12 Nëntor 2019

Hapet fabrika për prodhimin e shtyllave elektrike

Mitrovicë, 30  shtator - U përurua Fabrika për prodhimin e shtyllave elektrike nga betoni i armiruar, partneritet i “Tehno-Betonit” nga Varazhdini dhe Kompanisë “Burimi” nga Mitrovica.

Fabrika e re e quajtur “Tehno Burimi” do të prodhoj shtyllat elektrike nga betoni i armiruar. Në të janë investuar mbi 5 milion euro dhe do të punësohen nga 35 deri në 50 punëtorë.

Kryetari i Odës Ekonomike të Kosovës, Safet Gërxhaliu ka deklaruar se fabrika e re vjen si rezultat i afarizmit të zhvilluar në mes të Kosovës dhe Kroacisë. “Bashkëpunimi ekonomik ka një rëndësi të veçante në marrëdhëniet në mes të dy shteteve mike. Le të jete ky një shembull i cili do t’i inkurajoj edhe investitorët e tjerë se në Kosovë mund të krijohet partneritet i mirëfilltë”, ka thënë ai.

Në fjalimin e tij në ceremoninë e përurimit, ambasadori i Kroacisë në Kosovë Zllatko Kramariq, ka deklaruar se në mes të Kosovës dhe Kroacisë nuk ka çështje politike të hapura apo të pazgjidhura. “Për këtë arsye duhet ta avancojmë bashkëpunimin në fushën ekonomike,” ka porositur ai. Kramariq me këtë rast ka shprehur bindjen se Kosova do të jetë një nga partnerët kryesor ekonomik të Kroacisë në rajon, duke e vazhduar në këtë mënyrë miqësinë e vjetër në mes të dy vendeve.

Nënkryetari i komunës se Mitrovicës, Riza Haziri, ka deklaruar se ndërtimi i fabrikës së re në këtë komunë që do të angazhonte një numër të rëndësishëm punëtorësh do të ketë efekt të rëndësishëm për Mitrovicën që ballafaqohet me një numër të shume të madh të papunëve.

Përfaqësuesi i TehnoBetonit, Sasha Saçiç, ka deklaruar se kompania e tij është përcaktuar për ndërtimin e fabrikës së shtyllave elektrike të betonit në Mitrovicë për shkak të pozitës së volitshme gjeografike nga e cila do të ekzistonte mundësia të krijohet qasja në Malin e Zi, Maqedoninë dhe Shqipërinë.

Kalendari

Ngjarjet e datës 12 nëntor 2019 - Mbahet takimi vjetor i ministrave të Bujqësisë së vendeve të Evropës Juglindore me c'rast  Ministria e Bujqësisë, Pylltarisë dhe Zhvillimit Rural e Republikës së Kosovës, do të marrë edhe presidencën për udhëheqjen e Grupit Drejtues të Punës për Zhvillimin Rural Rajonal në Evropën Juglindore për një vit. (Hotel Emerald, ora 9:00)

- Universiteti i Shkencave të Aplikuara në Ferizaj në bashkëpunim me Universitetin e Shkencave të Aplikuara në Salzburg, organizon Konferencën Ndërkombëtare “Bashkëpunimi Universitet – Industri në Inovacion”. (Lokalet e Universitetit  të Shkencave të Aplikuara në Ferizaj. ora 9:00)

- Mahet takimi i 174-të i Këshillit Prokurorial të Kosovës. (Ojekti i Prokurorisë së Shtetit, ora 10:00)

- Zyra Kombëtare e Auditimit bën prezantimin e raportit të auditimit të performancës “Sistemi i kontrollit dhe monitorimit të cilësisë së derivateve të naftës”. (Salla e konferencave “Orion”, ora 10:00)

- Oda e Afarizmit të Kosovës organizon konferencë për media lidhur me pProblemet e bizneseve me bankat komerciale. (Zyret e OAK-së, ora 11:00)

- Lansohet projekti 'Subvencionet për Efiçiencë të Energjisë në Kosovë' të mbështetur nga MCC dhe MFK i cili synon të ofrojë stimuj financiarë dhe teknik për sektorin residencial që mundësojnë investime në masat e efiçencës së energjisë, si dhe të mbështesë gratë ndërmarrëse në energji dhe sektorë të tjerë. (Hoteli Swiss Diamond, ora 11:00)

- Administratori i Agjencisë së ShBA-ve për Zhvillim Ndërkombëtar Mark Green i cili po  qëndron në Kosovë do të marrë pjesë në lançimin e pilot projektit Nxitjet e Efiçencës Energjetike i cili implementohet nga Fondacioni Milenium Kosova dhe financohet nga Korporata e Sfidave të Mijëvjeçarit në bazë të Marrëveshjes “Threshold” të MCC-së në Kosovë. (Hoteli Swiss Diamond, ora 11:00)

- Organizata për Rritjen e Cilësisë në Arsim publikon raportin “Borgjezia” e Akademisë, ku do të paraqitet hulumtimi mbi të ardhurat e stafit akademik menaxherial në universitetet publike të Kosovës. (Para objektit të Qeverisë së Kosovës, në sheshin Skënderbeu, ora 11:00)

- Administratori i Agjencisë së ShBA-ve për Zhvillim Ndërkombëtar Mark Green do të kalojë kohë edhe me të rinjtë me rastin e lançimit të platformës së internetit “Të Rinjtë Prijnë” për t’u krijuar mundësi bartësve të rinj të ndryshimeve të lidhen me rrjete të të rinjve me interesime të ngjashme, mentorë, resurse dhe ngjarje të ndryshme. (Qendra e Rinisë, salla atele, përballë Sallës së Kuqe, ora 15:00) 

- Zhvillohet stërvitja e Kombëtares së Kosovës. (Stadiumi ‘Fadil Vokrri’, ora 18:00)

- OSBE organizon shfaqjen premierë të dokumentarit “Above the Fold” i cili ofron një tregim narrativ të vështirësive me të cilat përballen gazetarët në sjelljen e informacionit në publik. (Kino ABC, ora 19:00)