërtesa që përpijnë 40% të kërkesës për energji, sektori ndërtues është qenësor për t’u ballafaquar me sfidat për zvogëlimin e konsumit të energjisë dhe uljen e emitimit të CO2.

Zyra ndërlidhëse e KE-së po ashtu po i realizon edhe dy projekte të ngjashme: njëri për krijimin e procesit të auditimit të energjisë për të siguruar informata lidhur me profilin e konsumimit të energjisë së një ndërtese apo veprimtarie; ndërsa tjetri ka të bëjë me realizimin e masave për efikasitetin e energjisë në sektorin e ndërtesave publike.
 

Kalendari

Ngjarjet e datës 12 nëntor 2019 - Mbahet takimi vjetor i ministrave të Bujqësisë së vendeve të Evropës Juglindore me c'rast  Ministria e Bujqësisë, Pylltarisë dhe Zhvillimit Rural e Republikës së Kosovës, do të marrë edhe presidencën për udhëheqjen e Grupit Drejtues të Punës për Zhvillimin Rural Rajonal në Evropën Juglindore për një vit. (Hotel Emerald, ora 9:00)

- Universiteti i Shkencave të Aplikuara në Ferizaj në bashkëpunim me Universitetin e Shkencave të Aplikuara në Salzburg, organizon Konferencën Ndërkombëtare “Bashkëpunimi Universitet – Industri në Inovacion”. (Lokalet e Universitetit  të Shkencave të Aplikuara në Ferizaj. ora 9:00)

- Mahet takimi i 174-të i Këshillit Prokurorial të Kosovës. (Ojekti i Prokurorisë së Shtetit, ora 10:00)

- Zyra Kombëtare e Auditimit bën prezantimin e raportit të auditimit të performancës “Sistemi i kontrollit dhe monitorimit të cilësisë së derivateve të naftës”. (Salla e konferencave “Orion”, ora 10:00)

- Oda e Afarizmit të Kosovës organizon konferencë për media lidhur me pProblemet e bizneseve me bankat komerciale. (Zyret e OAK-së, ora 11:00)

- Lansohet projekti 'Subvencionet për Efiçiencë të Energjisë në Kosovë' të mbështetur nga MCC dhe MFK i cili synon të ofrojë stimuj financiarë dhe teknik për sektorin residencial që mundësojnë investime në masat e efiçencës së energjisë, si dhe të mbështesë gratë ndërmarrëse në energji dhe sektorë të tjerë. (Hoteli Swiss Diamond, ora 11:00)

- Administratori i Agjencisë së ShBA-ve për Zhvillim Ndërkombëtar Mark Green i cili po  qëndron në Kosovë do të marrë pjesë në lançimin e pilot projektit Nxitjet e Efiçencës Energjetike i cili implementohet nga Fondacioni Milenium Kosova dhe financohet nga Korporata e Sfidave të Mijëvjeçarit në bazë të Marrëveshjes “Threshold” të MCC-së në Kosovë. (Hoteli Swiss Diamond, ora 11:00)

- Organizata për Rritjen e Cilësisë në Arsim publikon raportin “Borgjezia” e Akademisë, ku do të paraqitet hulumtimi mbi të ardhurat e stafit akademik menaxherial në universitetet publike të Kosovës. (Para objektit të Qeverisë së Kosovës, në sheshin Skënderbeu, ora 11:00)

- Administratori i Agjencisë së ShBA-ve për Zhvillim Ndërkombëtar Mark Green do të kalojë kohë edhe me të rinjtë me rastin e lançimit të platformës së internetit “Të Rinjtë Prijnë” për t’u krijuar mundësi bartësve të rinj të ndryshimeve të lidhen me rrjete të të rinjve me interesime të ngjashme, mentorë, resurse dhe ngjarje të ndryshme. (Qendra e Rinisë, salla atele, përballë Sallës së Kuqe, ora 15:00) 

- Zhvillohet stërvitja e Kombëtares së Kosovës. (Stadiumi ‘Fadil Vokrri’, ora 18:00)

- OSBE organizon shfaqjen premierë të dokumentarit “Above the Fold” i cili ofron një tregim narrativ të vështirësive me të cilat përballen gazetarët në sjelljen e informacionit në publik. (Kino ABC, ora 19:00)